Dostupni linkovi

Vlast ćuti na isticanje zastave Krima u Skupštini Srbije


Razvijanje zastave Krima u Skupštini Srbije 5. decembra
Razvijanje zastave Krima u Skupštini Srbije 5. decembra

Zvanične institucije Srbije za sad su bez reakcije na razvijanje zastave Krima i tvrdnje da je Krim – Rusija, u zgradi Skupštine Srbije tokom sastanka lidera opozicione političke partije “Dveri” Boška Obradovića sa ruskim zvaničnicima sa Krima, u četvrtak, 5. decembra.

Radio Slobodna Evropa (RSE) se ovim povodom obratio Narodnoj Skupštini i Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i zatražio stav i komentar predsednice Skupštine Maje Gojković i šefa diplomatije Ivice Dačića. Odgovor do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.


Potez Obradovića, osudili su poslanici u srpskom parlamentu iz redova vlasti i onog dela opozicije koji učestvuje u skupštinskim zasedanjima.

“Dveri” inače bojkotuju rad Skupštine i ne učestvuju na sednicama od februara 2019. godine, zajedno sa ostalim članicama Saveza za Srbiju (SzS). U tom savezu su, između ostalih, i Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, Narodna stranka Vuka Jeremića i Demokratska stranka Zorana Lutovca. Više zvaničnika ovog političkog bloka koje je RSE kontaktirao nisu želeli da komentarišu istup Dveri.

Zastava Krima u Skupštini Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Šta kažu narodni poslanici

Dragan Šormaz, narodni poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), u izjavi za RSE kaže da je ovaj potez Boška Obradovića naneo štetu interesima Srbije i njenih građana, imajući u vidu zvaničan stav Beograda koji podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

“To je jedan štetočinski postupak i za državu Srbiju i za instituciju Narodne Skupštine i za srpski narod”, kaže Šormaz i naglašava da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

“Krim je po međunarodnom pravu apsolutno ukrajinski, kao što je i Kosovo Srbija”, kaže Šormaz i dodaje da promocija Krima ne polazi iz Srbije i da ova dešavanja ukazuju na agresivni pristup Rusije u javnom prostoru Srbije.

Isticanje zastave Krima u Skupštini Srbije osudila je Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), takođe opoziciona politička stranka, koja, za razliku od “Dveri”, učestvuje u radu parlamenta.

“Mislim da je to nedopustivo i da mora biti najoštrije sankcionisano”, smatra Nenad Čanak predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, jedne od opozicionih partija koje ne bojkotuje rad Skupštine Srbije. U izjavi za RSE Čanak kaže da ovaj potez nanosi štetu spoljnoj politici Srbije i interesima njenih građana.

Nenad Čanak: Mislim da je to nedopustivo i da mora biti najoštrije sankcionisano
Nenad Čanak: Mislim da je to nedopustivo i da mora biti najoštrije sankcionisano


“Izuzetno je licemerno od strane Boška Obradovića i svih onih koji su u tome učestvovali što se zalažu za navodni bojkot institucija u Srbiji, tu pre svega mislim na Narodnu Skupštinu Republike Srbije, a onda zloupotrebljavaju taj visoki dom za promociju ideja koje apsolutno štete spoljnoj politici zemlje i interesima građana Srbije”, izjavio je Čanak.

“U slučaju da se dozvoli da se politika nemešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja i teritorijalni integritet drugih zemalja dovede tako grubo u pitanje kao što je isticanje zastave takozvanog Krima u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, onda ćete doći u poziciju da potpuno legitimno svako može da uđe u bilo koju drugu državu, proglasi deo teritorije svojom i da to onda ekstremisti kao što je Boško Obradović priznaju i na taj način destabilizuju praktično osnove na kojima počiva svetski mir”, naglašava Čanak.

Promocija Krima

Sastanak sa Boškom Obradovićem nije bio jedini razlog dolaska delegacije sa Krima u Beograd. Kako je na konferenciji za novinare 5. decembra nakon sastanka sa predstavnicima “Dveri” izjavio Georgij Muradov, zvaničnik sa Krima, u Beogradu se u petak, 6. decembra održava “prva međunarodna konferencija o priznanju prava naroda Krima da se vrati pod okrilje otadžbine Rusije”, u Ruskom domu, predstavništvu ruske Federalne agencije “Rosotrudničestvo”.

Muradov je naglasio da će na toj konferenciji učestvovati “više delegata iz Srbije, Rusije i cele Evrope”.

Ovaj događaj na sajtu Ruskog doma u Beogradu najavljen je pod nazivom “Beogradski dijalog: za konstruktivne odnose sa Rusijom i priznavanje izražavanja slobodne volje naroda Krima”.

Boško Jakšić: Da li ćemo sutra imati pravo da se ljutimo na Ukrajinu ukoliko prizna nezavisnost Kosova?
Boško Jakšić: Da li ćemo sutra imati pravo da se ljutimo na Ukrajinu ukoliko prizna nezavisnost Kosova?


Spoljnopolitički komentator lista “Politika” Boško Jakšić ocenjuje da potez Obradovića mora biti sankcionisan, kao i da ljubav Obradovića prema Rusiji ne može biti izgovor za rušenje interesa Srbije na planu spoljne politike.

“Nije to prvi put da srpski rusofili žele da iskažu svoju ljubav prema ‘majčici u Moskvi’ rušeći spoljnopolitičke interese svoje države”, kaže u izjavi za RSE Jakšić i dodaje:

“Da li ćemo sutra imati pravo da se ljutimo na Ukrajinu ukoliko prizna nezavisnost Kosova? Ovakve provokacije morale bi da budu sankcionisane.”

Ko su Dveri

“Dveri” su zvanično upisane u registar političkih organizacija u Srbiji. U srpskom parlamentu imaju, prema zvaničnim podacima na sajtu Skupštine, šest poslanika.

Proistekli su iz istoimene desničarske organizacije, poznate po podršci haškim optuženicima, negiranju srebreničkog genocida, protivljenju približavanja Srbije Evropskoj uniji i NATO-u, organizovanju Porodičnih šetnji u znak protesta protiv Parada ponosa u Beogradu i zagovaranju ideje da je Kosovo deo Srbije.

Prvi put na izborima učestvovali su 2012. godine, međutim tek na izborima 2016. ulaze kao parlamentarna stranka u Skupštinu, nakon osvojenih 5,04 odsto glasova izašlih birača. Lider “Dveri” Boško Obradović bio je kandidat za predsednika Srbije na predsedničkim izborima 2017. godine na kojima je pobedio kandidat Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

U septembru 2018. “Dveri” su se pridružile opozicionoj koaliciji Savez za Srbiju. Od februara 2019. godine članice ovog saveza bojkotuju skupštinska zasedanja, nezadovoljni kršenjem procedura u parlamentarnom radu. Po njima poslanici vladjuće koalicije to čine, onemogućavanjem skupštinskih diskusija tako što su u periodu pre bojkota tokom rasprava iščitavali desetine istovetnih amendmana i trošili ograničeno vreme predviđeno za rasprave.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG