Dostupni linkovi

Poslanica s crne liste promoviše 'ruski Krim' u Beogradu


Od crne liste do Skupštine Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Od crne liste do Skupštine Srbije

Natalija Vladimirovna Poklonskaja, zamenica predsednika Odbora za bezbednost i borbu protiv korupcije Državne Dume Ruske Federacije, ruska poslanica izabrana na izborima na Krimu i prva krimska tužiteljka nakon ruske aneksije tod dela Ukrajine, u poseti je Beogradu.

„Pozivam vas da dođete u naš ruski Krim i da se uverite da je Krim Rusija. Videli bi da Krim cveta“, izjavila je Natalija Poklonskaja u Skupštini Srbije nakon sastanka sa Odborom za dijasporu, rekavši i da je Kosovo Srbija.

Prema podacima Ministarstva finansija SAD, od 19.12.2014. Natalija Poklonskaja nalazi se na američkoj “crnoj listi” kojom se sankcionišu ruski zvaničnici i kompanije zbog aktivnosti u Ukrajini, kao i Evropske unije od 12.5.2014. Ukrajinske vlasti protiv nje su u martu 2014. objavile poternicu pod optužbom za, kako se navodi, aktivnosti i zaveru radi nasilne promene ustavnog uređenja ili zauzimanje državne vlasti.

Ivica Dačić, šef srpske diplomatije, rekao je na pitanje Radija Slobodna Evropa da nije obavešten o poseti Poklonskaje ali da ne očekuje problem sa Ukrajinom koja ne priznaje aneksiju Krima.

“Njen dolazak nije išao preko Ministarstva spoljnih poslova. Mi strogo vodimo računa, kada je reč o državnim kontaktima, da ne iritiramo bilo koju stranu. Poštujemo princip teritorijalnog integriteta i u tom smislu nadam se da je to sve utemeljeno na našim političkim stavovima”, naveo je Dačić.

Kako je saopštio opozicioni pokret "Dveri", ona je u Srbiju došla na poziv lidera te skupštinske partije Boška Obradovića koji je nedavno boravio na krimskom poluostrvu.

Ivan Kostić, poslanik Dveri i predsednik Odbora za dijasporu, rekao je da je cilj posete Poklonskaje da se reši pitanje boravka za radnike iz Srbije u Rusiji.

"U tom pogledu Natalija nam je, kao zamenik predsednika Odbora za bezbednost koji je nadležan za rad Ministarstva unutrašnjih poslova, odmah izašla u susret. Nadamo se da ćemo u saradnji sa njom uspeti da rešimo problem i da naši radnici dobiju radnu vizu na šest meseci ili na godinu dana", rekao je Kostić.

Poklonskaja nije odgovorila na pitanje RSE o eventualnim saznanjima o plaćenicima iz Srbije koji učestvuju u sukobima na istoku Ukrajine na ruskoj strani. Učešće na stranim ratištima po zakonu u Srbiji je krivično delo za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Natalija Poklonskaja, rođena 1980. u Ukrajini, u svetske vesti dospela je kada je nakon ruske aneksije 11. marta 2014. postavljena za prvu vrhovnu tužiteljku, kako je saopštila Rusija, Republike Krim. U javnosti je poznata i pod nadimkom Putinova Čelična Princeza. Predsednik Rusije Vladimir Putin 2015. unapredio ju je na poziciju državnog savetnika pravde treće klase, što, kako su preneli ruski mediji, odgovara činu general-majora.

Ni reči o plaćenicima u Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator lista “Politika”, događanja na relaciji Beograd-Moskva, učestale posete visokih ruskih zvaničnika i poteze koji su nepopularni na Zapadu, vidi isključivo u funkciji Kosova koje tumači i kroz pitanje.

“Da li je namera Srbije da time odigrava neki ping-pong sa Zapadom? Možda tako želi da kaže da ako oni neće da pomognu oko formiranja Zajednice srpskih opština, da će se onda obratiti tradicionalnim saveznicima koji je štite oko Kosova”, kaže Jakšić.

Stevica Deđanski, predsednik nevladine organizacije Centar za razvoj međunarodne saradnje, smatra da se radi o uobičajenoj poseti koja se, kako kaže, događa u vreme učestalih dolazaka američkih i evropskih zvaničnika.

“To pokazuje da se pažljivo brine o stavu Zapada. Odnosi Srbije sa Rusijom dobri su pre svega zbog Kosova, Republike Srpske i ostalih interesa koje Beograd ne može na drugi način da zaštiti nego kroz političku podršku Moskve. Ali ne vidim neki neuobičajeno veliki iskorak u pravcu produbljivanja saradnje sa Rusijom. Mislim da Srbija, po svim potezima koje vuče, definitivno pokazuje da je izabrala put ka Evropskoj uniji. Tako da više ne postoji opasnost da se okrene na drugu stranu”, ocenjuje Deđanski.

Sa druge strane, smatra Boško Jakšić, jasno je da poseta bivše krimske tužiteljke za Beograd nije problem iako Srbija zvanično ne priznaje rusku aneksiju Krima, dok Kijev ne priznaje Kosovo.

“To je politički paradoksalno ali je jasno da je u isključivoj funkciji zbližavanja sa Rusijom. Srbija nastavlja da plaća visoku cenu podrške koju tražimo za Kosovo, dok Rusi samo slede sopstveni interes. Taj trend se nastavlja i mislim da je on uvek samo na štetu Srbije”, zaključuje Jakšić.

Uoči dolaska u Beograd Natalija Poklonskaja ruskim medijima izjavila je da je poreklom iz Srbije. Jedna od njenih poslednjih političkih izjava, iz marta 2018, glasi: “Veća je šansa da se Ukrajina ujedini sa Rusijom nego da Krim dobije natrag”.

Nakon imenovanja za vrhovnog tužioca na Krimu, na funkciju koju je obavljala do 2016, zbog mladalačkog izgleda u Japanu je stekla status medijske zvezde. Tamošnji fanovi Poklonskaje sebe su prozvali Natalijati. “Ja sam advokat, a ne Pokemon”, rekla je objasnivši da je popularnost čini nesrećnom i ometa u radu.

Ukrajinska ambasada u Beogradu oštro je u sredu popodne negodovala zbog posete Natalije Poklonskaje Srbiji. Ukrajinski ambasador dodaje i da očekuju da Vlade Srbije osudi susret sa Poklonskajom kom su prisustvovali i poslanici vladajuće koalicije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG