Dostupni linkovi

Zasedanje GS UN: Asanžova kritika Obame, pretnje Irana


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad u obraćanju članovima Generalne skupštine Ujedinjenih nacija
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad u obraćanju članovima Generalne skupštine Ujedinjenih nacija
Osnivač sajta WikiLeaks Džulijan Asanž, obratio se u sredu preko video linka iz ekvadorske ambasade u Londonu diplomatama na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

On je optužio je američkog predsednika Baraka Obamu da eksploatiše revolucije u arapskom svetu kako bi stekao političku korist, tvrdeći da njegova verbalna podrška slobodi izražavanja nije pretočena u konkrektne akcije.

"Vreme je da predsednik Obama održi svoju reč... i za SAD da prekine da progoni Vikiliks, da prekine da progoni naše ljude i naše navodne izvore", istakao je Asanž u video poruci.

Domaćin sastanka je bio ekvadorski ministar spoljnih poslova Rikardo Patino, koji je rekao da će još jednom zatražiti od Velike Britanije da garantuje Asanžu slobodan izlazak iz zemlje kada se bude sastao sa svojim britanskim kolegom Vilijamom Hejgom u četvrtak.

Asanž je obučen u košulju i noseći kravatu izgledao na video snimku veoma umorno i vidno urušenog zdravlja.

Asanžovi borbeni komentari, plus izjava ekvadorskom šefa diplomatije i njegovih saveznika, pokazuju da rešenje slučaja osnivača Wikileaksa nije na vidiku, piše agencija Rojters.

Assange na video linku preko kojeg se obratio članovima GS UN
Assange na video linku preko kojeg se obratio članovima GS UN
Kako javlja ista agencija, britanske vlasti su opkolile Ambasadu Ekvadora u Londonu odakle se Asanž javlja, i poručile ako kroči jednom nogom napolje da će momentalno biti uhapšen i izručen Švedskoj koja ga traži zbog optužbi za seksualno zlostavljanje i silovanje.

Asanžovi advokati i Ekvador strahuju da bi iz Švedske mogao biti izručen SAD gde bi, kako kažu, mogao da se suoči čak i sa smrtnom kaznom.

Drugog dana zasedanja Generalne skupštine UN prisutnima se obratio, između ostalih, i predsednik Irana Mahmud Ahmedinedžad. Kazao je da se Teheran ne plaši Izraela, a pretnje koje dolaze od „cionista“ ne uzima za ozbiljno. Takođe je najavio da će Iran izvesti preventivne napade, ukoliko posumnja da se Izrael sprema za napad. U svom govorio koristio je termine poput pakao ili sotona, a nije zaobišao ni jedno pitanje zbog kojih je međunarodna pažnja usmerena ka državi na čijem je čelu. Najpre o nuklearnoj krizi:

“Trka u naoružanju i zastrašivanje nuklearnom pretnjom i pretnjom oružja za masovno uništenje, koje sprovode hegemonističke sile sve je rasprostranjenija. Testiranje nove generacije ultramodernog oružja danas se koristi kao novi jezik pretnje protiv nacija kako bi se primorale da prihvate hegemonije novog doba”.

Ahmedinedžat o ekonomskoj krizi:

”Aktuelna situacija u svetu, kao i slični teški incidenti u istoriju, većinom su posledica lošeg upravljanja svetom od strane samoproglašenih centara moći koji su sebe predali đavolu”.

O snazi Ujedinjenih nacija:

“Ujedinjene nacije, koje su uspostavljene sa svrhom promovisanja pravde i univerzalnih prava, koriste se kako bi bio obezbeđen teren za dominaciju nekoliko moćnih država. Kao posledica toga Ujedinjene nacije jesu u krizi. Šta više, postojanje prava veta i monopolizacije moći u Savetu bezbednosti skoro da čini nemogućim odbranu prava pojedinih nacija".

Zbog govora predsednika Irana ispred zgrade GS UN u Njujorku održane su demonstracije.
XS
SM
MD
LG