Dostupni linkovi

Generalna skupština UN: Iran i antiislamski film u Obaminom fokusu


Predsednik SAD Barak Obama na sednici GS UN u Njujorku
Američki predsednik Barak Obama je, u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u utorak uveče osudio nasilje koje je izbilo zbog, kako se izrazio, "gnusnog anti-islamskog filma" i rekao da on predstavlja "napad na ideale Ujedinjenih nacija".

“Jasno sam stavio do znanja da vlada Sjedinjenih Država nema ništa sa tim filmom i mislim da njegova poruka mora biti odbačena od svih koji poštuju ljudskost. To je uvreda, ne samo za muslimane, nego i za Ameriku, jer mi smo zemlja koja je prihvatila ljude svih rasa i vera“, rekao je Barak Obama, koji se u svom govoro osvrnuo i na Iran, rekavši da će SAD učiniti "šta mora" da zaustavi Iran u sticanju nuklearnog oružja.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun kazao je da je mir danas ugrožen konfliktima, klimatskim promenama i siromaštvom u velikom delu sveta.

"Ekstremizam je u porastu, oružje se lako nabavlja, ali je teško naći posao. Međunaordna zajednica mora da udruži i fokusira napore da se reši ova alarmantna situacija. Sutra ću vam predstaviti nacrt naših ideja za integrisanu strategiju, a narednih nedelja razradićemo detalje sa našim partnerima u međunaordnoj zajednici", rekao je generalni sekretar UN, Ban Ki Mun.

Generalna debata u okviru zasedanja Generalne skupštine UN, nastavlja se u sredu, a planirana su obraćanja iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, britanskog premijera Dejvida Kamerona, kao i premijera Japana Jošihika Node.

Zasedanje GS UN u Njujorku
Zasedanje GS UN u Njujorku
Na zasedanju generalne skupštine UN najviše će se pričati o Bliskom istoku, pre svega o Siriji, iako kriza u toj zemlji formalno nije na dnevnom redu sednice. Očekuje se i da velika pažnja bude posvećena protestima i neredima zbog filma "Nevinost muslimana", kao i iranskom nuklearnom programu.

Za Srbiju značajna, ali za većinu učesnika sednice na Ist Riveru sasvim marginalna - situacija na Balkanu i pitanje Kosova spadaju u sporedne priče, javio je B92. Očekuje se da će diskusijama dominirati Bliski istok i razni aspekti građanskog rata u Siriji.

Uoči sednice održano je na desetine bilateralnih susreta i panel diskusija o raznim regionalnim i globalnim temama, i već su se izdvojila pitanja koja će dominirati u sali Generalne skupštine.

U svom prvom državničkom obraćanju u UN, francuski predsednik Fransoa Oland, najviše će govoriti o Siriji i severnoj Africi, kao i svetskoj ekonomskoj krizi, najavljeno je u Parizu.

Ekvador je saopštio da je pozvao osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža da se iz izbeglištva u ambasadi te zemlje u Londonu obrati putem video linka na sastanku koji će biti održan na marginama Generalne skupštine.

Sednica Generalne skupštine traje do 1.oktobra i na njoj će govoriti šefovi država i vlada članica UN.
  • 16x9 Image

    Ognjen Zorić

    Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG