Dostupni linkovi

Zapovjednik Drinskog korpusa poticao paljenje „turskih kuća“


Svetozar Andrić u sudnici 29. travnja 2015.
Svetozar Andrić u sudnici 29. travnja 2015.

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću dvodnevni iskaz je dovršio Svetozar Andrić, ratni zapovjednik Birčanske brigade unutar Drinskog korpusa VRS-a, formacije koja je sudjelovala u zauzimanju Srebrenice u srpnju 1995.godine, kada je prema optužnici počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom.

Andrić je kao svjedok obrane u glavnom iskazu naveo kako je cilj zauzimanja Zaštićene zone UN-a Srebrenica bio da se zaustave napadi iz nje na okolna srpska sela, nakon čega je suočen od strane optužbe s dokazima koji ukazuju na izvršavanje plana progona nesrpskog stanovništva i stvaranja etnički čistih teritorija u Bosni i Hercegovini – kao i u drugim općinama Republike Srpske.

Kako bi pokazao obrazac akcija srpskih snaga tužitelj Alan Tieger ispitivao je Andrića o spornim operacijama koje je kao zapovjednik Birčanske brigade VRS-a provodio sa svojim snagama početkom rata 1992.godine, pokazujući kako se u brojim mjestima događala ista stvar koja se dogodila i u Srebrenici 1995.godine, samo u većem opsegu.

Odgovornost svjedoka za logor Sušica

Andrić je poricao pri tom svoju odgovornost za otvaranje logora Sušica, makar ga je tijekom dva dana tužitelj suočavao sa zapovjedi koju je osobno izdao.

Vojska je bila samo na papiru, o svemu je odlučivala policija. Vojska nije imala nikakve nadležnosti osim osiguranja“, branio se svjedok od zapovjedne odgovornosti za brojna ubojstva, zlostavljanja, silovanja i nehuman tretman logoraša – prebacujući ju pri tom na civilne vlasti bosanskih Srba – policiju i lokalni Krizni štab.

„Ja sam rekao da je logor Sušica bio azil, ne samo za muslimane nego i za Srbe“, umanjavao je pri tom i užase koji su se tamo događali, tvrdeći da su logoraši sami došli u Sušicu „zbog njihove sigurnosti“, nakon što je VRS zauzela njihova mjesta.

Iako ga je Tieger suočio s više vojnih naređenja u vezi logora Sušica, Andrić je sve poricao tvrdeći da su ga njegovi potčinjeni „samo osiguravali“.

Ja uopće nisam ušao u logor, osim poslije rata. Dakle moje informacije su bile minimalne“, poricao je saznanja o rasprostranjenom nasilju nad logorašima, zbog kojeg je inače podignuta i prva haška optužnica.

Progon stanovništva iz općine SAO Birač

Andrić je osporavao optužbe o udruženom zločinačkom poduhvatu progona nesrpskog stanovništva iz BiH općina na koje su bosanski Srbi polagali pravo, tvrdeći da su vojne akcije poduzimane zbog zaustavljanja napada na srpsko stanovništvo od strane Armije BIH.

S druge strane je u unakrsnom ispitivanju svjedoka obrane optužba ukazivala – da je razlog bio zauzimanje teritorija i njegovo etničko čišćenje progonom nesrpskog stanovništva, koji je u više općina prerasao i u genocid. Zato je Andrić suočen i s vlastitim govorom iz spornog vremena u kojem okupljene izvještava o tome „kako njegova brigada drži 70 posto općine Birač, kako nikad nije bilo takve prilike za pobjedom te da će to omogućiti Radovanu Karadžiću (predsjedniku RS) da ode mirno na mirovnu konferenciju“.

Taj govor sam držao ženama i djeci jer su padali Milići“, pokušao je objasniti Andrić svoje riječi kao motivacijski govor pred srpskim stanovništvom.

Tužitelj Tieger je potom predočio niz govora Karadžića, kao i lokalnih dužnosnika bosanskih Srba u kojima se spominju ciljevi napada na područja u Podrinju „kako bi pala u srpske ruke“ prema planu Direktive 3.

Kao zapovjednik brigade ja sam dobio pravac i to je moj domet saznanja. Što je Vrhovni zapovjednik (Karadžić) izdao kao strategiju ja nisam obraćao pažnju, moje je bilo da zaštitim sela i omogućim život“, poricao je Andrić, makar je suočen sa svojim naređenjem od 26.svibnja 1992.godine – o iseljavanju Bošnjaka iz više mjesta tzv.SAO Birač.

Andriću je pokazan i njegov izvještaj Drinskom korpusu o „nastavku paljenja“ sela Gobelji (Vlasenica) koje je zauzeo prilikom operacija Birčanske brigade VRS-a, no on se branio kako je to bila greška njegove službenice koja ga je sastavljala.

Andrić je potom suočen i s presretnutim razgovorima zapovjednika Drinskog korpusa VRS-a Milenka Živanovića.

Jel' gore turske kuće?“, upitao je Živanović.

Gore, gore“, odgovoreno mu je s druge strane od podređenog oficira.

Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH nastavlja se u četvrtak novim iskazom svjedoka obrane.

VIDEO: Dio unakrsnog ispitivanja Andrića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG