Dostupni linkovi

Zaposleni na određeno vrijeme prvi na hrvatskoj burzi


Stolovi jednog kafića u Dubrovniku (svibanj 2020.)
Stolovi jednog kafića u Dubrovniku (svibanj 2020.)

"Ni jedan ugovor na određeno nije produžen", kaže predsjednik Sindikata turizma i ugostiteljstva u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Eduard Andrić, u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Radnici na određeno, po njegovim ocjenama, platili su ceh toga što su poslodavci pronašli zaobilazni put u korona krizi da obrane svoje profite.

Takva reakcija je usljedila nakon što su sindikati uspjeli spriječiti hrvatsku Vladu 2020. godine da u dogovoru s poslodavcima brzom izmjenom Zakona o radu što više tereta krize prebaci na radnike olakšavanjem izmjena ugovora o radu.

"Zaposleni na određeno su došli u poziciju da im poslodavac jednostavno ne produlji ugovor. Većina njih nije radila ni u prošloj sezoni. Uz njih smo mi imali i ugovore o stalnim sezonskim poslovima, ali i tu je došlo do toga da nisu svi ponovno pozvani i obnovljen njihov status stalnog sezonca", rekao nam je Andrić.

On ne očekuje da će veći broj stalnih sezonaca biti pozvan u sljedećim mjesecima da obnove ugovore, već da će poslodavac te poslove nastojati pokriti onima koji su stalno zaposleni.

Porast broja nezaposlenih

S Andrićevom ocjenom slaže se i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever koji u izjavi za RSE podsjeća da je od kraja 2019. do kraja 2020. godine broj nezaposlenih u Hrvatskoj porastao za čak 40.000.

"Tako se dosta radilo ne samo kod velikih poslodavaca, nego posebice kod onih srednjih i malih poslodavaca, gdje cijeli niz ljudi nije dobio produljenje ugovora, a poslodavci računaju da – kada ta kriza malo zamre i kada prođe – onda će ih vratiti natrag. A ako ne – s obzirom da je od prošle godine u Hrvatskoj potpuno liberaliziran uvoz radne snage – računaju da ako već neće imati domaće radne snage, uvesti će je izvana, i opet dobro. To već vidimo na gradilištima, u ugostiteljstvu i turizmu, vidimo na mnogim područjima", upozorava Sever.

Što kažu iz nadležnog sindikata?

Izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike u SSSH Ana Milićević-Pezelj u izjavi za RSE ilustrira kako je uloga sindikata važna za radnike baš u vremenima kriza poput ove, od akcije upravo Samostalnih sindikata protiv prošlogodišnjeg Vladinog pokušaja izmjena Zakona o radu nadalje.

"Oni su htjeli poslodavcima direktno omogućiti da zbog krize imaju pravo mijenjati ugovore o radu – individualne i kolektivne ugovore. To smo spriječili isto jutro kada smo za to čuli. Išli smo s priopćenjem i pritiskom preko europske razine, Europske komisije i svih, pa se onda Vlada klela da nije imala tu namjeru. Druga je stvar da smo na našoj web stranici, dostupno i onima koji jesu i onima koji nisu u sindikatu, obradili kompletna prava – što za vrijeme samoizolacije, što u izolaciji, što ako radiš od kuće i ostalo. Masovno smo odgovarali na direktna pitanja radnika koji nisu članovi sindikata, jer su se oni našli na vjetrometini", podsjeća Ana Milićević-Pezelj.

Naime, tamo gdje u poduzećima postoji sindikat moglo se djelovati preko povjerenika i, dodaje Milićević-Pezelj, to je ono kada se kaže: sindikat čini razliku.

Rezultati istraživanja

Prema istraživanju "Privremeno zapošljavanje u Hrvatskoj u kontekstu Rada po mjeri čovjeka" prezentiranom na online tribini SSSH "Rad na određeno kao novo normalno: postoji li budućnost za sigurne i kvalitetne poslove?” 9. ožujka 2021. godine i podacima SSSH, Hrvatska je među državama članicama Europske unije koje imaju najveću stopu rada na određeno vrijeme.

Vrhunac tog trenda bio je 2016. godine, kada je 22 posto svih ugovora o radu bilo na neodređeno vrijeme, a otada se taj postotak smanjuje. Godine 2018. bio je 20 posto, sljedeće godine za još jedan postotni bod manji.

Međutim, prema podacima iz 2018. godine, više od 50 posto svih mladih u dobi od 15 do 24 godine radilo je preko ugovora na određeno vrijeme.

Također, hrvatsko tržište rada karakterizira i vrlo visok udio ugovora na određeno vrijeme kraćih od tri mjeseca, u čemu Hrvatska prednjači u Europskoj uniji.

Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u vladi Andreja Plenkovića je kao jedan od četiri svoja prioriteta stavilo smanjenje broja ugovora na određeno vrijeme, a ujednačavanje broja ugovora na određeno vrijeme u Hrvatskoj sa europskim prosjekom do 2030. godine je na inzistiranje sindikata postavljeno kao jedan od ciljeva Nacionalne razvojne strategije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG