Dostupni linkovi

Zaposlene na budžetu čeka rezanje plata?


Ilustracija

Prema, još uvijek nezvaničnim informacijama, Vlada ima namjeru da nastavi sa pritiskom na životni standard građana Crne Gore, što se ovaj put planira kroz petoprocentno smanjenje plata zaposlenima čija primanja stižu iz državne kase. Tome bi morali da prethode teški pregovori sa sindikatima ali nije isključena ni mogućnost da se Vlada odluči na jednostranu akciju. To bi, međutim, vjerovatno prouzrokovalo dodatno zaoštravanje socijalne situacije.


Pod pritiskom teške situacije zbog gubitničke ekonomske politike i zahtjeva stranih povjerilaca, Vlada Crne Gore neprestano pojačava pritisak na materijalno potpuno iscrpljene građane, odbijajući da oduzima imovinu kriminalcima i mnoštvu privilegovanih pojedinaca koji su se obogatili isključivo zahvaljujući privilegovanom statusu jer su bliski sa moćnim pojedincima iz vlasti ili čak pripadaju samoj vlasti.

Vlada sada, izgleda, ima namjeru da zaposlenima koji plate primaju iz budžeta oduzme pet posto zarade. Nezvanične informacije govore da se, između ostalih mjera, rebalansom budžeta planira ovakav rez koji bi doduše nalagao prethodne pregovore sa sindikatima. Vlast će se, međutim, možda odlučiti i na jednostranu akciju.

"Moguće je da oni to jednostrano urade ali ja mislim da takvo nešto nije preporučljivo poslije svih ovih godina ovako štetnih privatizacija, nakon svega što evo isplivava na površinu šta su sve radili, da je jedan dio njih sklapajući te ugovore to vrlo dobro iskoristio, vidimo da je bilo i korupcije i raznih nezakonitih radnji. Tako da ako krenu u tu priču to će biti znak da je došlo vrijeme da se konačno u Crnoj Gori podvuče crta i za neke stvari da se odgovara", poručuje predsjednik Sindikata Kliničkog centra Crne Gore Vladimir Pavićević.

Ugovori i štetne privatizacije koje pominje Pavićević, prije svega se odnose na privatizaciju podgoričkog Kombinata aluminijuma koji je prodat ruskom oligarhu Olegu Deripaski, koji je uz blagoslov Vlade ovom fabrikom upravljao nezakonito i nedomaćinski, pa je od nekadašnjeg Kombinata ostao samo pogon Elektrolize, dugovi od najmanje 350 miliona eura, od kojih će građani Crne Gore morati da vrate polovinu.

Vlada je 2009. ruskom investitoru bila žirant za kredite od preko 130 miliona eura, koji sa kamatama iznose oko 170 miliona eura i koje će, pošto neće Rusi, morati da vraćaju građani jer je aktiviranje tih garancija već počelo, pa će se prva od 23 i po miliona Deutsche banci isplatiti do četvrtka.

Jedna od posljedica ovih Vladinih poteza je i sadašnja namjera koju je objavio dnevnik "Vijesti", da zaposlene na budžetu sada čeka rez od pet odsto. Čak četvrtinu od pedesetak hiljada ukupnog broja zaposlenih čija primanja stižu iz državne kase pripada prosvjeti.

Veliki udar na standard

Predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević kaže da bi jednostrana odluka Vlade da povuče takav potez bez pregovora bio poguban.

"Posljedica bi bila praktično prekid dijaloga i ulaska u zonu jednostranosti i nepoštovanja evropskih i svih ostalih standarda. Mislim da bi to bilo pogubno i za vladu i njen dalji opstanak i to će rezultirati još većim protestima. Na zahtjeve nas organizatora protesta vlada nije odgovorila i nije sposobna da dalje vodi ekonomsku i socijalnu politiku Crne Gore i daje vrijeme da to prepusti nekome drugome", kaže on.

Pet procenata nekome može zvučati malo. Sindikalci, međutim, kažu da je to za već minorna primanja značajan rez.

Plate u zadnjih nekoliko godina su se smanjivale, a da ne govorimo o enormnom povećanju cijena energije, nafte i struje. Tih 5 posto bi itekako bio veliki udar na standard svih zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta, kaže Zvonko Pavićević iz Sindikata prosvjete.

"Da je država vodila poštenu politiku, siguran sam da bi svi građani, u trenucima krize prihvatili da im se plata smanji, ali država je potrošila sve kredite kod građana", kaže predsjednik Sindikata Kliničkog centra Vladimir Pavićević.

"Svjedoci smo šta su sve radili proteklih godina i tih 5 posto bi bio udar na one koji najteže žive u Crnoj Gori. Da vas podsjetim da veliki broj građana Crne Gore živi od kredita koje ne može da vrati, velika je dužnička kriza ovdje. To bi bio jedan veliki udar na budžet zaposlenih. Konstatacija da građani ne mogu da vjeruju vlasti koja je sklapala ovakve ugovore i koja je dovela državu u ovu dužničku krizu da bi imali tu volju i spremnost da se zarade umanje za 5 posto".

Zvonko Pavićević, Sindikat prosvjete kaže:

"Plate u zadnjih nekoliko godina su se smanjivale, a da ne govorimo o enormnom povećanju cijena energije, nafte i struje. Tih 5 posto bi itekako bio veliki udar na standard svih zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta. Da su plate veće možda se ne bi toliko osjetilo, ali u situaciji u kakvoj mi živimo i kakav ekonomsko socijalni položaj zaposleni imaju i 5 posto bi mnogo značilo i mislim da bi to dodatno iziritiralo zaposlene i da ne bi tih 5 posto prihvatili. Ali vlada može sve, vlada je vlada ali će sigurno sa druge strane imati žestoku reakciju zaposlenih, posebno onih koji primaju plate iz budžeta".

XS
SM
MD
LG