Dostupni linkovi

Nova poskupljenja i nove brige za Crnu Goru


Ilustracija
Ilustracija
Na pitanje koliko je blizu momenat kada se može očekivati lančano poskupljenje svih proizvoda i usluga u Crnoj Gori navodi podatak da su sve vrste goriva poskupile do te mjere da je gorivo u Crnoj Gori najskuplje u regionu. Postoje nagovještaji da bi moglo doći i do poskupljenja struje, a uskoro bi i Vlada mogla da predloži povećanje PDV-a.

Sve vrste goriva su poskupile i po visini cijena Crna Gora je lider u regionu. Osim za građane gorivo je poskupilo i za firme koje Vlada subvencionira. Eurodizel namjenjen za komercijalne sverhe, odnosno proizvođače hrane i prevoznike košta 1,15 eura ili pet euro centi više nego do sada. Pored toga nagovješteno je novo poskupljenje struje, što se indirektno moglo čuti na skupštinskom odboru za ekonomiju tokom saslušanja članova regulatorne agencije za energetiku.

Kako objavljuju podgoričke "Vijesti" Ministarstvo finansija priprema rebalans budžeta koji će biti upućen Vladi do sredine aprila, a uz to bi mogao da uslijedi povećanje stope PDV-a sa 17 na 19 odsto.

Treba li građani da se pripreme za tals poskupljenja i kako će korekcije struje i PDV-a uticati na standard građana pitali smo Aleksandra Damjanovića predsjednika odbora za ekonomiju i finansije. On kaže da će to stvoriti ogromne probleme građanima kojima je ionako nizak životni standard. On napominje da postoje zakonske i druge mogućnosti da do takvih mjera ne dođe.

"Podsjetiću da je vlada garantovala Jugopetrolu standardnu formulu. Isti profit bez obzira kakva god bude poslovna politika Jugopetrola. Dakle, da cijena naftnih derivata zavisi od nabavne cijene goriva, a mi u SNP-u mislimo da se ta politika mora promijeniti i da se ne može samo politikom akciza uticati na tu cijenu. Kod povećanja cijena struje smo već rekli da postoje ogromni kapaciteti unutar Elektroprivrede u smanjenju sopstvenih troškova i vođenju racionalnije politike i politike investicija tako da ne vidimo potrebu da dođe do povećanja cijene struje, a kod eventualnog povećanja stope PDV-a tu se samo radi o nesposobnosti vlade da naplati direktne poreze od onih koji imaju moć da te poreze ne plaćaju već da se onda poreska nemoć prebaci na leđa građana, jer je najlakše zahvatiti stope PDV od svih građana Crne Gore", kaže Damjanović.

Tjeranje preduzeća u gubitke

Komentarišući moguća dodatno poskupljenje cijene struje, povećanje PDV-a i najviše cijene goriva u regionu uticaće na povećanje troškova preduzeća, ali se ne očekuje povećanje cijena jer će se smanjiti kupovna moć građana.

Kako nam je saopštio Dragiša Boričić potpredsjednik Unije poslodavaca sve to će rezultirati povećanjem preduzeća u blokadi.

"Moje mišljenje je da će doći do smanjenja obima prometnih aktivnosti da neće doći do povećanja cijena nego jednostvano do zadržavanja eventualno na istom nivou, a to će rezultirati smanjenjem kupovne moći stanovništva, odnosno obima plasmana i proizvodnje i gubitaka, a sve to skupa se odražava na poslodavačke aktivnosti po pitanju racionalizacije i smanjenja broja zaposlenih i racionalizacije po drugim osnovama. Privrednici su dana iscrpili mogućnosti po pitanju smanjenja drugih troškova. Dakle, sada se pojavljuje jedna stvar da nam neko nameće sve veće i veće troškove koji nas tjeraju u gubitke. Sve će to ponovo rezultirati u povećanom broju preduzeća u blokadi i ko zna šta još. Privredni ambijent jednostavno nije na tom nivou da možemo da planiramo buduće aktivnosti u jednoj realnoj zoni", kaže Boričić.

Istovremeno građani strahuju od talasa poskupljenja, prije svega namirnica, jer kako kažu u razgovoru sa koleginicom Lelom Šćepanović, praksa ih je naučila da uz poskupljenje struje i goriva idu sva ostala poskupljenja

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG