Dostupni linkovi

Lider kojeg je Moskva nametnula u Zaporožju naredio referendum o priključenju Rusiji


Oklopni konvoj ruske vojske prolazi kroz regiju Zaporožje, 23. jula
Oklopni konvoj ruske vojske prolazi kroz regiju Zaporožje, 23. jula

Yevgeny Balitsky šef jugoistočne ukrajinske regije Zaporožje kojeg je postavila Moskva službeno je naredio lokalni referendum o mogućnosti pridruživanja te pokrajine Ruskoj Federaciji.

Balitsky je potpisao naredbu na događaju koji je 8. avgusta održao pokret "Mi smo zajedno s Rusijom" u gradu Melitopolju.

Ovaj potez dolazi nekoliko sati nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da ako se referendumi o pridruživanju Rusiji nastave u područjima Ukrajine pod ruskom okupacijom, ne može biti mirovnih pregovora o okončanju rata koji je Rusija pokrenula prije skoro šest mjeseci.

"Stav naše zemlje ostaje kakav je uvijek bio. Nećemo se odreći ničega što je naše", rekao je Zelenski u obraćanju 7. avgusta.

"Ako okupatori nastave putem pseudoreferenduma, zatvorit će za sebe sve prilika za razgovore s Ukrajinom i slobodnim svijetom, što će ruskoj strani očito trebati u jednom trenutku."

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 8. avgusta da je izjava Zelenskog bila pogrešno usmjerena ako se obraćao ruskim građanima ili rukovodstvu, sugerirajući da su referendumi volja stanovnika teritorija pod ruskom okupacijom u Ukrajini.

U međuvremenu, ukrajinski gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov rekao je da su ukrajinske oružane snage pogodile ruske okupacijske snage preko noći, koristeći raketne bacače HIMARS koje su isporučile Sjedinjene Države.

Prema informacijama ukrajinske strane, u napadu je uništena "značajna" količina ruske vojne opreme, a više od 100 ruskih vojnika je ubijeno.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Predstavnik vlasti koje je nametnula Rusija u Zaporožju, Vladimir Rogov, odbacio je ukrajinsku izjavu, rekavši da su ruske trupe uspjele odbraniti ukrajinski napad u Melitopolju.

Značajan dio regije Zaporožja, uključujući Melitopolj, okupirale su ruske trupe u prvim danima ruske invazije na Ukrajinu krajem februara.

Dužnosnici koje je imenovala Rusija u Zaporožju i još jednoj ukrajinskoj regiji, Hersonu, rekli su da planiraju održati referendume o pridruživanju Rusiji.

Moskovski dužnosnici rekli su da bi se takvi referendumi mogli održati u septembru.

XS
SM
MD
LG