Dostupni linkovi

Drugi rezervni dalekovod ponovo priključen na nuklearnu elektranu Zaporožja


Ulaz u nuklearnu elektranu Zaporožje , 31. avgust 2022.

Drugi rezervni vod napajanja ponovo je priključen na nuklearnu elektranu Zaporožja, pomažući u naporima da se osigura da je nuklearno jezgro pravilno hlađeno, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Ponovno povezivanje druge linije omogućilo je operateru da zadrži jedan vod u rezervi, dok drugi snabdeva elektranu eksternom električnom energijom potrebnom za hlađenje reaktora i druge ključne bezbednosne funkcije, navodi IAEA u saopštenju od 12. septembra.

Tim IAEA na licu mesta uspeo je da isključi šesti reaktor elektrane, koji sada zahteva manje energije, navodi se. Agencija je saopštila da je reaktor "ušao u stanje hladnog gašenja kao i pet drugih reaktora u postrojenju".

Međutim, šef IAEA Rafael Grosi rekao je da su sve četiri glavne linije napajanja i dalje prekinute i da elektrana ne obezbeđuje struju u mrežu. On je rekao da je situacija u fabrici i dalje "nesigurna" i ponovio svoje pozive za uspostavljanje bezbednosne zone oko fabrike.

Grosi je ranije rekao da su Kijev i Moskva pokazali "znake da su zainteresovani" za stvaranje zone bezbednosti. "Ono što nam je ovde zaista potrebno jeste da se Ukrajina i Rusija dogovore o veoma jednostavnom principu da ne napadamo ili ne granatiramo fabriku", rekao je Grosi novinarima.

Obe zemlje sarađuju sa IAEA i postavljaju mnoga pitanja o ideji koju je izneo nuklearni nadzor UN za stvaranje bezbednosne zone, rekao je Grosi. Cilj predložene zone je da spreči vojne aktivnosti poput granatiranja koje je oštetilo vodove elektrane i ugrozilo njenu bezbednost, rekao je Grosi na konferenciji za novinare u Beču 12. septembra.

Rusija je preuzela kontrolu nad nuklearnom elektranom ubrzo nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju svoje zemlje na Ukrajinu 24. februara. Ukrajinski operateri elektrane ostali su na licu mesta da upravljaju elektranom.

Ukrajinske vlasti su 7. septembra pozvale stanovnike u oblastima oko fabrike koje su kontrolisale invazione ruske snage da se evakuišu radi sopstvene bezbednosti. Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru 11. septembra da je okupacija fabrike od strane ruskih trupa razlog zašto je njena bezbednost ugrožena, saopštilo je francusko predsedništvo. Putin je okrivio ukrajinske snage, navodi se u saopštenju Kremlja.

Borbe oko elektrane, najveće nuklearne stanice u Evropi, izazvale su strahove od potencijalne nuklearne katastrofe. Rusija je optužila Ukrajinu da pokušava silom da povrati fabriku, što su navodi koje Kijev demantuje.

Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju da je postavila teško naoružanje na lokaciju, znajući da Ukrajina verovatno neće pucati na nju. Moskva poriče te optužbe, ali se opirala naporima da se demilitarizuje to područje kako bi se sprečila ekološka katastrofa.

XS
SM
MD
LG