Dostupni linkovi

Putin i Makron o situaciji u nuklearnoj elektrani u Ukrajini


Ruski vojnik čuva područje nuklearne elektrane Zaporožje na teritoriji pod ruskom vojnom kontrolom, jugoistočna Ukrajina, 1. maj 2022.
Ruski vojnik čuva područje nuklearne elektrane Zaporožje na teritoriji pod ruskom vojnom kontrolom, jugoistočna Ukrajina, 1. maj 2022.

Ruski predsednik Vladimir Putin i francuski predsednik Emanuel Makron razgovarali su 11. septembra o bezbednosnoj situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

Dvojica lidera su u telefonskom razgovoru izrazili spremnost za „nepolitizovan“ razgovor po tom pitanju uz učešće Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Kremlja.

"Ruska strana je skrenula pažnju na redovne ukrajinske napade na postrojenja elektrane, uključujući skladište radioaktivnog otpada, što ima katastrofalne posledice", navodi se u saopštenju.

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je Putinu da ukloni oružje i trupe stacionirane pored ukrajinske nuklearne elektrane usred rastuće međunarodne zabrinutosti zbog potencijalne katastrofe.

Makron je rekao Putinu da glavni rizik od nuklearne katastrofe proizilazi iz prisustva ruskih trupa i oružja u elektrani.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za granatiranje elektrane, što dovodi do rizika od nuklearne katastrofe.

Radovi u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koju je okupirala Rusija, "potpuno su zaustavljeni" zbog bezbednosti, objavila je 11. septembra Enerhoatom, ukrajinska državna agencija zadužena za elektranu.

Dan ranije, 10. septembra, Agencija UN-a za nuklearnu bezbednost, koja ima monitore u elektrani, rekla je da situacija u nuklearnoj elektrani postaje "sve nestabilnija".

U međuvremenu, Petro Kotin, šef Enerhoatoma, rekao je agenciji AFP 10. septembra da su ruske snage mučile osoblje u nuklearnoj elektrani Zaporožje i da su najmanje dve osobe ubijene.

Dvojica lidera Putin i Makron takođe su razgovarali o pitanju isporuke hrane.

Putin je rekao Makronu da je važno za Evropsku uniju da ne ometa isporuke ruske hrane i đubriva u Afriku, Latinsku Ameriku i Bliski istok, navodi Kremlj.

Makron je pozvao ruskog lidera da ispuni dogovor o ukrajinskom izvozu žitarica uz posredovanje UN kako bi se osiguralo da ono stigne do zemalja kojima je najpotrebnije.

Izvor: Reuters, RFE/RL
XS
SM
MD
LG