Dostupni linkovi

Rusija pozdravlja misiju IAEA u nuklearnoj elektrani Zaporožje


Nuklearna elektrana Zaporožje u istočnoj Ukrajini

Visoki ruski diplomata rekao je da Moskva pozdravlja predstojeću misiju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nuklearnoj elektrani Zaporožje u istočnoj Ukrajini koju je okupirala Rusija, javile su RIA Novosti, a preno Rojters.

Mihail Uljanov, stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču, rekao je da je Rusija dala značajan doprinos poseti, za koju je IAEA navela da će se održati ove nedelje.

Istovremeno je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba tokom posete Švedskoj rekao da Rusija izlaže ceo svet riziku od nuklearne nesreće.

"Svi treba da budemo jedinstveni u traženju jedne stvari, povlačenja Rusije iz Zaporoške nuklearne elektrane", poručio je Kuleba nakon susreta sa švedskom premijerkom Magdalenom Andreson.

Misija UN-ove agencije za nuklearnu bezbednost trebalo bi ove nedelje da poseti nuklearnu elektranu Zaporožje usred straha od mogućeg curenja radijacije.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi naveo je na Twitteru 29. avgusta da je tim stručnjaka IAEA "sada na putu" ka elektrani, koju ruske snage kontrolišu na jugu Ukrajine.

"Moramo zaštititi sigurnost najvećeg nuklearnog postrojenja Ukrajine i Evrope", rekao je Grossi.

Stručnjaci IAEA-e treba da procene fizičku štetu na postrojenju, utvrde funkcionalnost bezbednosnih sistema, procene stanje osoblja i izvrše hitne zaštitne aktivnosti, navela je ova UN-ova agencija.

Strahovi u vezi sa sigurnošću u postrojenju eskalirali su posljednjih sedmica jer su Kijev i Moskva razmenili optužbe za raketne udare oko objekta u gradu Enerhodar na jugu Ukrajine.

Najveći deo zabrinutosti je usmeren na sisteme hlađenja nuklearnih reaktora elektrane. Sistemima je potrebna struja, a elektrana je privremeno isključena 25. avgusta zbog, kako su zvaničnici naveli, oštećenja dalekovoda od požara.

Kvar rashladnog sistema može uzrokovati nuklearno topljenje.

Periodično granatiranje oštetilo je infrastrukturu elektrane, saopštio je Enerhoatom 27. avgusta.

IAEA je 28. avgusta izvestila da su nivoi radijacije normalni, da rade dva od šest reaktora elektrane u Zaporožju.

XS
SM
MD
LG