Dostupni linkovi

Nuklearna elektrana u Zaporožju ponovo priključena na električnu mrežu


Satelitski snimak prikazuje dim koji se diže u blizini nuklearne elektrane Zaporožje 24. augusta 2022.
Satelitski snimak prikazuje dim koji se diže u blizini nuklearne elektrane Zaporožje 24. augusta 2022.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija, Enerhoatom, kaže da su oba funkcionalna reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koju je okupirala Rusija, ponovo priključena na električnu mrežu.

Prvi put u historiji reaktori su isključeni 25. augusta nakon požara izazvanog, kako Kijev tvrdi, ruskim granatiranjem.

"Danas... u 14:04, jedna od pogonskih jedinica nuklearne elektrane Zaporožje koja je jučer ugašena je priključena na električnu mrežu", navodi Enerhoatom u saopćenju 26. augusta.

Kasnije su saopćili da je i drugi reaktor ponovo priključen na mrežu.

Ranije je Enerhoatom saopštio da nema problema sa mašinerijom elektrane ili njenim sigurnosnim sistemima, jer se struja za njene potrebe trenutno dovodi dalekovodima iz ukrajinskog elektroenergetskog sistema.

Rečeno je da je u toku rad na obnavljanju mrežne veze sa dva funkcionalna reaktora elektrane.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je 25. augusta rekao da je nuklearna radijacijska katastrofa za dlaku izbjegnuta nakon što je rusko granatiranje u toj oblasti dovelo do nestašice struje u Zaporožju, najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani.

Rusko bombardovanje izazvalo je požare u pepelnicama obližnje elektrane na ugalj što je 25. augusta dovelo do isključenja elektrane pod ruskom kontrolom sa električne mreže, rekao je Zelenski, ali su rezervni dizel generatori osigurali snabdijevanje električnom energijom od vitalnog značaja za sisteme hlađenja i sigurnosti u elektrani.

Rusija je porekla odgovornost, a zvaničnici koje je postavila Moskva u regionu Zaporožja okrivljuju ukrajinske oružane snage za požar i nestanak struje koji je uslijedio.

Zelenski je pohvalio ukrajinske tehničare koji upravljaju postrojenjem koje je pod kontrolom ruske vojske od početka rata. Elektrana ima šest reaktora sovjetskog dizajna, ali samo dva su ostala u funkciji usred borbi.

"Rusija je dovela Ukrajinu i sve Evropljane u situaciju na korak od radijacijske katastrofe", dodao je on.

Isključivanje postrojenja sa mreže predstavljalo je potencijalnu opasnost jer je kvar u rezervnim sistemima napajanja mogao dovesti do gubitka rashladne tekućine i dovesti do topljenja goriva u jezgri reaktora.

XS
SM
MD
LG