Dostupni linkovi

Rusi obnovili ofanzivu u Donjecku


Ukrajinske snage, region Donjecka, 15. avgust 2022.
Ukrajinske snage, region Donjecka, 15. avgust 2022.

Ruske snage su obnovile ofanzivu u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, saopštila je ukrajinska vojska 26. augusta, dok je nuklearna elektrana Zaporožja po prvi put bila privremeno isključena sa električne mreže, zbog straha od nuklearne katastrofe.

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga saopštio je da su Rusi "bez uspjeha" fokusirali svoje napade na pravce Bakhmut i Avdiivka.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je 25. augusta rekao da je nuklearna radijacijska katastrofa za dlaku izbjegnuta nakon što je rusko granatiranje u toj oblasti dovelo do višesatnog prekida struje u Zaporožju, najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani.

Rusko bombardovanje izazvalo je požare u obližnjoj elektrani na ugalj, dodao je Zelenski, ali su rezervni dizel generatori obezbijedili snabdjevanje električnom energijom od vitalnog značaja za sisteme hlađenja i bezbjednosti.

Rusija je za to negirala odgovornost.

Zelenski je pohvalio ukrajinske tehničare koji upravljaju postrojenjem nuklearne elektrane koja je pod kontrolom ruske vojske od početka rata.
Elektrana ima šest reaktora sovjetske proizvodnje, ali samo dva su ostala u funkciji.

"Rusija je dovela Ukrajinu i sve Evropljane u situaciju na korak od radijacijske katastrofe", rekao je Zelenski.


XS
SM
MD
LG