Dostupni linkovi

Zapadni mediji o poseti: Pozdrav Putinu, pogled ka Briselu


Obraćanje Vladimira Putina na prije početka vojne parade.
Obraćanje Vladimira Putina na prije početka vojne parade.

Većina zapadnih medija izveštava o poseti ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, stavljajući u prvi plan izazove pred kojima se našla Srbija pokušavajući da spoji nespojivo: privrženost Moskvi i nastavak puta prema Briselu, budući da su Rusija i Zapad u oštrom sukobu zbog ukrajinske krize.

Britanska agencija Rojters u izveštaju pod naslovom “Srbija pozdravlja Putina, ali budućnost vidi u Evropi” ističe da je dolazak ruskog lidera povodom 70-te godišnjice oslobađanja Beograda prepun simbolike u trenutku kada Srbija nastoji da se priključi EU, ali ne želi da okrene leđa ni svojoj velikoj saveznici.

Rojters podseća da SAD i EU ne mogu da gledaju blagonaklono na pozdravljanje Putina na paradi na kojoj učestvuje više od 3 hiljade vojnika u trenutku kada se ruske trupe bore na strani separatista u istočnoj Ukrajini.

I američka agencija Asošijeted Pres ukazuje da se Srbija našla između dve vatre zbog sukoba Rusije i Zapada zbog Ukrajine. Srbija se zbog toga sve više suočava sa teškim izborom – da nastavi put ka EU ili da odustane od njega i dodatno ojača odnose sa Rusijom kao tradicionalnom saveznicom.

Britanski "Gardijan" zapaža da je čak i održavanje same parade pomereno nekoliko dana unapred kako bi se uklopila u Putinovu agendu:

"U vreme dubokog jaza između Rusije i EU zbog Ukrajine, Putinova jednodnevna poseta biće prilika da se pokaže da on ima prijatelje i uticaj blizu srca Evrope", piše ugledni londonski dnevni list, koji konstatuje da je za srpsku vladu to "šansa da se dodvori važnom prijatelju i snabdevaču energentima... kao i da uzvrati na kritike desničara da se previše približava Zapadu u nadi da će jednog dana biti primljena u EU".

"Gardijan" očekuje da će Putin izvršiti pritisak na Vladu Srbije da počne radove na izgradnji Južnog toka, što Beograd okleva da učini zbog spora između Moskve i Brisela, koji želi da gasovod bude dostupan svim proizvođačima gasa, a ne samo Gaspromu.

Ističući da je u intervju za list “Politiku” ruski predsednik optužio SAD za “neprijateljstvo” i pokušaje da se Rusija ucenjuje sankcijama oko Ukrajine što je, po njemu – uzaludno, BBC primećuje da istorijske veze Srbije i Rusije nisu trenutno u saglasju sa njenim težnjama ka Evropskoj uniji, posebno od početka ukrajinske krize

I francuski list "Liberasion" piše da Putin u Beogradu namerava da "ukoreni ruske interese u Srbiji", tradicionalnoj saveznici Moskve, ali i zemlji kandidatu za pristupanje EU.

"To će za njega biti prilika da podigne glas protiv "glorifikacije nacizma" u kontekstu žestokih tenzija između Moskve i Zapada zbog ukrajinske krize", ocenjuje pariski dnevnik.

Agencija Frans pres (AFP) navodi da "ruski predsednik i dalje može da računa na toplu dobrodošlicu u Beogradu, tradicionalnom savezniku koji je odbio da se pridruži sankcijama EU protiv Moskve", uz napomenu da je Brisel upozorio Beograd ranije ove nedelje da bi tom prilikom trebalo da potvrdi svoje "proevropsko angažovanje".

"Za Rusiju je važno da se pristupanje Srbije EU ne kosi sa interesima Moskve", ocenjuje AFP.

XS
SM
MD
LG