Dostupni linkovi

Ovacije za Putina, zvižduci za kišu


Vojna parada u Beogradu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:23 0:00

Vojna parada u Beogradu

Ovacije Vladimiru Putinu, Rusiji i Srbiji, prijateljske poruke dvojice predsednika i vazduhoplovni spektakl obeležili su vojnu paradu u Beogradu. Pojavljivanje predsednika Rusije, uz zvuke fanfara, pratilo je skandiranje publike.

„Putine Srbine! Rusija,Srbija,ne treba nam Unija. Putine,Putine!”

Vojnom paradom „Korak pobednika“ obeleženo je 100 godina od početka Prvog svetskog rata i 70 godina od oslobođenja Beograda.

Otvarajući defile predsednik Srbije Tomislav Nikolić podsetio je na istoriju i tradicionalne veze Srbije i Rusije.

„Pre sedamdeset godina, rame uz rame, partizani i crvenoarmejci oslobađali su svaku ulicu u Beogradu, svaku zgradu, i ostavljali čuveni znak 'Min njet'. Danas, posvećujući celu ovu nedelju sedamdesetogodišnjici života u miru, slaveći pobedu nad fašizmom, Beograđani se sećaju svih hrabrih partizana i crvenoarmejaca kojima duguju svoju slobodu.“

Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije, rekao je da Srbiju i Rusiju i danas ujedinjuju duboka zajednička sećanja.

„Dragi drugovi, veterani, učesnici parade... Svi znamo da je Sovjetski Savez imao izuzetnu, bukvalno ključnu, ulogu u pobedi nad nacizmom. Ali mi nikada nismo delili pobedu na svoju i na tuđu, i uvek ćemo se sećati pomoći saveznika u antihitlerovskoj koaliciji i učesnika pokreta otpora. Na ovu jubilarnu godišnjicu oslobođenja Beograda mi odajemo poštovanje svima koji su se borili protiv nacizma na frontovima Drugog svetskog rata. Od sveg srca stanovnicima Beograda i državljanima Srbije čestitam ovaj praznik. Želim vam uspeh i prosperitet. Živela bratska Srbija!“

Pred oko 20.000 posetilaca, 400 novinara, u prisustvu ratnih veterana, predstavnika diplomatskog kora i kompletne srpske vlade koja se skoro dva sata pre događaja smestila na centralnu binu, uz maksimalne mere obezbeđenja, snajperiste na krovu Palate Srbija i ruske agente koji su pomno pročešljali teren, parada je počela koračnicom “Marš na Drinu”, himnom Srbije i počasnom artiljeriljskim paljbom.

Na paradi u Beogradu učestvovalo je oko 4.500 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, a predstavljeno je više od 300 pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme različite namene.

Ispred Palate Srbija u Novom Beogradu između ostalog prikazani su i padobranski desant, pešadijske, tenkovske i specijalne jedinice, oklopno vozilo “Lazar”, i novi avion domaće proizvodnje “Lasta”… Atrakcija parade bila je čuvena ruska grupa “Striži”, na avionima Mig-29, čijim akrobatskim nastupom je manifestacija završena.

Jedine zvižduke od publike na ovoj paradi dobila je kiša koja je povremeno pljuštala tokom defilea. Posetioci su se uglavnom zadovoljni razišli jer im je, kako su rekli za RSE, želja bila da vide Vladimira Putina, koji je im je na često skandiranje povremeno diskretno mahao i par puta sa odobravanjem klimnuo glavom.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00
Direktan link

Među zvanicama na vojnoj paradi, na centralnoj bini uz rukovodstvo Srbije i Vladimira Putina, između ostalih bili su i Aleksandar Zaldastanov zvani Hirurg, vođa motociklističke grupe “Noćni Vukovi” iz Rusije, reditelj Emir Kusturica, crkveni velikodostojnici, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer nekadašnje SR Jugoslavije Momir Bulatović, bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, kao i nekadašnji načelnici Genaralštaba Dragoljub Ojdanić i Momčilo Perišić.

Tokom šestočasovne posete Beogradu Vladimir Putin je, zajedno sa Tomislavom Nikolićem, položio vence na groblju Oslobodiocima Beograda. U Palati Srbija Putin je razgovarao sa premijerom Aleksandrom Vučićem i Nikolićem, gde mu je srpski predsednik na svečanoj ceremoniji uručio odlikovanje “Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici”. Posle potpisivanja nekoliko međudržavnih ugovora, konferencije za medije i vojne parade, Vladimir Putin otputovao je u Milano na dvodnevni Azijsko-evropski samit.

XS
SM
MD
LG