Dostupni linkovi

SAD podržavaju svaku inicijativu za ekonomsko osnaživanje zemalja na Balkanu


Lideri Zapadnog Balkana na početku samita "Otvoreni Balkan".
Lideri Zapadnog Balkana na početku samita "Otvoreni Balkan".

Američki Stejt department podržava svaku regionalnu inicijativu zasnovanu na evropskim principima, koja ima za cilj ekonomsko osnaživanje zemalja Zapadnog Balkana.

Ovakva izjava stiže dan nakon što su na Samitu u Ohridu, u Severnoj Makedoniji, predstavnici tri države inicijatorke "Otvorenog Balkana" (Srbija, Albanija i Severna Makedonija) potpisali sporazume o međusobnom priznavanju diploma i naučnih zvanja i o saradnji u oblasti turizma i kulture, kao i memorandum koji se odnosi na saradnju poreskih uprava u suzbijanju utaje poreza.

Portparol Stejt Departmena nije želeo za Radio Slobodna Evropa da komentariše činjenicu što Kosovo odbija da bude deo "Otvorenog Balkana" i što ne želi da prisustvuje tim sastancima ali je napomenuo da je "bliža i integrisanija saradnja širom Zapadnog Balkana privukla energetske investicije".

"SAD podržavaju ove i druge inicijative, koje produbljuju regionalnu ekonomsku saradnju i unapređuju evropski put", navode uz Stejt Departmenta.

"Otvoreni Balkan" je inicijativa Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koja je, u cilju unapređenja regionalne saradnje, pokrenuta oktobra 2019. godine.

Na sastancima 7. i 8. juna su po prvi put prisustvovali predstavnici Crne Gore i BiH kao posmatrači, dok Kosovo uporno odbija da se priključi Otvornom Balkanu ili da prisustvuje sastancima.

Stav Kosova je da je "Otvoreni Balkan" opasna inicijativa bez jasne vizije, te da zemlje u regionu treba da ostanu posvećene agendi Evropske unije i negovanju transatlantskih odnosa.

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio 8. juna da Sjedinjene Države ne gledaju Zapadni Balkan iz perspektive problema devedesetih godina, nego kroz mogućnosti 21. veka.

Eskobar je rekao i da Zapadni Balkan ima potencijal da bude centar obnovljive energije, centar za tečan prirodni gas i otvara mogućnost da se Evropa oslobodi zavisnosti od ruskog gasa.

Eskobar je rekao i da "Otvoreni Balkan" treba da ostane ekonomski, a ne politički projekat i da se fokusira na ljude iz regiona, te da će tako imati podršku.

XS
SM
MD
LG