Dostupni linkovi

Zapadni aktivisti podstiču bojkot vodke i zabranu izdavanja viza


Kombinovana fotografija aktivista za gej prava na protestu ispred ruske Dume
Kombinovana fotografija aktivista za gej prava na protestu ispred ruske Dume
Priredio Mihailo Rakić

Zapadni aktivisti za gej prava vrše pritisak na Rusiju da ukine zakone koji zabranjuju ''gej propagandu''.

Jedna od taktika je onlajn kampanja ''Deponija vodke'' koja poziva na bojkot zimskih Olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine a zatim na zabranu izdavanja viza autorima ovih kontroverznih zakona.

U otvorenom pismu koje je postavljeno na internet, mnoštvo ruskih LGBT aktivista pozdravilo je internacionalnu kampanju ''Deponija vodke''.

''Mi cenimo i podžavamo svaki pokušaj da se ruskim vlastima da do znanja da homofobija i nehumani zakoni neće proći nezapaženo,'' napisao je jedan od aktivista.

Den Sevidž, američki pisac, poznat kao osnivač video kampanje ''Postaje bolje'' koja se protivi maltretiranju gej tinejdžera, pozvao je u svom blogu na bojkot ruske vodke kao reagovanje na ove zakone.

Sevidž je izdvojio ''Stoličnaja'' vodku i druge tipove ruskih brendova koristeći haštag #dumpStoli uz odgovarajući avatar na Tviteru, kako bi popularizovao ovu kampanju, koja je podržana i od strane američke ''Queer nacije'' i rusko-američke grupe ''Rusa LGBT'' koja se bori za gej prava.

Barovi iz nekoliko američkih država, kao i iz Kanade, Velike Britanije i Australije objavili su da će prestati da služe ove brendove. Kao odgovor, iz jednog sedišta fabrike Stoličnaja vodke u Letoniji (SPI grupa) objavljeno je otvoreno pismo podrške, izražavajući solidarnost prema LGBT zajednici, pritom osuđujući ''akcije i uverenja ruske Vlade'' po pitanju gej prava.

Ljubav kao bojno polje

Bojkot vodke samo je delić mnogo većih napora zapadnih LGBT aktivista da kazne Rusiju. ''Rusa LGBT'' je, na primer, pozvala na bojkot zimskih Olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine.

U njihovom saopštenju se navodi: ''Kako neko može da prisustvuje olimpijskim igrama u Sočiju bez ugrožavanja nečijeg ličnog integriteta, s obzirom na to da ekonomija ove zemlje promoviše mržnju prema LGBT zajednici?''

Međunarodni olimpijski komitet (IOC) tvrdi da je dobio obećanje ruske vlade da će sportisti i posetioci igara u Sočiju biti pod najstrožim nadzorom i neće biti ugroženi zbog ovih zakona.

LGBT aktivisti su u međuvremenu poslali apel vladi Sjedinjenih Američkih Država da uskrati vize Vitaliju Milonovu iz Sankt Petersburga, koji je tvorac ovih zakona i Jeleni Mizulini, zameniku predsednika državne Dume.

Milonov je tvorac sanktpetersburškog zakona, usvojenog prošle godine, koji zabranjuje gej propagandu. Mizulina, koja je na čelu dečjeg poslovnog odbora u Dumi, bila je ključni pobornik sličnih federalnih zakona koje je u junu potpisao Vladimir Putin.

Aktivisti su na oficijelnoj veb strani Bele kuće postavili peticiju. Do sada je skupljeno blizu 1,900 potpisa. Prema navodima Bele kuće, potrebno je 100,000 potpisa da bi Obamina administracija razmotrila peticiju ''Mi ljudi''.

Zastrašivanja

U međuvremenu ruske vlasti i dalje ne dotiču ove kritike.

Četiri holandska reditelja uhapšeni su 21. jula u severozapadnoj luci Murmansk i držani bez hrane i prevodioca osam sati, nakon čega su pušteni uz novčanu kaznu od 3.000 rubalja (oko 100 dolara) zbog kršenja pravila o vizi. Oni su snimali film o LGBT zajednicama u Rusiji i ispitivali moguća kršenja zabrane gej propagande.

Jedan od reditelja, Kris Van de Ver, LGBT aktivista i član gradskog veća u Groningenu, izjavio je za Ruski servis Radija Slobodne Evrope da se plašio da je bio pod prismotrom tokom puta.

Mizulina i Olga Batalina, dva zakonodavca iz vladajuće partije ''Ujedinjena Rusija'', zatražile su 29. jula od tužioca da pokrenu krivični postupak protiv Nikolaja Aleksejeva, jednog od najagilnijih LGBT aktivista u Rusiji, zbog omalovažavajućih komentara koje je objavljivao na svom Tviter profilu.

Mizulina je izjavila za dnevni list ''Izvestija'' da oni traže dozvolu da krivično gone Aleksejeva zbog ''vređanja predstavnika vlasti'', što je kažnjivo sa 40,000 rubalja (više od 1,000 eura) ili kažnjavanjem društveno korisnim radom. Ona kaže da će zatražiti da on obavlja društveno korisni rad na mestu ''gde će mu biti uskraćeno da ispoljava svoju gej propagandu, na primer radeći u kombiju patologa''.

Aleksejev, koji se protivi i bojkotu vodke i bojkotu Olimpijskih igara, ne deluje zbunjeno. On je napisao na Tviteru da namerava da predvodi marš na gej paradi tokom održavanja ceremonije otvaranja igara u Sočiju pod sloganom: ''NE bojkotu olimpijskih igara u Sočiju – DA paradi ponosa u Sočiju!''
XS
SM
MD
LG