Dostupni linkovi

Zaoštravanje odnosa između Podgorice i Moskve


Ruski predsjednik Vladimir Putin i crnogorski premijer Milo Đukanović, kombinovana fotografija
Ruski predsjednik Vladimir Putin i crnogorski premijer Milo Đukanović, kombinovana fotografija

Protesti dijela crnogorske opozicije okupljene u Demokratskom frontu, zaoštrili su zvanične odnose na relaciji Podgorica – Moskva dotle da je iz samog Kremlja crnogorska vlast optužena za pokušaj demonizacije Rusije, dok je iz Podgorice odgovoreno kako je očito da Moskva podržava proteste kako bi onemogućila ulazak Crne Gore u NATO.

“Nema potrebe ni za kakvim tumačenjem - Rusija je poslala tri vrlo jasne i vrlo direktne poruke od strane Ministarstva inostranih poslova. Dakle, nema potrebe da tumačim, jer su poruke više nego direktne i više nego eksplicitne“, rekao je crnogorski premijer Milo Đukanović ponedjeljak u Ljubljani, odgovarajući na pitanje novinara čime argumentuje tezu o ruskoj podršci demonstracijama koje su sedmicama trajale u glavnom gradu Crne Gore.

Prethodnih dana sve hladniji vjetrovi duvali su na relaciji Moskva - Podgorica, kulminirajući čuđenjem Putinovog portparola Dmitrija Peskova ranijom ocjenom Đukanovića o umiješanosti Rusije u proteste i tvrdnjom Kremlja kako je „to dio postojeće navike da se Rusija demonizuje“.

Ubrzo je stigao odgovor crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova kako su izjave o umiješanosti Rusije u podgoričke proteste utemeljene u saopštenjima ruskog Ministarstva inostranih poslova i visokih predstavnika državne Dume.

Podsjetimo, nakon što su, do 17. oktobra mirne demonstracije pristalica dijela crnogorske opozicije koji su tražili pad Đukanovićeve i formiranje prelazne vlade koja bi pripremila nove izbore, okončane intervencijom policije, ruski MIP promptno se oglasio saopštenjem za javnost.

U njemu je Kremlj izrazio žaljenje zbog takvog razvoja situacije ali i otišao korak dalje konstatujući kako uključivanje Crne Gore u proces evroatlantskih integracija ne vodi njenoj konsolidaciji i prosperitetu, već suprotno.

Razmjena saopštenja Moskve i Podgorice

Razmjena saopštenja Moskve i Podgorice

Ministarstvo inostranih poslova Rusije nazvalo je neosnovanim izjave crnogorskog premijera Mila Đukanovića da je Moskva umiješana u izazivanje nereda u toj zemlji, ističući da je cilj takvih optužbi da sa sebe skine odgovornost za porast nezadovoljstva u Crnoj Gori.

"Đukanović nije predstavio, a nije ni mogao da predstavi, nijednu konkretnu činjenicu navodnog ruskog učešća u rastu društvene napetosti u Crnoj Gori, jer takvih činjenica nema", objavljeno je na sajtu ruskog Ministarstva inostranih poslova.

U ovom komentaru Odjeljenja za informisanje i štampu ruskog Ministarstva navodi se da je Đukanovićev cilj očigledan, a to je da sa sebe skine odgovornost za porast nezadovoljstva u Crnoj Gori, "iako je primaran uzrok na površini: potpuno ignorisanje mišljenja značajnog dijela crnogorskog društva".

Na ovo saopštenje reagovala je Vlada Crne Gore, čija Služba za odnose sa javnošću je saopštila da je izjava iz ruskog Ministarstva zapravo potvrda utemeljenosti izjave Đukanovića o umiješanosti Rusije u proteste protiv NATO-a.

„Izjava Odjeljenja za informacije i štampu Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije, koje je izrazilo zabrinutost zbog navodne prekomjerne upotrebe sile protiv „mirnih demonstranata“ bez podsjećanja da su ti „mirni demonstranti“ gađali policiju molotovljevim koktelima i pokušali da na silu zauzmu parlament i izvrše prevrat, o čemu su izvještavali brojni svjetski mediji, samo potvrđuje utemeljenost izjave Đukanovića o umiješanosti Rusije u proteste protiv NATO-a”, navodi se u saopštenju.

Takvo indikativno reagovanje Moskve na događaje u Crnoj Gori samo je osnažilo tezu onih koji tvrde da je Rusija involvirana u proteste sa ciljem sprječavanja da Crna Gora u decembru od NATO-a dobije pozivnicu za učlanjenje. To je gostujući nedavno u dnevniku podgoričke TV Vijesti, potpredsjednik Vlade Duško Marković okvalifikovao kao direktnu podršku protestima.

“Dakle, direktna, direktna podrška“.

Voditelj: Imate li Vi neke finansijske i obavještajne dokaze za to?

“Sistem radi, državne institucije rade i one imaju odgovarajuće informacije. Naravno, imamo i odgovorni smo pred državom da to pratimo“

Voditelj: Da ili ne?

„Da, imamo te informacije.“

Tako je zvanična Crna Gora, od bliskih političkih odnosa sa Rusijom 90-ih godina, utemeljenim u tijesnim istorijskim vezama, preko intezivnih ekonomskih kontakata vlasti dvije zemlje, unazad duže od deceniju, a koje su dovele do velikih investicija ruskih tajkuna u krupna crnogorska preduzeća koja su bila uvod u njihovo propadanje a ne preporod, došla u fazu najprije zahlađenja pa zaoštravanja na relaciji Podgorica-Moskva.

Ugledni spoljno-politički komentator iz Srbije Boško Jakšić podsjeća u izjavi za RSE kako je svojevremeno lansirao tezu da „novi hladni rat počinje u Crnoj Gori“.

“Onog trenutka kada je rusko Ministarstvo inostranih poslova izdalo zvanično saopštenje u kome se gest Crne Gore odnosno najava da će se intezivnije približavati NATO-u , poslije posjete premijera Đukanovića Vašingtonu prošle godine, ocjenjuje kao neprijateljski. Odnosi su se zaoštrili onda je jedno vrijeme ta stvar tinjala i onda su ponovo eksplodirali poslije Stoltenbergove posjete Podgorici, koju su Rusi uzeli kao krunski dokaz tog 'neprijateljstva'.“

Rusija, dodaje Jakšić, može da se saglasi sa tim da zemlje Jugoistočne Evropa ulaze u Evropsku uniju ali nikako ne prihvata da se NATO širi na Balkanu, iako je to topografski daleko od njenih granica.

“Jasno je da Moskvi nikako ne odgovara približavanje Crne Gore NATO-u, i po zakonu spojenih sudova, naravno da joj onda odgovara sve ono što se čulo na protestima opozicije u Crnoj Gori i da ona podržava stavove opozicije. Ako bi trebalo da predvidim buduće odnose na relaciji Podgorica-Moskva, mislim da će oni biti veoma loši i zategnuti u doglednom vremenu.“

XS
SM
MD
LG