Dostupni linkovi

Mandić i Radunović pušteni, u Podgorici mirno


Poslanici opozicije Andrija Mandić i Slaven Radunović, koji su uhapšeni nakon nereda koji su izbili na protestima Demokratskog fronta u Podgorici, pušteni su u nedjelju oko 20 sati iz Vrhovnog državnog tužilaštva, prenosi RTS. Nakon demonstracija koje su u subotu uveče okončane nasiljem, u nedljeju je u Podgorici mirno. Više državnih institucija, od parlamentarnih radnih tijela do tužilaštva, iznosili su stavove u odnosu na događaje u Podgorici za vrijeme demonstracija Demokratskog fronta.

Funkcioneri DF-a okupili su se ranije večeras ispred Vrhovnog državnog tužilaštva gde su se Mandić i Radunović nalazili od popodnevnih sati.

Vrhovno državno tužilaštvo saopštilo je da su u prostorije Tužilaštva, doveli su osumnjičene Mandića i Radunovića, zbog sumnje da su izvršili krivično delo - pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja. Osumnjičeni su pred državnim tužiocem izneli odbranu u prisustvu advokata koje su sami angažovali.

"Pošto je ocenjeno da više ne postoje zakonski osnovi za zadržavanje, osumnjičeni su, nakon saslušanja, pušteni da se u daljem toku postupka brane sa slobode", dodaje se u saopštenju.

Američka ambasada: Političke razlike rješavati dijalogom

Ambasada SAD u Podgorici je saopštila da snažno osuđuje nasilje ispoljeno tokom protesta 24. oktobra uveče koje je dovelo do povreda policajaca, novinara i demonstranata.

„Osuđujemo, takođe, oštećenje imovine, uključujući imovinu albanske ambasade. Potpunu istragu svih incidenata, u skladu sa utvrđenim zakonima i postupcima, trebalo bi brzo sprovesti. Iako su sloboda mirnog okupljanja i i sloboda izražavanja fundamentalna načela demokratije, pozivamo sve strane da pokažu suzdržanost i poštovanje zakona. Političke razlike trebalo bi da se rješavaju kroz konstruktivni dijalog u okviru parlamentarnih institucija a ne na ulici“, kaže se u saopštenju američke ambasade.

Više državno tužilaštvo u Podgorici je konstatovalo da postoje osnovi sumnje da su poslanici Andrija Mandić i Slaven Radunović izvršili krivično djelo - pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja, time što su učesnike protesta, podstakli da nasilno uđu u Skupštinu Crne Gore. Više državno tužilaštvo je dalo nalog Upravi policije da protiv njih podnese krivičnu prijavu i dovede ih državnom tužiocu radi saslušanja i daljeg postupanja. Oni su privedeni u subotu nakon protesta koji se pretvorio u nerede na podgoričkim ulicama.

Prema posljednjim informacijama i Administrativni odbor je dobio informaciju da bude u pripravnosti zbog mogućnosti da, od Skupštine bude zatraženo da nekom od poslanika bude skinut imunitet zbog vođenja krivičnog postupka. Skidanje imuniteta može da zatraži državno tužilaštvo nakon sprovedene istrage.

Slaven Radunović i Andrija Mandić
Slaven Radunović i Andrija Mandić

Lideri Demokratskog fronta su ranije tokom dana uputili zahtjev Tužilaštvu da odmah oslobode Mandića i Radunovića i odbacili kvalifikaciju da su oni pozivali na nasilnu promjenu Ustavnog uređenja. Demokratski front je saopštio da ne osjeća odgovornost za nasilje koje se dogodilo sinoć u Podgorici u vrijeme protesta, tvrdeći da je za sukobe odgovorna vlast. Lideri DF-a su najavili da će u nedjelju u 19 časova doći pred Vrhovno državno tužilaštvo gdje će tražiti odgovor zbog čega su uhapšeni Mandić i Radunović. Lideri DF su saopštili da prekidaju svaku komunikaciju sa partijama na vlasti.

Nakon sjednice proširenog Kolegijuma predsjednika Skupštine, šef parlamenta Ranko Krivokapić je izrazio žaljenje zbog nemira i sukoba. Kolegijum traži od policije da otkrije i uhapsi grupe koje su ugrožavale suverenitet parlamenta tokom sinoćnjih protesta. Kolegijum je zahvalan organima koji su spriječili mogućnost ulaska u parlament. Predsjednik parlamenta je pozvao poslanike Demokratskog fronta da se vrate u Skupštinu i da započnu dijalog. Podsjetimo, parlamentarci bi trebalo da razgovaraju o započinjanju međusobnog dijaloga o prevazilaženju političke krize, što je ranije incirao predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

Novinarima se obratio poslanik Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović koji je saopštio da su za dešavanja u subotu odgovorni čelnici MUP-a i Uprave policije. On je tražio da se poslanici Mandić i Radunović puste na slobodu.

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu je ocjenio da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna i državne institucije pokazale su spremnost da profesionalno odgovore na sve izazove. S obzirom na to da postoji broj primjedbi u dijelu prekoračenja pojedinačnih službenih ovlašćenja, Odbor je pozvao nadležne državne organe i odgovarajuća tijela da blagovremeno ispitaju osnovanost primjedbi.

U međuvremenu se oglasila Delegacija Evropske Unije u Crnoj Gori koja je apelovala na sve političke partije da se ponovo uključe u konstruktivan dijalog u Skupštini i izrazila zabrinutost povodom sukoba koji su izbili tokom demonstracija. Delegacija očekuje od nadležnih organa za efikasno istraži sve incidente u skladu sa principima vladavine prava, konstatujući da bi demonstracije trebalo da budu mirne i u skladu sa zakonom.

Incidenti i sukobi su počeli nakon što su demonstranti počeli da gađaju policiju, koja je obezbjeđivala zgradu Skupštine, kamenicama, bakljama, flašama i Molotovljevim koktelima i rušenjem zaštitne ograde. Na to je policija odgovorila hemijskim sredstvima i šok bombama i rastjerivanjem demonstranata koje je trajalo još dva sata.

U međuvremenu se oglasila vladajuća Demokratska partija socijalista koja je ocjenila da je Demokratski front napao državu, dok su Socijaldemokrate Ivana Brajovića osudile, kako su naveli, pokušaj rušenja ustavnog poretka, odnosno pokušaj državnog udara od strane čelnika Demokratskog fronta i dijela njihovih izmanipulisanih pristalica.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković rekao je da su se pokazale opravdanim sumnje da Demokratskom frontu nisu bile cilj mirne demonstracije sa demokratskim političkim zahtjevima već osvajanje vlasti sa ulice. Pozitivna Crna Gora je saopštila da je sinoć spriječen pokušaj rušenja ustavno-pravnog poretka, odnosno države Crne Gore. Građanski pokret Ujedinjena reformska akcija (URA), pozvao je na mir i dijalog jer se, kako su saopštili njegovi predstavnici, scenarijom i događanjima na protestima koji su održani u subotu, produbljuju podjele i gubi demokratska i evropska Crna Gora.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG