Dostupni linkovi

Priština i Beograd sučelili stavove pred SB


Sastanak SB UN - iz arhive
Sastanak SB UN - iz arhive
Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je na sednici Saveta bezbednosti da osudi nedavni bombaški napad na Srbe u Kosovskoj Mitrovici koji su protestovali zbog otvaranja Međunarodne civilne kancelarije, kada je život izgubio lekar Mesud Džeković, upozorivši da će, u suprotnom, Beograd razmotriti odnose sa međunarodnim prisustvom na Kosovu.

"Naglašavam, to je učinjeno namerno kako bi se pojačale međuetničke tenzije i sabotirala težnja da se dođe do održivog mira. To je još jedna destruktivna posledica mračnog plana, koji je delom podržan od takozvane Međunarodne civilne kancelarije na čijem čelu je Piter Fejt, da jednostrano nametne nelegalni i nepoželjni režim u delu naše pokrajine," rekao je Tadić.

Boris Tadić na sednici SB UN o Kosovu 2008. godina - iz arhive
Beograd, prema Tadićevim rečima, neće tolerisati nikakve jednostrane akte prištinskh vlasti, poput otvaranja Međunarodne civilne kancelarije, suda ili akte u oblasti telekomunikacija, jer – kako kaže - sve to predstavlja čin agresije i kršenja Rezolucije 1244.

"Jedini način da se uspostavi stabilnost na Kosovu je da se u potpunosti implementira plan generalnog sekretara od šest tačaka, koji je, da vas podsetim, prihvatio jednoglasno Savet bezbednosti u novembru 2008, bez obzira na razlike prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti",
naveo je predsednik Srbije.

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer je objasnio kako je došlo do incidenta.

On je ponovio zahtev generalnog sekretara UN Ban Ki muna da se uspostavi dijalog kako bi se osigurala mir i stabilnost u regionu.

Šef Euleksa Iv de Kermabon je kazao da sve ovo vreme nije postojala opasnost od pogoršanja stanja u Kosovskoj Mitrovici kao i na Kosovu u celini.

Ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni je reagovao na stavove Borisa Tadića istićući da je Kosovo suverena država odlučna da radi u interesu svih građana Kosova bez obzira na nacionalnu pripadnost.

U tom smislu je bila i namera da se otvori Kancelariju u Mitrovici koja bi pružala usluge svim građanima.

„Nakon intervencije predsednika Tadića neko može da zaključi da bi otvaranje pomenutog centra bila pretnja. Da, to je pretnja ali ne poštenim građanima već kriminalnim grupama na severu, ekstremistima koji su organizovali nasilne proteste, uz očiglednu podršku na žalost vlasti iz Beograda“,
rekao je Hiseni.

Hiseni: Ništa štetno u terminu "Kosovar"

Skender Hiseni - iz arhive
Šef diplomatije Kosova je rekao povodom Tadićevog pominjanja pogroma nad Srbima 2004, da bi trebalo da ide i dalje u istoriju.

Izražavajući saučešće porodici poginulog doktora Džekovića, Hiseni je rekao da će kosovske institucije učiniti sve kako bi pronašli počinioce.

„Predsednik Tadić je trebalo da pomene 15 hiljada ubijenih Albanaca krajem 1990-ih godine kao i nedavno otkrivene masovne grobnice u Srbiji“,
kazao je Hiseni.

On je odbacio Tadićevu tvrdnju da se situacija izmakla kontroli navodeći da je više od 65 odsto Srba u opštini Partiš učestvovalo na nedavnim izborima.

Hiseni je istakao da otvaranje Kancelarije Vlade Kosova nije ilegalno, zatraživši od Saveta bezbednosti da spreći mešanje Srbije u zbivanja na Kosovu.

Reagujući na Hisenijeve stavove, Tadić je najpre doveo u pitanje termin „Kosovar“. On je ponovio da je otvaranje Kancelarije Vlade Kosova nije bilo poželjno za Srbe na severu i stoga je to bilo provokacija. Povodom pominjanja zločina nad Albancima 1999. Tadić je izrazio žaljenje ističući međutim da bi se onda moglo ići dalje u istoriju kao što su 1981, 1968. godine, ali to nigde nikoga ne bi dovelo.

Tadić je istakao je razlika između Srbije i vlasti u Prištini to što su beogradske institucije procesuirale odgovorne za zločine nad Albancima, dok prištinske institucije nisu nikoga kaznile za zločine nad Srbima.

Replicirajući, Hiseni je istakao da nema ničega pogrešnog i štetnog u terminu „Kosovar“. On je istakao da Kosovo i Srbija treba da zajedno rade na dobrobit svih u regionu. Hiseni je rekao da očekuje da će jednog dana Srbija imati ambasadu u Prištini.

Tadić je napustio sednicu Saveta bezbednosti pre nego što je Hiseni završio svoj iskaz.

Ambasadori podeljeno o napadu

Većina ambasadora zemalja članica SB UN ocenila je na sednici da su poslednji incidenti na severu Kosova bili izolovani slučajevi i da je, uprkos tome, situacija na Kosovu stabilna, i pozvali su na dijalog Beograda i Prištine.

Ambasador SAD je osudio nasilje i pretnje nasiljem i pozvao sve strane da se uzdrže od dalje eskalacije, ističući da je incident u petak u Kosovskoj Mitrovici bio "izolovan kriminalni akt, a ne planirani teroristički čin".

Predstavnik Velike Britanije osudio je poslednje incidente na Kosovu. On je pozdravio "brzu i dobru akciju Euleksa i pozvao "na sprovođenje istrage kako bi se počinioci izveli pred lice pravde, kao i da Beograd i Priština treba da se uzdrže od provokacija koje bi mogle da pogoršaju situaciju".

"Korišćenje ovakvih incidenata u političke svrhe nije dobro i treba da bude izbegnuto",
poručio je ambasador Francuske.

S druge strane, ambasadori Kine i Rusije izrazili su zabrinutost zbog najnovijih nasilnih događaja na Kosovu. Ambasador Rusije istakao je da se radi o terorističkom aktu i ocenio da je stanje na Kosovu nestabilno i da zahteva "posebnu pažnju".

Ruski predstavnik je naglasio da je Rezolucija 1244 "glavna međunarodna platforma" za rešenje situacije na Kosovu i da u skladu s tim, "treba očuvati vodeću ulogu SB na Kosovu".

I ambasador Kine složio se da je situacija na Kosovu "ozbiljna i delikatna" i ponovio stav njegove zemlje da cilj treba da bude postizanje sporazuma prihvatljivog za obe strane, kroz pregovore.

"Jednostrane akcije nisu dobre za uspostavljanje sporazuma, već dovode do novih komplikacija",
poručio je kineski predstavnik.

*****
Stav kosovskih analitičara i zvaničnika o celokupnoj situaciji uoči sednice Saveta bezbednosti UN možete pronaći
OVDE.

*****
Moglo bi vas interesovati i ovo:
Miletić: Nisam znao da rizikujem život
XS
SM
MD
LG