Dostupni linkovi

Znanstvenici 'uzgojili' jetru iz matičnih stanica


Ilustrativna fotografija
Priredio: Rinko Golubović

Znanstvenici su uspješno uzgojili jetru u laboratorijskim uvjetima vraćajući nadu stotinama tisuća pacijenata kojima odumiru ili su im oštećeni organi.

Uspjeh ovog projekta nagovještava da bi u budućnosti ljudi kojima zatrebaju jetra, novi organ mogli naručiti 'po mjeri'.

Prva umjetno uzgojena jetra mogla bi se početi koristiti već kroz pet godina. Također, organske 'zakrpe' koristit će se za popravljanje jetre koja je oštećena bilo zbog ozlijede, bolesti ili alkoholizma. Druge mogućnosti uključuju održavanje na životu pacijenata koji čekaju transplantaciju, na sličan način na koji dijaliza danas čuva zdravlje oboljelih od bubrežnih bolesti.

Eksperiment je izveden na životinjskoj jetri i nalazi se tek u početnoj fazi, no dobar je začetak stvaranja 'rezervnih dijelova' za ljude.

"Iako je ovo vrlo uzbudljivo i obećavajuće to je tek potvrda teorije. Još nam ostaje mnogo posla prije nego što napravimo potpuno funkcionalnu jetru koja će se moći transplantirati u ljude",
objasnio je vodeći istraživač Korkut Uygun iz massachusettske Opće bolnice u Bostonu.

Jedna od glavnih prepreka je i stvaranje jetre od svih vrsta stanica potrebnih za normalno funkcioniranje jetre, među kojima su i one za uništavanje bakterija i ostalih nametnika.
XS
SM
MD
LG