Dostupni linkovi

Ostavke zbog zamjene beba


Zbog zamjene bebe razriješena načelnica Odjeljenja i glavna sestra: Klinički centar Crne Gore u Podgorici
Zbog zamjene bebe razriješena načelnica Odjeljenja i glavna sestra: Klinički centar Crne Gore u Podgorici

Slučaj zamjene beba u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), koji se dogodio prije dva dana, uznemirio je dio crnogorske javnosti i izazvao oprečne reakcije unutar zdravstvenog sistema Crne Gore. Da je beba zamijenjena otkrio je otac na bolničkom parkingu – ispričao je u anonimnoj izjavi za televiziju Vijesti. Prema njegovim riječima sve je ubrzo riješeno, bez posljedica. On je još kazao da je sve stvar slučaja i poručio da roditelji nikome ne zamjeraju.

Za razliku od roditelja, direktorica KCCG Zorica Kovačević ovaj slučaj je nazvala „skandalom“ i ponudila ostavku.

„Ovo je skandal nezapamćen u istoriji cnogorskog zdravstva", kazala je Kovačević, koja nije odgovorila na uporne pozive Radija Slobodna Evropa (RSE), ali je u ranijoj izjavi za CDM portal kazala da je odgovornost i na ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću.

"Lako se iz kancelarije praviti pametan. Ovo je veliki sistem koji radi 24 sata. Ne treba niko da me uči šta treba da radim. Odlično poznajem svoje obaveze i odgovornosti. Ako treba da odgovaramo, onda će sistem odgovornosti doći do mene, ali i do ministra", izjavila je Kovačević.

Ovoj izjavi prethodila je njena odnosno, odluka menadžmenta KCCG na čijem je čelu, o pokretanju krivičnog postupka protiv medicinske sestre koja je bila angažovana prilikom otpusta bebe jer se „sumnja da se radi o sabotaži“, a ne o slučajnom propustu. Razriješena je načelnica Odjeljenja i glavna sestra.

U prvoj reakciji Ministarstva zdravlja navedeno je da je ministar Kenan Hrapović zatražio ostavku direktora Klinike za ginekologiju i akušerstvo, Vojislava Miketića kao i načelnice i glavne sestre na Odjeljenju za terminsku novorođenčad.

Ministarstvo je u saopštenju „izrazilo žaljenje zbog neprijatnosti koje je porodica doživjela“ i konstatovalo da je "nedopustivo je da se u 21. vijeku dešavaju ovakvi propusti i za to teret odgovornosti moraju ponijeti svi koji učestvuju u organizaciji rada i nadzoru nad sprovođenjem važećih protokola", kaže se u saopštenju.

I dok se čelni ljudi KCCG-a i resora zdravstva uzajamno optužuju i traže međusobnu odgovornost za propuste, Sindikat doktora medicine „zbog uznemiravanja javnosti i urušavanja ugleda ljekara“ traži ostavke i ministra Kenana Hrapovića i direktorice Kovačević.

„Imate jednu situaciju gdje roditelji izađu sa izjavom i kažu da se ništa strašno nije desilo, a na drugoj imate autoritete kao što su ministar i direktorica KCCG koji kažu ovo je sabotaža, ovo je namjerno učinjeno. Nama uopšte nije jasno u čijem interesu oni govore takve stvari, jer to sigurno nije u interesu ni građana ni medicinskih radnika. Ko izvlači korist iz jedne takve situacije ja ne znam. I upravo zbog stvaranja atmosfere linča prema ljekarima, podrivanja ugleda zdravstvenog sistema, stvaranja nepovjerenja u zdravstveni sistem tražimo ostavku i ministra Hrapovića i direktorice Kovačević“, kazala je za RSE predsjednica Sindikata Milena Popović –Samardžić.

Neželjeni događaj koji je prouzrokovao štetu: Aleksandar Mugoša
Neželjeni događaj koji je prouzrokovao štetu: Aleksandar Mugoša

Predsjednik Ljekarske komore Crne Gore Aleksandar Mugoša objašnjava da je slučaj „zamjene beba“ prepoznat u medicinskoj praksi i to, kako je objasnio, u mnogo uređenijim zdravstvenim sistemima od crnogorskog.

„I kao takav ubraja se u grupu neželjenih događaja koji su prouzrokovali štetu. Jasno je da je isključiva odgovornost na osobi koja je napravila propust. Ne smatram da je niti u jednoj situaciji direktor Vojislav Miketić mogao biti odgovoran za ovaj neželjeni događaj“, kazao je Mugoša.

On ne smatra da u ovom konkretnom slučaju „nema odgovornosti ministra Hrapovića“ ali Mugoša za RSE objašnjava za šta ministar jeste odgovoran.

„Smatram da je odgovoran za sistemske greške, koje su stalno prisutne u skrivenoj formi. I u toj situaciji ljekarska greška ili greška nekog drugog od medicinskog osoblja samo čeka da se desi“, precizirao je Mugoša.

Inače, ovaj slučaj je četvrti u nizu za manje od 15 dana u crnogorskom zdravstvenom sistemu koji je uznemirio javnost. Prvo je početkom mjeseca u Beogradu na Institutu za majku i dijete preminuo trogodišnji dječak iz Nikšića. Prema objašnjenju dječakove majke, koje je iznijela u pismu javnosti, smrti njenog sina je prethodilo to što ljekari u bolnicama u Nikšiću i Podgorici nekoliko dana nijesu uspjeli da dječaku spuste visoku temperaturu i postave dijagnozu. Tužilaštvo je zbog ovog slučaja formiralo predmet.

Potom je, prošle sedmice na na putu iz Berana ka KC-u u Podgorici u ambulantnim kolima preminulo tek rođeno dijete. A na odjeljenju KCCG 5. maja 2018. godine preminula je porodilja iz Ulcinja. Tužioci su i u oba ova slučaja, prema pisanju medija, pokrenuli izviđaj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG