Dostupni linkovi

Zakon o zloupotrebi pojma genocida stigao u Parlament BiH


Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, 3. februar 2022.
Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, 3. februar 2022.

Prijedlog Zakona o zloupotrebi pojma genocida je stigao u Parlament Bosne i Hercegovine (BiH), objavio je 4. februara na svom Tviter profilu Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Tekst je dostavio Klub poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zajedno sa svojim koalicionim partnerima.

Zvizdić je ocijenio da se radi o "novom obliku negiranja genocida".

"Pretvaranje presuđenog genocida u 'ideju o genocidu' je negiranje genocida", istakao je Zvizdić na Tviteru.

Zakon je upućen po hitnom postupku, što po zakonodavnoj proceduri znači da se prijedlog može ili usvojiti ili odbaciti. Ne razmatraju ga komisije oba parlamentarna doma, i ne postoji mogućnost amandmanskog djelovanja na tekst.

U prvom članu Prijedloga zakona, navodi se da se zakonom uređuje "zabrana zloupotrebe pojma genocida, na način da se zloupotreba pojma genocida propisuje kao novo krivično djelo, kao i krivična sankcija za navedeno djelo”.

Između ostalog, navodi se da "ko govori ili piše ili na drugi način učini javno dostupnim tekstove, slike ili svako drugo predstavljanje ideja o genocidu, omalovažavajući ili izlažući javnoj poruzi Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku, Federaciju Bosne i Hercegovine i Brčko distrikt BiH, kao i grupu lica ili člana grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, vjere, porijekla, državne, nacionalne ili etničke pripadnosti, a i na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv BiH, RS, FBiH, Brčko distrikta, kao i takve grupe lica i člana te grupe, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.

Navode se i zatvorske kazne u trajanju od najmanje tri godine za imenovane ili izabrane funkcionere, zaposlene u državnim ili entitetskim institucijama, kao i svim institucijama koji se finansiraju javnim novcem – u slučaju da prekrše ovaj zakon.

Ovaj zakon je jedan od 12 zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske (RS) koji je donesen na posebnoj sjednici u utorak, 1. februara. Njime se traži da predstavnici RS koji su izabrani u Parlamentarnoj skupštini BiH predlože zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid.

Postojala je mogućnost da se o ovom zakonu raspravlja već na prethodnoj sjednici, 3. februara, ali do toga nije došlo.

Politički predstavnici iz RS zbog izmjena Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina su počeli da blokadom rada državnih institucija još krajem jula prošle godine.

Tada je održana i posebna sjednica parlamenta RS, a jedan od zaključaka je bio da će se u Sarajevo vratiti kada se izmjene povuku.

XS
SM
MD
LG