Dostupni linkovi

Ni vladajuća većina neće zakon Vlade


Zakon uvodi red u oblast planiranja prostora: Pavle Radulović
Zakon uvodi red u oblast planiranja prostora: Pavle Radulović

Skupština Crne Gore odustala je na neodređeno vrijeme da raspravlja i glasa o jednom od najkontroverznijih zakona koji se odnosi na planiranje prostora i izgradnju objekata.

Zakon koji je prethodnih dana podigao političku prašinu u Crnoj Gori će se dodatno usaglašavati, čime je problem barem privremeno gurnut pod tepih. Ni u vladajućoj koaliciji, predvođenoj Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića, nije bilo volje da se usvoji prijedlog Vlade Crne Gore o planiranju prostora.

Nakon niza apela društvenih i političkih subekata u Crnoj Gori da se odbaci Vladin Prijedlog zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, vladajuće stranke u Skupštini Crne Gore odustale su od rasprave i glasanja o tom zakonu.

Pet sati je kasnila sjednica parlamenta na kojoj je trebalo da se raspravlja o spornom zakonu, nakon čega je predsjednik Skupštine Ivan Brajović najavio da se odlaže rasprava do daljnjeg zbog velikog broja primjedbi.

"Dogovoreno je da se ulože dodatni napori da se predloženi tekst Zakona unaprijedi u smislu preciziranja i poboljšanja odredbi koje se odnose na usklađenost sa najboljim savremenim praksama. O nastavku rada u plenumu bićete naknadno obavješteni", rekao je predsjednik parlamenta Ivan Brajović obraćajući se poslanicima vladajuće koalicije.

Ivan Brajović
Ivan Brajović

Prijedlog zakona o planiranju prostora i izgradnji koji je izradilo i predložilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma a usvojila Vlada i poslala Skupštini predstavlja jedan od najkontroverznijih zakonskih projekata zbog činjenice da su se u protivljenju ujedinili kompletna opozicija, više lokalnih samouprava kojima upravljaju opozicione stranke na državnom nivou, nevladine organizacije koje se bave antikorupcijskom tematikom, prostorom i ekologijom, zatim strukovne organizacije među kojima je najtransparentnije djelovala Inžinjerska komora i vladajuće stranke koje predstavljaju nacionalne manjine u Crnoj Gori.

Navedeni društveni subjekti su jednoglasno pozvali Vladu Crne Gore da povuče predloženi zakon jer, kako su objasnili, tim zakonom se centralizuje sistem prostornog planiranja, opštinama se oduzimaju ingerencije u toj oblasti, predloženi zakon pojačava sumnju da će na planove o izgradnji uticati profiterski i sivi društveni krugovi, te da će se olakšati rasprodaja najvrijednijih dijelova teritorije Crne Gore kako na primorju tako i u zaleđu.

Pored toga, čelnici drugih opština kojima upravljaju stranke vladajuće koalicije nisu dali javnu podršku predloženom zakonu, odnosno izbjegli su da se izjašnjavaju o tome.

Jedini koji je iz sistema vlasti branio Prijedlog zakona o planiranju prostora i izgradnji bio je ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović koji je predstavljajući Zakon odbacio primjedbe opozicije i nevladinih organizacija.

"Čuli smo jako puno kvalifikacija o revoluciji, o zaokretu od 180 stepeni i tako dalje. Ja bih ovaj zakon prije nazvao evolucijom nego revolucijom jer je mnogo toga promijenjeno u propisima...", rekao je ministar Radulović u uvodnom izlaganju nakon kojeg je prekinuta skupštinska sjednica.

Ministar Radulović je ranije, odbacujući kritike, isticao da se ovim zakonom uvodi red u oblast planiranja prostora, te ustvrdio da će opštine i pored oduzetih određenih prava, više profitirati i povećati svoj uticaj u prostornom planiranju.

Treba reći da su se Prijedlogu zakona u izvornom obliku usprotivile i članice vladajuće koalicije iz manjinskih nacionalnih partija.

Zbog činjenice da kompletna opozicija bojkotuje rad Skupštine Crne Gore, vladajuću koaliciju čini 42 poslanika, odnosno jedan više u odnosu na natpolovičnu većinu.

Bez podrške manjinskih stranaka bilo je nemoguće usvojiti Prijedlog zakona.

Dio manjinskih stranaka je na dan rasprave podnio više amandmana, ali o njima nije raspravljano, već je odlučeno da se sve odloži.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG