Dostupni linkovi

Zakon i rezolucija o Vojvodini pred poslanicima


Prema predlogu, budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Republike (Parlament Srbije)
Prema predlogu, budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Republike (Parlament Srbije)

Tekst: Nevena Bogdanović

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine, zajedno sa predlogom rezolucije Skupštine Srbije o Vojvodini.

Predloge ova dva akta podnela su tri poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) - Nenad Čanak, Olena Papuga i Nada Lazić. Predlagači su zahtevali da se ovaj zakon donese po hitnom postupku, kako bi se, kako se navodi u tekstu predloga, “što pre regulisalo pitanje nadležnosti finansiranja AP (Autonomne pokrajine) Vojvodine i time izbegle dalje štetne posledice po AP Vojvodinu”.

Predloženi zakon uređuje sa koliko novca i čijim novcem raspolaže pokrajina, a prema ovom predlogu, budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Republike.

Drugi akt na dnevnom redu sednice je rezolucija, opšti akt u kojem se između ostalog navodi, da Republika prihvata i poštuje vojvođansku multinacionalnu, multikonfesionalnu, multikulturnu i tradicionalno tolerantnu sredinu, antifašističku istoriju nastajanja i želju građana da žive u ispunjenoj autonomiji.

Čanak: Država krši Ustav 10 godina

Obrazlažući Predlog zakona o finansiranju Vojvodine i rezoluciju o Vojvodini, jedan od predlagača, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, istakao je da se u parlamentu Srbije poslednji put govorilo o pitanju Vojvodine 2002. godine, kada su Vojvodini vraćene nadležnosti koje joj je, kako navodi, oduzeo centralistički režim Slobodana Miloševića.

„Od tada je dolazilo do nekoliko promena i umesto da centralizacija napušta političku praksu u Srbiji, i to je dovelo do niza problema, ne samo u Vojvodini, već u čitavoj Srbiji“, rekao je Čanak.

Prema njegovoj oceni, pitanje Vojvodine je demokratsko pitanje, a donošenje ovog zakona je od prvoklasnog političkog značaja za Republiku Srbiju.

„Obzirom da se ide u susret donošenju novog Ustava, mislimo da taj ustav treba da sadrži jasno formulisanu poziciju Vojvodine“, rekao je Čanak.

Za Čanka, predlog Zakona o finansiranju Vojvodine je „izbalansiran, umeren i razborit“ i „daje šansu da Srbija izađe iz protivustavnog položaja u odnosu na Vojvodinu“.

Podsetio je da je, prema Ustavu, rok za donošenje Zakona o finansiranju Vojvodine bio 31.12.2008. godine, odnosno pre deset godina.

„Ako već aktuelna pokrajinska administracija smatra da nije vreme za donošenje ovog zakona jer se nisu stekli uslovi, onda dolazimo u situaciju da se u tom slučaju duboko narušava ustavni poredak Republike Srbije od strane i republičke i pokrajinske vlasti“, navodi Čanak.

„Nedonošenjem zakona o finansiranju Vojvodine se preskače činjenica da ko ne poštuje taj deo ustavne obaveze i Ustava, može da ne poštuje i bilo koji drugi član Ustava“, ističe Čanak.

Zakon „neprihvatljiv za Vladu Srbije i SNS“

„Regionalni razvoj i podrška AP Vojvodini je mnogo veća i mnogo značajnija od onog što stoji u Ustavu Republike Srbije“, rekla je Aleksandra Tomić, poslanica vladajuće Srpske napredne stranke i predsednica skupštinskog Odbora za finansije, obrazlažući mišljenje u kojem se navodi da se Predlog zakona o finansiranju Vojvodine ne prihvata u načelu.

Prema oceni Odbora, donošenje ovog predloga zakona urušilo bi „druge ustavne kategorije“, kao što je budžet Republike Srbije.

„Odluka odbora je bila da pitanje finansiranja se ne može rešavati parcijalno, ne može biti nezavisno od pitanja podele nadležnosti i da mora da bude jedan deo planske, opšte reforme budžetskog sistema i da ne možemo suspendovati Zakon o budžetu Srbije za 2019. godinu, zakone koji se odnose na poreze i druge“, rekla je Tomić.

Prema rečima Aleksandre Tomić, Maja Gojković imala dovoljno sluha da stavi ovu temu na dnevni red, a vladajuća skupštinska većina je „otvorila ovu temu u javnosti posle deset godina“.

„Ali ovaj koncept, ovaj način je neprihvatljiv ne samo za Vladu Srbije, nego i za nas – Srpsku naprednu stranku koja vodi ovako odgovorno državu“, istakla je Tomić.

Deo opozicije ostaje pri bojkotu

Pre nego što je rasprava o Predloga zakona o finansiranju Vojvodine i rezolucije o Vojvodini uvrštena na dnevni red zasedanja, opozicioni poslanici koji bojkotuju rad parlamenta su u skupštinskom holu istakli da „u farsi neće učestvovati“.

Za poslanika opozicione Demokratske Stranke (DS) Gorana Ćirića trenutno je na delu „fingiranje debate i dijaloga u parlamentu“. Ćirić je podsetio i na to da je, kako kaže, poslanica DS Aleksandra Jerkov predložila istovetan zakon od 2016. godine.

„I to je efekat našeg bojkota parlamenta. Počeli su da čitaju naše zakone, koriste ih kao svoje i očigledno spremni su da o njima raspravljaju. Da li će ih usvojiti, verovatno ne, zbog stava i Vlade i nadležnih odbora, koji govore o tome da je predlog protivustavan. Ali sačekaćemo kraj diskusije i kako će se čitava ova farsa završiti“, rekao je Ćirić.

Ćirić smatra da vladajuća većina ima dva motiva za „fingiranje debate“, kao i da današnja sednica parlamenta govori o „ozbiljnosti na koji način se razgovara o ozbiljnim temama, pre svega o autonomiji, decentralizaciji i o mnogim drugim važnim pitanjima“.

„Očigledno da su prvi put izašli sa tom spremnosti da odustaju od svojih besmislenih amandmana i da pokažu sada javnosti ’evo spremni smo da prihvatimo i predlog opozicije i da o tome govorimo’. Drugi cilj je poziv predlagačima tog zakona, gde će se reći ’čekajte, vi ste predlagali te zakone, a sada vas nema u sali da razgovaramo o tome“, tvrdi Ćirić.

Poslanica grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić istakla je na pres konferenciji poslanika koji bojkotuju parlament da danas „nije u toku sednica Narodne skupštine Republike Srbije nego je u toku najobičnija farsa“, kao i da je Nenad Čanak koji je predlagač zakona i rezolucije „pregazio“ poslanicu DS Aleksandru Jerkov koja je taj zakon predložila tri godine pre njega.

„Ova sednica ima za cilj da pokaže da opozicije ima, i da opoziciju podeli na ’podobnu’ koja sedi u Sali i nepodobnu koja demonstrira, bojkotuje skupštinu i održava paralelni parlament ovde u holu“, rekla je Rašković Ivić.

Nije u toku sednica Narodne skupštine Republike Srbije nego je u toku najobičnija farsa: Sanda Rašković Ivić
Nije u toku sednica Narodne skupštine Republike Srbije nego je u toku najobičnija farsa: Sanda Rašković Ivić

Rašković Ivić je upitala i čemu služi rasprava o predlogu zakona o finansiranju Vojvodine i rezolucija o pokrajini, koji nije prihvatila ni Vlada Srbije, ni resorni odbori.

„O čemu će da glasaju oni koji ionako glasaju 'na zvonce' i glasaju tako da moraju da budu upozoreni za šta će glasati“, istakla je Rašković Ivić i dodaje da trenutno u Srbiji postoje važnija pitanja poput „razrešenja kosovskog problema, upada na RTS, hapšenja dece na protestima i opsade Predsedništva“.

Za repliku se javili Šešelj i Bajatović

Repliku na Predlog zakona uputio je predsednik Srpske radikalne stranke i osuđeni ratni zločinac pred Haškim tribunalom, upravo za zločine počinjene u Vojvodini, Vojislav Šešelj. Istakao je da njegova stranka „hoće da ukine autonomiju Vojvodine“, tako što će da „građane Vojvodine da pozovu na referendum da o tome odluče“.

Za Šešelja je upitno to što je, kako kaže, danas pred poslanicima prepisan predlog Aleksandre Jerkov, pa postavlja pitanje može li se o njemu uopšte raspravljati pred parlamentom.

„Podmetnuo si nam njihovo kukavičje jaje, i mi sad ovde treba da ga kljucamo“, poručio je Šešelj Čanku.

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Dušan Bajatović se u replici zahvalio se što je pitanje Vojvodine stavljeno na dnevni red skupštine, iako „ono neće biti uspešno rešeno“.

„Vojvodina je deo Republike Srbije, i ako sam išta dobro čuo od vas gospodine Čanak, jeste da ste shvatili da separatističke ideje „Vojvodina republika“ više nemaju nikakve šanse. Ne zato što vi nećete, nego zato što ne mogu da opstanu“, rekao je Bajatović i dodao da je ponosan na ulogu Socijalističke partije Srbije u događajima u Vojvodini 1988. godine („Jogurt revolucija“ prim.aut.).

Ko je „plagirao“, a ko „klonirao“ predlog zakona?

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor izjavio je da Predlog zakona o finansiranju Vojvodine neće biti usvojen, ali da će se nastaviti borba svih onih koji se bore za poštovanje Ustav Srbije i dobijanje šire autonomije Vojvodine.

On je kazao da ne misli da je realno da se to pitanje reši tokom važećeg Ustava, ali „možda se čudo desi“.

On je kazao da SVM nikada neće glasti protiv Vojvodine i da će u danu za glasanje podržati predloženi zakon, iako su u pravu oni koji kažu da ovaj tekst ne bi bio primenjiv u ovakvoj formi.

Pastor je dodao da zakon koji je na dnevnom redu potiče iz pokrajinske vlade koji je prvo "plagirala" poslanica DS Aleksandra Jerkov, pa ga je potom "klonirao" poslanik LSV Nenad Čanak.

Na navode o „plagijatu“ oglasio se i Čanak. On je rekao da je Predlog zakona o finansiranju Vojvodine koji je LSV dostavio, onaj koji je 2013. godine vojvođanska administracija pravila, da bi ga potom predlaga poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov, pa da je onda LSV uzeo isti tekst.

Povodom kritika da predstavlja "lažnu opozciju", Čanak je rekao da ne želi da stoji iza lidera Dveri Boška Obradobvića.

Prema rečima Nenada Čanka, ovo je prvi predlog zakona koji je podnela opozicija, odnosno poslanici LSV, a koji je aktuelna vlast prihvatila
Prema rečima Nenada Čanka, ovo je prvi predlog zakona koji je podnela opozicija, odnosno poslanici LSV, a koji je aktuelna vlast prihvatila

Rok za donošenje Zakona o finansiranju Vojvodine istekao je 31. decembra 2008. godine. Njega je najavljivao predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović po dolasku SNS na vlast 2016. godine, ali do danas Pokrajina nije inicirala njegovo donošenje. Mirović je, gostujući na RTS, nedavno izjavio da je više puta pitao Vladu Srbije zašto se ne donosi ovaj zakon, ali je dobio odgovor “da to nije prioritet u ovoj godini”. On je dodao da je sa sadašnjim izdvajanjem iz republičkog budžeta Vojvodina zadovoljna.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG