Dostupni linkovi

Vučić preneo Piču da je za Srbiju ključno formiranje ZSO


Aleksandar Vučić sa Stjuartom Pičem u Beogradu, 17. septembar 2019.
Aleksandar Vučić sa Stjuartom Pičem u Beogradu, 17. septembar 2019.

Za Srbiju ključno pitanje ostaje formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom(ZSO), izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku u Beogradu sa britanskim diplomatom Stjuartom Pičom (Stuart Peach).

Kako je 17. januara saopštilo Predsedništvo Srbije, Vučić je specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuarta Piča upoznao sa pozicijama Srbije u pogledu situacije u regionu, posebno na Kosovu.

"Beograd je spreman da nastavi dijalog sa Prištinom, kako bi se došlo do kompromisnog rešenja u kom ključnu tačku predstavlja bezbednost Srba na Kosovu", rekao je Vučić, a prenelo Predsedništvo.

Dodaje se da je predsednik ponovio neophodnost poštovanja i primene ranije potpisanih sporazuma, kao što je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Navodi se da je Pič rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo podržava dijalog koji se vodi uz posredstvo Evropske unije.

Formiranje ZSO Kosovo i Srbija dogovorili su 2013. u Briselu, na osnovu dokumenta koji su dve strane potpisale u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa pod posredstvom Evropske unije.

Vučić je Piču preneo i da Srbija ostaje posvećena očuvanju mira u regionu.

"Ukazao sam na sve veći broj incidenata i jednostranih poteza Prištine koji suštinski ugrožavaju bezbednost i opstanak Srba i nealbanaca na KiM", naveo je Vučić.

Brnabić: Dijalog jedini način

I predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se 17. januara sastala sa Stjuartom Pičom, sa kojim je razgovarala o situaciji u regionu i svetu.

„Kada je reč o odnosima sa Prištinom, dijalog je jedini način za prevazilaženje otvorenih pitanja i postizanje uzajamno prihvatljivog rešenja. Naravno, uz ispunjavanje prethodno dogovorenog“, rekla je Brnabić, a preneo njen Kabinet.

Premijerka je navela da je očuvanje mira i stabilnosti osnovni prioritet Beograda.

„Pič je ponovio opredeljenje Ujedinjenog Kraljevstva za očuvanje mira i napretka regiona“, saopšteno je.

Navodi se da se dvoje zvaničnika složilo o značaju unapređenja saradnje u energetici i tehnologiji u bilateralnoj saradnji Londona i Beograda.

„Pič je naglasio dodatnu spremnost Ujedinjenog Kraljevstva da aktivno doprinese razvoju infrastrukturnog povezivanja na Zapadnom Balkanu“, zaključeno je na sastanku.

Stjuart Pič u Beogradu se sastao i sa šefom diplomatije Srbije Ivicom Dačićem i direktorom državne kancelarije za Kosovo Petrom Petkovićem.

SAD pozvale na uspostavljanje ZSO

Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole (Chollet) izjavio je 12. januara tokom posete Srbiji da je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom potez koji mora biti učinjen.

Prethodno je Šole isto rekao i u Prištini na razgovorima sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednicom Vjosom Osmani.

"Ne tražimo od Kosova da podrži bilo koji sporazum koji nije u skladu sa Ustavom i odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine", naveo je.

Ustavni sud Kosova u decembru 2015. odlučio je da principi Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu nisu u usaglašeni sa kosovskim ustavom.

XS
SM
MD
LG