Dostupni linkovi

Grvala: Kosovo neće tražiti načine da formira Zajednicu koja krši Ustav


Kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gervalla u Prištini, 4. juna 2021.
Kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gervalla u Prištini, 4. juna 2021.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika (Gervalla) Grvala je izjavila da se neće tražiti načini za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, koja je dogovorna u okviru dijaloga sa Srbijom.

"Kakav će biti dalji tok razgovora u Briselu u okviru konačnog sporazuma, koji će biti ustupci koje će Srbija biti spremna da učini u odnosu na prava manjina u Srbiji i mnoge, mnoge druge teme, ostaje da se razgovara u okviru dijaloga", rekla je Grvala odgovarajući na pitanje novinara 16. januara na zajedničkoj konferenciji sa ministarkom spoljnih poslova Slovenije Tanjom Fajon.

Ona je podvukla da su se dve strane složile da sporazum o Zajednici bude realizovan tek kada prođe ocenu Ustavnog suda, te napomenula da je taj sporazum sporan jer nije u skladu sa ustavom Kosova.

Kosovo i Srbija su 2013. godine u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa dogovorili formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom a dve godine kasnije su usaglašeni i principi. Međutim, Ustavni sud Kosova je utvdio da neki od tih principa nisu u skladu sa kosovskim zakonima, te da bi oni trebali biti usklađeni statutom.

Zvanični Beograd insistira na formiranju ove Zajednice što Priština odbija uz obrazloženje da nisu moguća monoetnička udruživanja.

Premijer Aljbin (Albin) Kurti je 12 januara rekao da Kosovo već pruža garancije nevećinskim zajednicama na Kosovu, te dodao da srpska zajednica konkretno ima brojne privilegije na osnovu plana Martija Ahtisarija - dokumenta na osnovu kog je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine.

Viši savetnik Stejt departmenta Derek (Ćollet) Šole je prošle nedelje napomenuo da "Kosovo mora da ispuni sve preuzete obaveze u okviru dijaloga, uključujući formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom". On je rekao da sada od Vlade Kosoova očekuje da oko tog pitanja da neke predloge.

Sjedinjene Države i Evropska unija su više puta tražile od Kosova da ispoštuje sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

SAD su čak upozorile da će se, ukoliko je Vlada Kosova ne formira, tražiti "alternativne partnere" za njeno formiranje, ukoliko Vlada Kosova ne pronađe načina.

Šefica kosovske diplomatije je navela da je Kosovo spremno za konačni sporazum sa Srbijom, te da bi razgovore u okviru dijaloga trebalo intenzivirati.

Kosovo i Srbija dijalog o normalizaciji odnosa vode od 2011. godine, uz posredovanje Evropske unije.

Kosovo insistira da se konačni sporazum zasniva na međusobnom priznanju što Beograd odbija i traži kompromisno rešenje.

XS
SM
MD
LG