Dostupni linkovi

Porodica podnela zahtev da se Mladić proglasi mrtvim


Specijalac tokom pretresa Mladićeve kuće u Beogradu, 23. februar 2010
Specijalac tokom pretresa Mladićeve kuće u Beogradu, 23. februar 2010
Dan nakon što je predsednik Srbije Boris Tadić ponovio obećanje da će Beograd sve učiniti da uhapsi Ratka Mladića, porodica najtraženijeg haškog optuženika zatražila je od suda da proglasi Mladića mrtvim. To neće uticati na potragu za Mladićem, poručuju iz Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom.

Dok međunarodna zajednica očekuje hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića čime je ponovo uslovljen svaki naredni korak Srbije na putu ka EU, porodica ovog najtraženijeg haškog begunca i zvanično je od suda zatražila da on bude proglašen mrtvim. Posle dve nedelje čekanja Mladići su u ponedeljak iz Opštine Kalinovik dobili izvod iz matične knjige rođenih Ratka Mladića, čime su obezbedili formalne uslove za podnošenje predloga Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Advokat porodice Miloš Šaljić poziva se i na to da je Mladić, kako tvrdi, zadnji put viđen februara 2003.

„Tražim da se pribavi medicinska dokumentacija i da se izvrši uvid u krivični spis koji se vodi kod Prvog osnovnog suda u Beogradu protiv više lica, takozvanih jataka koji su poslednji imali kontakt s Mladićem. Od njega nema zadnjih sedam godina ni glasa, niko ga nije video, niti čuo. Poslednji put viđen je pre sedam godina, a to se nalazi u spisima tog predmeta.“


Rasim Ljajić, arhiv
Zahtev porodice dolazi u trenutku kada je zvanični Beograd uspeo da ubedi glavnog haškog tužioca da čini sve na pronalaženju Mladića. Predlog porodice da se Mladić proglasi mrtvim neće uticati na potragu za haškim beguncem, tvrdi predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić:

“Ne želimo da ulazimo u motive advokata i porodice Ratka Mladića. Niti želimo, niti možemo, niti hoćemo da utičemo na pravosudne organe, ali nevosmisleno je da ćemo nastaviti operativnu potragu za Ratkom Mladićem.”


“Pošto je reč o licu koje bez stalne medicinske pomoći, a posebno ne u neodgovarajućim uslovima, i u situaciji kada za njima tragaju brojne strane i domaće agencije, ne bi moglo opstati, smatramo da su ispunjeni zakonski uslovi za njegovo proglašenje umrlim”
, navodi se u predlogu porodice sudu.

Istovremeno avokat Šaljić odbacuje mogućnost da Mladić možda živi sa lažnim identitetom, kao što je to bio slučaj sa Radovanom Karadžićem.

“On je čovek sa svojim osobnim nadzorima, svojim ja i nije u mogućnosti da živi drugačiji život od onog koji je živeo do trenutka nestanka“, kaže Šaljić.

Šegačenje sa pričom oko hapšenja

Na drugoj strani Rasim Ljajić, prvi čovek Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom kaže da zvaničnici neće ulaziti u polemiku sa advokatima i porodicom Ratka Mladića:

"Ovo je više medijska priča nego što ima bilo kakve efekte na dalje operativne aktivnosti u potrazi za Mladićem."


Za umrlo lice može da se proglasi neko o čijem životu se za pet poslednjih godina nije znalo ništa i koje ima minimum 70 godina. U izvodu iz matične knjige piše da Mladić ima 68 godina. Međutim, u ovom slučaju, kaže nam Vesna Petrović iz Beogradskog centra za ljudska prava, u pitanju je politička priča koja je mnogo ozbiljnija od pravne:

“Da je bilo ko podneo predlog za neko lice da se proglasi umrlim zbog nasleđa, imovine, mi se verovatno time ne bi ni bavili. Ja mislim da je to jedno šegačenje sa pričom oko hapšenja Mladića.”


Ratko Mladić je pred Haškim tribunalom optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i uzimanje međunarodnih talaca. Najteža među njima je za streljanje oko osam hiljada Bošnjaka u Srebrenici odakle je svojevremeno poručio:



Deo strategije


Na vest o tome da porodica traži proglašenje Ratka Mladića mrtvim, Munira Subašić, predsednica Udruženja “Majke Srebrenice i Žepe” kaže za RSE da je to još jedna nepravda:

Munira Subašić, arhiv, foto: Midhat Poturović
“To je zloupotreba tog zakona jer njegova porodica zna gde se on nalazi. Mislim da se to namjerno čini da Ratko Mladić ne može doći pred lice pravde.”

Iako su se zvaničnici u Beogradu ogradili od ovog zahteva porodice haškog optuženika i Fadila Memišević, presednica Društva za ugrožene narode kaže da je to deo strategije da se Srbija amnestira od obaveze koju joj je dao Međunarodni sud pravde:

“Pitanje je da li je ta porodica tragala, i zašto ga nije proglašavala mrtvim kada je primala visoku penziju, a mi znamo da su do 2006. primali penziju.”


I na kraju pitamo našu sagovornicu Vesnu Petrović, iz Beogradskog centra za ljudska prava kako bi postupila u slučaju da je ona sudija koja je dobila zahtev da proglasi Ratka Mladića mrtvim:

“Prvo bih morala da vidim šta su oni naveli kao dokaz. U svakom slučaju vodila bih računa o političkoj pozadini cele te priče.”


Ne postoji zakonski rok u kome sud treba da odluči o ovom zahtevu. Prema procenama advokata rešenje se može doneti i za tri meseca, ali i za dve godine.

****
Pročitajte i ovo:
Supruga Ratka Mladića prijavljena zbog držanja oružja
Majke Srebrenice će na godišnjicu genocida tužiti Carlu del Ponte
Koliko Mladićevi dnevnici potvrđuju dogovore o podjeli Bosne
Doyle: Političke vođe trebaju prihvatiti odgovornost za svoje ljude
„Vive žene“ pružaju psihosocijalnu pomoć svjedocima
Međusobne optužbe Suda i Tužilaštva zbog bijega Savića
XS
SM
MD
LG