Dostupni linkovi

Zaharova: Rješenje za izlazak BiH iz krize je ukidanje Inckovih amandmana 


Marija Zaharova
Marija Zaharova

Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, ocijenila je kako bi najbolje rješenje za izlazak iz unutrašnje političke krize u Bosni i Hercegovini bilo ukidanje usvojenih amandmana koji predviđaju krivičnu odgovornost za negiranje genocida u Srebrenici.

“Rusija kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira ovaj događaj smatra neprikrivenim napadom na suverenitet BiH, njen ustavni poredak i ovlašćenja vlasti”, navela je Zaharova u razgovoru za “Financial Times”, objavljenom na stranici Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ona je zaključila da je Moskva sigurna da se zakonodavne izmjene u demokratskoj i pravnoj državi kakva je, nesumnjivo, Bosna i Hercegovina, vrše utvrđenom parlamentarnom procedurom.

“Uz pomoć amandmana, Valentin Incko je nastojao da očisti politički prostor BiH od ‘nezgodnih’ političara u cilju preoblikovanja državnog uređenja zemlje, suprotno postulatima Dejtonskog mirovnog sporazuma”, dodala je Zaharova.

Ona je istakla da incident sa Inckovom samovoljom jasno potvrđuje opravdanost dosljednog stava Rusije u korist ukidanja institucije spoljnog tutorstva nad BiH koja, kako tvrdi, samo stvara probleme i potkopava mir i stabilnost u zemlji.

“U potpunosti razumijemo talas narodnog nezadovoljstva u BiH, a posebno u RS zbog voluntarističkih akcija ‘spoljnog upravnika’”, ističe Zaharova.

Ona je ukazala da odgovornost za ono što se dogodilo i za dalji razvoj situacije u potpunosti snosi Incko i, kako kaže, “njegovi huškači”.

“Nadamo se da će unutrašnja politička kriza, koja je izazvala odbijanje svih Srba, uključujući opoziciju, da učestvuju u radu zajedničkih organa u BiH, biti riješena. Najbolji izlazak iz situacije je povlačenje Inckove nezakonite odluke”, poručila je Zaharova.

Bivši visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko, koristeći Bonska ovlašćenja nametnuo je krajem dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

"Zakon koji slijedi i koji čini sastavni dio ove odluke, stupa na snagu kako je predviđeno u članku 2. tog zakona, na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uslova", saopšteno je tada iz Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Odluku visokog predstavnika su pozdravili predstavnici SAD-a i Evropske unije u BiH, dok je i tada Zaharova govorila da je Rusija “duboko uznemirena grubim i apsolutno neprihvatljivim miješanjem Incka u unutrašnja pitanja ove suverene i nezavisne evropske države”.

XS
SM
MD
LG