Dostupni linkovi

Oštre kritike na račun gradonačelnika Zagreba


Fotografije uz tekst: Enis Zebić
Sve političke stranke u zagrebačkoj Gradskoj skupštini distancirale su se od postupanja donedavnog socijaldemokratskog, a sada nezavisnog gradonačelnika Milana Bandića i njegovih suradnika u pogodovanju investitorima i izigravanju propisa u interesu krupnog kapitala. Ankete pokazuju da tako misli i većina građana.

Zagrebački socijaldemokrati se u raspravi o prostornom planiranju u Zagrebu do kraja odrekli svog dojučerašnjeg šefa – zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Socijaldemokratska vijećnica Mirela Holy kazala je da su prioriteti posljednjih desetak godina otkako je Bandić na vlasti bili velike garaže, šoping centri i veliki stambeni blokovi, a to nije bilo u interesu ni Zagreba i Zagrepčana:

„S obzirom na to da govorim u ime kluba SDP-a, želim reći s ovog mjesta da se mi kao klub ispričavamo građanima i građankama grada Zagreba za sve pogrešne odluke koje smo u prethodnim razdobljima i prethodnom mandatu donijeli, i koje su danas izazvale određene štete za grad Zagreb. Ja vidim ovu sjednicu kao jedan pozitivan iskorak da se ovakve greške više ne ponavljaju.“

Povod za raspravu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini bilo je sve veće nezadovoljstvo građana izgradnjom poslovno-stambenog objekta na zagrebačkom Cvjetnom trgu, gdje se pogodovanjem grupe oko zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića investitoru Tomi Horvatinčiću i njegovoj Ho-To grupi dopustilo pretvaranje dijela javnih površina u centru grada u privatne i kršilo zakon na velika i mala vrata.

Sprega političara i gramzivih investitora


Vera Šimek Petrinjak
Gradska zastupnica Zelene liste Vera Šimek Petrinjak navela je samo jednu malu ilustraciju kako je to sprega korumpiranih političara i gramzivih investitora radila:

„Vlasnici su izgubili pravo prvokupa, kao npr. Pravoslavna crkva. U četvrtak im je rečeno: 'vi ste zaštićeni, vi imate pravo prvokupa', a već u petak u 6 ujutro je Ho-To grupa bila uknjižena kao vlasnik u zemljišnim knjigama.“


U žirijima na investitorovim natječajima sjedili su – za novac – čelnici gradskih tijela, ali nisu nevini i oni iz akademske zajednice i umjetnici koji su po medijima davali potporu Horvatinčićevom projektu:

„Predstavnici sveučilišne zajednice – to je Arhitektonski i Prometni fakultet – njih imate jako često u gradskom budžetu pod stavkom 'intelektualne usluge'; oni su često finacirani iz proračuna, ali su bili financirani i honorirani i od investitora, a u medijima su nastupali kao 'neovisni eksperti'. Među njima je bilo i akademika. Treće su javne ličnosti koje su 'vraćale protuuslugu', jer su dobili od grada poslovni prostor ili atelje, ili im je otkupljena njihova umjetnina.“

Teodor Celakoski
Jutros pred početak tematske rasprave aktivisti Zelene akcije i Prava na grad okupili su se pred Gradskom skupštinom, i upozorili da će grad Zagreb i njegovi građani – ako se ne prekine protuzakonita gradnja projekta Cvjetni trg - morati plaćati velike troškove ako se sve bude moralo vratiti u prvotno stanje.

Predstavljeno je i sociološko istraživanje, po kojem 76 posto Zagrepčana ne podržava ustupanje zagrebačke Varšavske ulice za privatnu investiciju, a čak 86 posto anketiranih Zagrepčana daje potporu aktivistima. Teodor Celakoski iz Prava na grad kratko je zaključio:

„To ujedno pokazuje i da izjave gradonačelnika da smo mi 'šačica koja živi u srednjem vijeku' – nisu točne!“

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG