Dostupni linkovi

Noćni okršaj u Varšavskoj ulici




Enis Zebić

Policija još uvijek saslušava četvero aktivista, od njih dvadeset troje, koliko je noćas privela, koji su u dva kontejnera postavljena u zagrebačkoj Varšavskoj ulici, dežurali kako bi spriječili početak izgradnje podzemne garaže privatnog investitora u pješačkoj zoni u samom centru Zagreba.

Aktivisti Zelene akcije i udruge „Pravo na grad“ protive se izgradnji projekta „Cvjetni trg“ investitora Tome Horvatinčića na Trgu Petra Preradovića – posjetiteljima Zagreba on će biti prepoznatljiv po pravoslavnoj crkvi i štandovima za prodaju cvijeća – na pola puta između Trga bana Jelačića i kazališta, odnosno Trga maršala Tita.

Kontejneri su odneseni, a dvadeset troje aktivista je sa lisicama na rukama odvedeno u policiju zbog pružanja pasivnog i aktivnog otpora. Aktivisti tvrde da je investitor Horvatinčić uz pogodovanje korumpiranog gradonačelnika Milana Bandića uzurpirao dio javnog prostora pješačke zone, kako bi napravio ulaz u svoju podzemnu garažu.

„Ovakva intervencija na jedan komunalni prekršaj je apsolutna politička svinjarija! Naše ćemo dalje aktivnosti usmjeriti ne samo na obranu Varšavske ulice, nego i na pritisak na institucije koje su omogućile ovakvu devastaciju i ovakav koruptivni proces ne samo na ovom projektu, nego i na drugim sličnim projektima u gradu Zagrebu,“ kaže Teodor Celakoski iz udruge „Pravo na grad“.

Trebalo je vremena da se škarama za metal presiječe lance i šipke kojima su aktivisti pokušali spriječiti odvoženje kontejnera, pa se u međuvremenu – iako je bilo četiri ujutro – okupilo novih sedamdesetak aktivista i živim zidom pokušalo spriječiti odvlačenje kontejnera, ali bez uspjeha.

„Bilo je stvarno dirljivo gledati mlade aktiviste kako su u ovoj kaljuži, bljuzgavici i hladnoći lijegali ispred kamiona, bacali se pred njih sve do Ilice da ih zaustave, a onda ih je interventna policija micala!“
rekao je glumac i aktivist Vili Matula.

Tražili i ostavku


Glavne su zamjerke aktivista - koji su sinoć usprkos sniježnoj vijavici uspjeli na prosvjedu u Varšavskoj ulici okupiti četiri tisuće ljudi - to da je projekt izmijenjen, pa u njemu više nema prolaza kroz objekt, što je bio argument da mu se da ocjena da je od javnog interesa, i to što se resorno Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja još nije očitovalo o žalbama stanara susjednih kuća.
Policija je privela 23 aktivista, Fotografije: Udruga „Pravo na grad“

Protiv Horvatinčićevog projekta i korumpirane gradske vlasti koja pogoduje privatnom interesu kapitala ustala su i državno i zagrebačko društvo arhitekata, Hrvatsko sociološko društvo i Hrvatsko društvo povjesničara umjetnosti.

„Nakon ovog skandala Bandić treba dati ostavku, i to treba građanstvo tražiti. Da se jednu tihu i nenasilnu građansku na ovakav način uništava i razara – to je politički skandal bez presedana!“
kaže u njihovo ime doktorica Snješka Knežević.

Među noćas privedenima je i glumica Urša Raukar koja je nakon jutrošnjeg puštanja za Radio 101 komentirala postupanje policije, ali i gradskih vlasti kao nalogodavca.

„Policija je postupila korektno, ali zato imam sve primjedbe na nalogodavce. Zaista nisam vjerovala da će se nakon svih pogodnosti koje se daju krupnom kapitalu i represivni aparat biti stavljen u njegovu funkciju. Sigurna sam da će takva i bilo kakva druga represija samo stvoriti još veći otpor,“ rekla je ona.

Nakon što su aktivisti uspjeli sinoć okupiti četiri tsuće ljudi, odmah je priliku za odgovor na javnoj televiziji dobio investitor Tomo Horvatinčić, koji je prosvjednike optužio za stvaranje antipoduzetničke klime i slanje poruke stranim investitorima da ne ulažu u Hrvatsku.

Jutros je zagrebačka Gradska skupština, u kojoj je gradonačelnik Bandić u manjini, stavila ovu temu na dnevni red, a Bandić je pred zgradom dočekan - vikom.

„Ostavka! Ostavka! Ostavka!“
XS
SM
MD
LG