Dostupni linkovi

U Zagrebu održan 21. Zagreb Pride


Učesnici Zagreb Pride-a, 4. lipanj 2022.
Učesnici Zagreb Pride-a, 4. lipanj 2022.

Između deset i dvanaest tisuća sudionika, prema procjeni organizatora, sudjelovalo je 4. lipnja na 21. zagrebačkoj Povorci ponosa LGBTIQ+ zajednice, osoba i duginih obitelji – Zagreb Prideu.

Povorka je uz policijsko osiguranje prošla strogim centrom Zagreba i potom je u parku Ribnjak, u sjeni tornjeva zagrebačke katedrale, održan prosvjedni skup.

Glavni zahtjev ovogodišnje Povorke ponosa je upućen zagrebačkim gradskim vlastima – izgradnja posebnog centra za aktivnosti LGBTIQ+ zajednice.

"Zahtijevamo od grada da prepozna LGBTIQ+ zajednicu kao neodvojivi dio društvenog i kulturnog života Zagreba te da osigura uvjete za osnutak i izgradnju LGBTIQ+ centra", traže u Zagreb Prideu.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević iz stranke "Možemo", koji je zajedno sa dvoje svojih zamjenika sudjelovao u povorci, otvoren je za njihov zahtjev.

"Razgovarat ćemo s LGBT udrugama o tome, postoje različiti modeli da se to realizira, vidjet ćemo koji su detalji, što oni predlažu", rekao je Tomašević.

U ovogodišnjoj zagrebačkoj Povorci ponosa bili su i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, predsjednik oporbene Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Peđa Grbin, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, te aktivistica ruske skupine Pussy Riot Ajsoltan Nijazova, koja je 30. svibnja uhapšena pri ulasku u Hrvatsku po tjeralici iz Azerbejdžana i 3. lipnja je puštena na slobodu.

Na zagrebačkim ulicama i trgovima već su nekoliko dana izvješene zastave duginih boja LGBTIQ+ zajednice.

Zbog Povorke ponosa u središtu grada bio je na dva sata obustavljen tramvajski promet.

U parku Ribnjak do ponoći se održava zabavni program na kojem nastupaju House of Flamingo i beogradska kantautorica Tamara Popović, poznatija kao "Tam".

XS
SM
MD
LG