Dostupni linkovi

Aktivistica bliska Pussy Riot puštena iz pritvora u Hrvatskoj


Članice benda Pussy Riot i odvjetnica Lina Budak na konferenciji za medije ispred zatvora Remetinec u Zagrebu, 1. lipanj 2022.

Aisoltan Nijazova, članica grupe za podršku punk-sastava Pussy Riot i njihova prijateljica puštena je 3. lipnja iz zatvora Remetinec u Zagrebu.

Ona je 30. svibnja uhićena po međunarodnoj tjeralici koju je za njom raspisao Turkmenistan, zbog čega joj je bio određen ekstradicijski pritvor.

Odlučilo je tako izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, koje je usvojilo žalbu njezine obrane, te je preinačilo odluku suca istrage.

Po izlasku iz Remetinca Nijazova se obratila novinarima. "U šoku sam, prije sat vremena razgovarala sam sa svojom odvjetnicom i mislili smo da ću ostati za vikend", kazala je.

"Ovo je zatvor za muškarce. Ovdje ne postoje pravila za žene. Muškarci mogu ići u šetnju dva puta dnevno, ujutro i popodne, žene mogu navečer, ne mogu vidjeti ni sunčevu svjetlost. Htjela sam joggirati, ali nisam mogla. Muškarcima je omogućen fitness ", kazala je o situaciji u zatvoru u Remetincu.

Hrvatska policija uhitila je Nijazovu 30. svibnja na ulasku u Hrvatsku iz Slovenije.

Nju turkmenistanski režim traži zbog navodne pronevjere novca, odnosno zbog navodne krađe 40 milijuna dolara iz tamošnje središnje banke.

Ona i njeni simpatizeri odbacuju optužbu kao montiranu i politički motiviranu, podignutu nakon što se njen otac pridružio oporbi režimu, bio uhićen i umro u zatvoru.

Pussy Riot i odvjetnica Lina Budak u srijedu 1. lipnja su ispred zatvora Remetinec poručile da se uhićenoj članici njihove grupe za podršku Ajsoltani Nijazovoj ne može ponovno suditi, jer je svoju kaznu već izdržala u zatvoru u Rusiji, po optužnici iz Turkmenistana.

Članica Pussy Riota Marija Aljohina kazala je pred zatvorom Remetinec da je Turkmenistan jedna od najgorih diktatura na svijetu.

"Nešto poput Sjeverne Koreje, ali slabije poznato", dodala je.

Uhićenje Alje Nijazove osudile su brojne nevladine udruge u Hrvatskoj.

Pussy Riot je 30. svibnja održao koncert u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG