Dostupni linkovi

Prvi korak za odlazak Tita iz Zagreba


Odbor za imenovanja ulica i trgova Skupštine grada Zagreba većinom glasova podržao je preimenovanje zagrebačkog Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske. Jedina predstavnica opozicije u Odboru, Rada Borić iz Nove ljevice, glasala je protiv odluke i pitala - je li koincidencija da je upravo na današnji dan 1943. njemački okupator raspisao nagradu od 100.000 rajhsmaraka za „zločinca Tita“? Gradska skupština će o preimenovanju glasati sljedeći mjesec.

Sa četiri glasa „za“ i jednim glasom „protiv“ Odbor za imenovanje ulica i trgova Gradske skupštine Grada Zagreba prihvatio je prijedlog gradonačelnika Milana Bandića i desnice da se zagrebački Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske.

Bandić je napravio taj ustupak desnoj stranici Nezavisni za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih kako bi sa njihovih pet vijećnika osigurao većinu u Gradskoj skupštini kojom može vladati. Hasanbegović koji je predsjedao Odborom odbija da se radi o političkoj trgovini:

„Ovo nije čin političko-stranačke samovolje ili takozvane političke trgovine, već oživotvorenje četvrtstoljetne političke i građanske težnje za poništenjem najvažnijeg simboličkog biljega jugoslavenske komunističke vladavine u Zagrebu, a to je ime Trga maršala Tita.“

Bojim se da ćemo mi po drugi put ubiti Tita: Rada Borić
Bojim se da ćemo mi po drugi put ubiti Tita: Rada Borić

Jedina predstavnica opozicije u Odboru, Rada Borić iz Nove ljevice, glasala je protiv odluke. Kako je predsjednik Odbora Hasanbegović po struci povjesničar, ona je ukazala na jednu vrlo zanimljivu koincidenciju oko današnjeg datuma i oko sadržaja obrazloženja, i upitala – je li to slučajno ili ne?

„Naime, 21.srpnja 1943 raspisana je potjernica za maršalom Titom, gotovo istim jezikom kao u obrazloženju prijedloga za promjenu imena trga, da je 'zločinac Tito za vašu zemlju nesreća. Zato će onaj koji zločinca dokazano ubije ili izruči najbližoj njemačkoj oblasti dobiti nagradu od 100.000 reichsmaraka u zlatu.' Mislim da je jako zanimljivo da je tada bila raspisana potjernica 'tko ga ubije ili izruči'. Bojim se da ćemo mi po drugi put ubiti Tita“, kaže.

Četvorica članova Odbora glasalo je za skidanje imena - vijećnici HDZ-a i Bandićeve stranke i dvojica iz Nezavisnih za Hrvatsku – Hasanbegović i Tomislav Jonjić. Jonjić je još jednom ponovio njihove argumente protiv Tita i njegovog imena na zagrebačkom trgu, kao borbe protiv duhovnog ropstva Hrvata:

„Jedan od simbola tog ropstva je Trg maršala Tita, dakle ime tog trga nazvanog po jugoslavenskom komunističkom diktatoru, dakle čovjeku koji simbolizira Jugoslaviju kao negaciju Hrvatske i komunizam kao negaciju demokracije.“

Socijaldemokratski potpredsjednik zagrebačke gradske skupštine Rajko Ostojić koji je sudjelovao na sjednici Odbora bez prava glasa prozvao je većinu da ne skida Titovo ime, i najavio da će ga vratiti, kada se socijaldemokracija vrati na vlast u Zagrebu:

„Danas započinje proces ukidanja trga osobi koja je Hrvate povela protiv fašizma. Stvarno nevjerojatno! Vi mislite da će se mladi koji se iseljavaju zbog toga vratiti u ovaj dio raja, ili će i dalje bježati glavom bez obzira zbog ovakve nevjerodostojne politike, politike trgovine, ucjene i ultimatuma?!"

Inače, predstavnička tijela lokalne samouprave trebaju po zakonu biti pitana o takvim stvarima, ali njihov stav nije obavezujući. Tako je najniže tijelo – mjesni odbor, bivša mjesna zajednica Mimara u kojoj se trg nalazi sa četiri od pet glasova bio protiv mijenjanja imena Trgu maršala Tita, a isto je tako i u Gradskoj četvrti (bivšoj općini) Donji grad odbijen prijedlog o mijenjanju imena Trga maršala Tita.

Ali kako je nakon lokalnih izbora krenulo veliko kupovanje lokalnih vijećnika, vladajući će – kako bi stvorili dojam velike potpore za mijenjanje imena - prikupiti stav svih zagrebačkih gradskih četvrti o promjeni imena Trga maršala Tita. Međutim, kako je micanje Tita bio nulti uvjet desnice da podrže Bandića, taj će prijedlog na skupštini – proći. Gradska skupština Grada Zagreba će o preimenovanju glasati najranije sredinom sljedećeg mjeseca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG