Dostupni linkovi

I u Zagrebu nastava za srpske školarce po modelu 'C'


Nastava je prvo krenula u zagrebačkoj Osnovnoj školi Ivana Gundulića, a za koji dan kreće u školi u Prečkom. Obrazovanje djece srpske manjine po modelu "C" provodi se u osnovnim školama u oko 30 gradova i općina u Hrvatskoj (ilustrativna fotografija).
Nastava je prvo krenula u zagrebačkoj Osnovnoj školi Ivana Gundulića, a za koji dan kreće u školi u Prečkom. Obrazovanje djece srpske manjine po modelu "C" provodi se u osnovnim školama u oko 30 gradova i općina u Hrvatskoj (ilustrativna fotografija).

Nakon tridesetak gradova i općina u Hrvatskoj u kojima se već odvija nastava za školarce srpske manjine po modelu "C" – njegovanje srpskog jezika i kulture - red je došao i na Zagreb.

Za sada se radi o 15 učenika od drugog do osmog razreda osnovne škole u dvije zagrebačke škole.

"Trebale su se steći neke pretpostavke – donesen je novi kurikulum za taj predmet, po tom kurikulumu izdavačko poduzeće Prosvjeta je štampalo udžbenike i javio se dovoljan broj djece da se može krenuti sa nastavom", kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) izvršni sekretar za nastavu u Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta Mirko Marković uz početak nastave po modelu "C" za osnovnoškolce, pripadnike srpske manjine u Zagrebu.

"Taj nastavni predmet, osim materinjeg jezika, ima i sadržaje iz istorije, geografije, muzičkog i likovnog, koji su, naravno, vezani i mogu pridonijeti očuvanju identiteta zajednice. U Zagrebu je za nastavu angažirana učiteljica Valentina Pipinić, koja trenutačno radi na zameni u Pravoslavnoj gimnaziji, osoba sa dugogodišnjim iskustvom u osnovnoj školi – 11 godina je radila u nastavi. Tako da smatramo da je vrlo kvalitetna osoba za početak nastave", kaže Marković.

Stav roditelja

Milena Pašić, inače po struci profesorica matematike, majka je osmogodišnje Milice, koja je jedna od polaznica programa njegovanja srpskog jezika i kulture.

Ona za RSE kaže kako je Milica do ovoga stigla preko sudjelovanja na Ljetnoj školi srpskog jezika i kulture prošlog ljeta na otoku Viru.

Jezik je neodvojiv dio našeg identiteta i mene je to jako razveselilo.
- Milena Pašić

"Mislim da je jezik neodvojiv dio našeg identiteta i mene je to jako razveselilo, jer jedno je kad mi nju učimo kod kuće, a drugo je kada je u razredu, kada postoji ispred nje učiteljica i kada postoje udžbenici. Mi smo u subotu 15.1. na tom prvom satu dobili i udžbenike na ćirilici. Simpatični su, nije to ništa teško. Ona je tek drugi razred, njoj je sve to veselo, i te pjesmice. Dio njih ona već pozna, jer to su pjesmice čika Jove Zmaja [Jovan Jovanović Zmaj], Ršumovića [Ljubivoje] što sve djeca poznaju i otprije", ističe Milena Pašić.

Koje škole provode nastavu?

Trošak tiskanja i distribucije udžbenika će biti nadoknađeni Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta iz proračuna Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Prvo se krenulo u zagrebačkoj Osnovnoj školi Ivana Gundulića, a za koji dan kreće u osnovnoj školi u Prečkom.

Marković je pohvalio dobru suradnju sa gradom Zagrebom, koji je osnivač tih škola i sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Škola Ivan Gundulić dobila je odobrenje Ministarstva za provođenje ovog programa i zapošljavanje jednog nastavnika na neodređeno vrijeme.

"Tu su predviđene četiri grupe. Dvije grupe će ići radnim danom, a dvije grupe će ići subotom zato što neki roditelji imaju obaveza i ne stižu radnim danom, pa im više odgovara subota, a dio roditelja preko vikenda nije u Zagrebu i pristao je na tu nastavu ako će se odvijati radnim danom. U školu Ivan Gundulić dolaze na nastavu učenici iz više škola, tako da će nastavu biti u pravilu u popodnevnim satima", pojašnjava Marković.

Pohvale za projekt

Miličina majka Milena kaže da će i dvoje njenih petipolgodišnjih blizanaca u ovaj program - kada dorastu.

"Meni je drago što je sve ovo krenulo. Ja bi voljela da ima više djece. Vjerojatno sada kroz ovo 'reklamu' će se još neko i pojaviti. Možda čak bude i djece koja nisu srpske nacionalnosti, a koja će željeti pohađati nastavu na srpskom jeziku. Ne znam zašto ne", retorički se pita Miličina majka.

U gradu Zagrebu pozdravljaju pokretanje ovog projekta.

"Grad Zagreb je multikulturalni, multietnički i promiče toleranciju i zaista smo ponosni što je Srpsko kulturno društvo Prosvjeta uspjelo u čak dvije realizirati provođenje nastave za djecu pripadnike srpske manjine po modelu C", kaže za RSE voditeljica Odjela za osnovno školstvo u Gradskom uredu za obrazovanje, sport i mlade grada Zagreba, Zrinka Lochert.

"Početkom provođenja ovog projekta podigla se razina obrazovne kulture u gradu Zagrebu, a upravo je kvaliteta obrazovanja presudna i jedina bitna za kvalitetu društva u cjelini", kazala je Lochert i najavila je da su dobrodošle i druge slične Prosvjetine obrazovne inicijative.

Ona je dodala da se u 11 zagrebačkih škola provodi obrazovanje za djecu pripadnike različitih manjina.

'C' model prisutan u oko 30 gradova i općina

Obrazovanje djece srpske manjine po modelu "C" provodi se u osnovnim školama u tridesetak gradova i općina u Hrvatskoj - u Kninu i Ogulinu u po dvije škole, i u školama u Daruvaru, Glini, Velikom Pogancu, Plaškom, Pakracu, Jabukovcu, Dvoru, Gračacu, Udbini, Vojniću, Tušiloviću, Gvozdu, Donjem Lapcu, Kistanjama, Vrbovskom, Topuskom, Bežanovcu, Skakavcu, Otočcu, Obrovcu, Okučanima, Belom Manastiru, Dardi, u jednoj osnovnoj školi u Vukovaru, i u šest srednjih škola širom Hrvatske.

U dvije županije na istoku Hrvatske – Osječko-baranjskoj i Vukovarsko- srijemskoj čiji su dijelovi vraćeni u ustavno-pravni poredak Hrvatske Erdutskim sporazumom iz 1997., nastava za školarce srpske manjine odvija se po modelu "A", dakle na srpskom jeziku i na ćiriličnom pismu.

Također, po tom modelu odvija se već dugi niz godina nastava i u zagrebačkoj Pravoslavnoj gimnaziji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG