Dostupni linkovi

Zaev ponovio da je moguće odlaganje izbora


Zoran Zaev
Zoran Zaev

Premijer Severne Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev ponovio je danas da je moguće odlaganje vanrednih parmentarnih izbora, dogovorenih za 12. april, ako opoziciona VMRO DPMNE u parlamentu produži da blokira donošenje niza važnih zakona.

On je novinarima rekao da nema nameru da podnese ostavku 3. januara (da bi se 100 dana pred izbore formirala tehnička vlada), ako neko nastavi namerno da pravi opstrukciju zbog koje će trpeti građani, odnosno da penzioneri ne dobiju povećanje penzija, a nastavnici, profesori, lekari i medicinsko osoblje povišicu.

"Ja prvi ne želim odlaganje izbora, ali ne možemo da dozvolimo da opozicija izblokira sve zakone za realizaciju državnih projekata koji znače život za gradjane. To je ozbiljan razlog da u SDSM razgovaramo čak i o odlaganju izbora. Pravo na diskusiju postoji, ali namerno blokiranje procesa nije dozvoljeno", rekao je Zaev.

Da vanredne parlamentarne izbore, koje su lideri stranaka dogovrili u oktobru nakon što Severna Makedonija po treći put nije dobila datum za početak pregovora sa EU, ne treba odlagati, smatraju predsednik države Stevo Pendarovski, makedonska opoziciona koalicija oko VMRO DPMNE i albanske političke stranke.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG