Dostupni linkovi

Zaev podneo ostavku, S. Makedonija dobija tehničku vladu


Zoran Zaev
Zoran Zaev

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev jutros, 3. januara je potpisao ostavku da bi u toku dana mogla da bude formirana tehnička vlada za sprovođenje izbora.

"Vlada radi od 8.30, potpisao sam ostavku u skladu sa dogovorom (za izbore) i Zakonom o vladi. Verujem da će veoma brzo da stigne u parlament čime može da počne procedura za izbor prelazne vlade", rekao je Zaev jednom lokalnom mediju.

Zaev, posle dve godine i sedam meseci na premijerskoj funciji, ostavku podnosi da bi bila formirana tehnička vlada koja će pripremiti vanredne parlamentarne izbore 12. aprila, u skladu sa dogovorom lidera vodećih stranaka nakon što Severna Makedonija u oktobru treći put nije dobila datum za početak pregovora sa EU.

Zaev za RSE: Ja sam i prijavio slučaj "Reket"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00

Nakon što parlament usvoji ostavku Zaeva, predsednik države Stevo Pendarovski daće mandat za formiranje tehničke vlade ministru unutrašnjih poslova i potpredsedniku SDSM Oliveru Spasovskom da bi parlament do ponoći potvrdio novi kabinet u kojem opozicija ima dva ministra i tri dopunska zamenika ministara.

Prema takozvanom "pržinskom modelu", koji je prvi put primenjen 2016, tehnička vlada se formira 100 dana pred izbore i u njoj opozicija ima ministra policije i ministra za rad, kao i dopunske zamenike ministara za finansije, poljoprivredu i administraciju.

XS
SM
MD
LG