Dostupni linkovi

Građani u Zenici, Sarajevu i Tuzli: Imamo pravo na čist zrak


Zagađenje zraka u Zenici proteklih dana je alarmantno, a količina sumpordioksida u utorak je dostigla zabrinjavajuće visokih 1.392 mikrograma, što je za deset puta više od graničnih vrijednosti koje iznose od 100 do 150 mikrograma. Ništa bolja situacija nije ni u Tuzli i Sarajevu, a u Banovićima je proglašeno stanje pripravnosti. Građanima se preporučuje da, ukoliko ne moraju, ne izlaze iz kuće.

Koncentracije sumpordioksida u Zenici kreću se i iznad 1.000 mikrograma po kubnom metru. Zabrinjavajuće visoke su i koncentracije benzena i ugljenmonoksida. U ponedjeljak su iz nadležne općinske službe proglasili epizodu upozorenja.

Muhamed Pašić, iz općinske komisije za praćenje stanja aerozagađenja, ističe da se u ovom trenutku ne može prekinuti grijanje grada, niti građanima narediti da prestanu koristiti ugalj u vlastitim ložištima, niti se može potpuno obustaviti proizvodnja u ArcelorMittalu:

„Jedino što se može uraditi, a to je i prema ovom našem upozorenju, da se ljudi što manje kreću na otvorenom.“

Federalna inspektorica za okoliš Meliha Mlaćo posjetila je u ponedjeljak kompaniju ArcelorMital, ali rezultati sastanka nisu poznati javnosti. Muhamed Pašić je potvrdio da je za visoke koncentracije prašine izričiti krivac ArcelorMittal:

„Prema našim saznanjima i informacijama koje dobijemo iz ArcelorMittala, znači ništa se tu ne krije - sadašnji elektrofilteri ne rade funkcionalno.“

Građani su ogorčeni, tim prije što su prošle sedmice imali hladne radijatore:

„Ljudsko pravo naše je da imamo čist zrak i da imamo tople radijatore. I ne treba pristajati ni na šta manje.“

U Ekoforumu Zenica zatrpani su pozivima građana. Predsjednik Samir Lemeš kaže:

„Jedino da ponovo pozovemo, kao što smo prije godinu dana pozvali građane da izađu na ulicu, da se pokaže to nezadovoljstvo, pa i građanska neposlušnost, ne bi li nadležni konačno počeli reagovati. Ne znam šta drugo više uraditi.“

Branko Hrkać, građanin Tuzle, srčani je bolesnik. S ugrađena tri bajpasa trebao bi svakodnevno odlaziti u lagane šetnje. Posljednjih dana vrijeme provodi jedino kod kuće jer vani teško diše:

„I osjeća se, smeta disanju. I u kući smeta disanju kad je ovaj smog.“

Brojni građani Tuzle osjećaju problem s disanjem:


Iako je posljednja dva dana trend smanjenja zagađenja zraka, u Banovićima je proglašeno stanje pripravnosti. Goran Mišić, iz Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice, kaže da su uputili preporuke građanima da izbjegavaju izlazak vani:

„U slučaju da bi se proglašavale sljedeće epizode, to bi značilo da se kantonalni štab civilne zaštite uključuje i on bi dalje preuzeo mjere koje bi trebalo da znače smanjenje zagađenja zraka.“

Ekolozi upozoravaju da će zimska zagađenja zraka ostaviti nemjerljive posljedice na zdravlje ljudi.

“Mi smatramo da je ovdje situacija blizu praga ekološke uzbune kada je u pitanju Zakon o zaštiti zraka. Mislimo da treba primijenti okolinske zakone u industriji - i uputiti ih također prema općinskim vlastima“, ističe ekolog Muhamed Omerović.

Ako zagađenost zraka nastavi rasti, civilna zaštita će morati intervenirati, te bi moglo doći do redukcije centralnog grijanja.

Podaci sa automatskih mjernih stanica, koje su posljednjih godina instalirane u Sarajevu, pokazuju da prekoračenja zagađujućih materija prelaze sve dozvoljene vrijednosti. Koncentracija prašine, čađi, sumpordioksida, te azotdioksida su četiri do pet puta veće od dozvoljenih u glavnom gradu BiH. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuje građanima da, ukoliko ne moraju, ne izlaze iz kuće

„Od 8. 12. imamo prekoračenja dnevnih vrijednosti i za sumpordioksid i za čestice prašine, što u kombinaciji izazivaju strašne smetnje prilikom disanja“, navodi Sanela Salihagić, inžinjer hemije iz Zavoda za javno zdravstvo.

Iako nema industrije, položaj i korištenje čvrstih goriva, ali i prekomjeran broj automobila doprinose zagađenju, upozorava već godinama stručnjak za kvalitetu zraka Martin Tais.

„Sarajevo je planirano za grad možda od 70.000 autombila, međutim, sad ih je 140.000 do 15.000. Najveći problem je što je u Sarajevu počeo ponovo da se loži ugalj, i to ugalj vrlo lošeg kvaliteta, tako da pored prašine počinje da raste i sumpordioksid“, kaže Tais.

U federalnom hidrometeorološkom zavodu u utorak je održan sastanak sa predstavnicima svih relevantnih institucija kako bi se pronašao efikasan način da se smanji zagađenje. Zijada Krvavac, iz Sektora za zaštitu okoliša Ministarstva za prostorno uređenje i okoliš KS, kaže da mjere već odavno postoje, ali se teško provode:

„Što se tiče najefikasnijih rješenja za koja bi trebalo izdvojiti velika sredstva a da se stanje radikalno poboljšava u odnosu na postojeće, to bi bili poticaji za korištenje gasa. Treba nam i nova saobraćajna politika koja uključuje nove saobraćajnice. Treba nam jačanje javnoga gradskoga prijevoza koji bi zamijenio svakodnevno korištenje ličnih vozila.“
 • 16x9 Image

  Šerif Babić

  Diplomirao je na odsjeku za žurnalistiku Fakulteta političkih nauka u Sarajevu 1987. godine. Novinarstvom se bavi od 1990. godine. Objavljivao je tekstove u brojnim dnevnim i periodičnim izdanjima novina, časopisima i magazinima, te audio priloge za bh. radio stanice. Dugogodišnji je saradnik RSE iz Zenice.

 • 16x9 Image

  Maja Nikolić

  Novinarstvom se bavi od 2006. nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. godine. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina.

 • 16x9 Image

  Mirna Sadiković

  Radila na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe RSE. Obrađuje političke i ekonomske teme. Uređuje radijske emisije, kao i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG