Dostupni linkovi

Ustavni sud Srbije zabranio "Obraz"


Pristalice Obraza u Lazarevu, mestu u kojem je uhapšen haški optuženik Ratko Mladić
Pristalice Obraza u Lazarevu, mestu u kojem je uhapšen haški optuženik Ratko Mladić
Ustavni sud Srbije zabranio je delovanje ultradesničarske organizacije "Otačastveni pokret Obraz". Ova odluka doneta je skoro tri godine nakon zahteva Republičkog tužilaštva, na čiju inicijativu je do sada zabranjena jedino neonacistička organizacija "Nacionalni stroj".

„Rad Obraza zabranjen je zbog kršenja ljudskih i manjinskih prava i izazivanja nacionalne i verske mržnje", saopštio je u obrazloženju odluke Ustavni sud Srbije.

Pokret "Obraz" biće izbrisan iz registra jer je sud zaključio da zabrana rada tog udruženja predstavlja srazmeran odgovor društva radi zaštite osnovnih sloboda i prava građana.

Tomo Zorić, portparol Republičkog javnog tužilaštva, izjavio je da je odluka Ustavnog suda Srbije o zabrani "Obraza" opravdana i u skladu sa Konvencijom Ujedinjenih nacija o ukidanju diskriminacije.

„Time se šalje veoma snažna poruka da je zaštita ljudskih prava i građanskih sloboda u Srbiji neprikosnovena. Ova odluka Ustavnog suda trebalo bi da doprinese i suzbijanju nasilja i netolerancije koje je propagirala ova organizacija“, istakao je Zorić.

U predlogu za zabranu "Obraza", koji je policija još 2005. označila kao klerofašističku organizaciju, Republičko tužilaštvo zatražilo je i da se sva buduća udruženja i grupe koje žele da nastave njegove aktivnosti smatraju nelegalnim. U Ustavnom sudu Srbije za RSE su rekli da je odluka o zabrani izvršna, konačna i opšte obavezujuća tako da ta organizacija više neće moći da deluje.

Ključni argumenti za zabranu su brojne nasilne akcije Obraza, među kojima su i organizovani napadi na pripadnike LGBT populacije i policiju na Paradi ponosa u Beogradu 2010. Krvavi bilans nereda bio je 140 povređenih, uglavnom policajaca.

(VIDEO: Sukobi desničara i policije tokom Parade ponosa 2010. u Beogradu)


Zbog brutalnog nasilja "Obraza" Parada ponosa sledeće godine nije održana, a vođa te organizacije Mladen Obradović prvostepeno je osuđen na dve godine zatvora, dok su dvojica njegovih saradnika kažnjeni sa po godinu dana.

Zabrana je poruka protiv nasilja

Milan Antonijević, iz Komiteta pravnika za ljudska prava, rekao je za RSE da je zabranom "Obraza" konačno poslata jasna poruka da je nasilje neprihvatljivo u srpskom društvu.

„Oni su odgovorni za mnoge incidente u Beogradu, imali su ulogu i u paljenju Bajrakli džamije, i u mnogim drugim akcijama koje su bile usmerene protiv tolerancije i različitosti. To je nedopustivo i ove mere države, koje jesu stroge, svakako su potrebne u ovakvoj situaciji u kojoj raste nasilje u društvu. Ovim se šalje jaka poruka da oni koji promovišu mržnju i ugrožavaju sugrađane moraju da budu svesni da će dobiti primeren odgovor države“, naglasio je Antonijević.

Pripadnici "Obraza" proteklih godina prednjačili su u podršci haškim optuženicima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, optuženim za ratne zločine i genocid, u ispisivanju grafita mržnje i pretnjama ljudima druge vere, kao što su poklici “Ubij, zakolji, da sektaš ne postoji”, antisemitskim izjavama i napadima na LGBT aktiviste.

Pisac Filip David kaže za RSE da je ukidanje "Obraza" prvi znak da država pokušava da se izbori sa širenjem mržnje, ali smatra da taj potez neće imati veliki efekat.

„Ta zabrana ništa ne rešava. Jer se moramo baviti uzrocima, a Obraz je samo posledica jednog opšteg stanja u društvu. Na primer, imamo široko rasprostranjeno shvatanje da je Ratko Mladić heroj, da u Srebrenici nije bilo genocida, imamo obilje antisemitske literature protiv koje se ništa ne preduzima... A vrlo je verovatno da će oni koji su bili članovi Obraza vrlo lako preći u neke slične i srodne organizacije, tako da se u suštini tu ništa neće promeniti“, zaključuje David.

U raspravi pred Ustavnim sudom po zahtevu za ukidanje "Obraza" vođa te organizacije Mladen Obradović izjavio je da se zalaže za "zdravo društvo", “strukturnu obnovu srpstva na temeljima svetosavlja” i da smatra da “srpski svetosavski nacionalizam nije šovinizam”, što su i osnovna programska načela te organizacije.

Milan Antonijević, iz YUKOM-a, kaže da ovakvi isključivi stavovi opasno upozoravaju da se država mora ozbiljnije baviti novim generacijama, pre svega onim koje su stasale na sistemu vrednosti koji je formiran devedesetih.

„Obrazovni sistem je ključ svega, i ja sa nadam da će se tom sistemu uskoro posvetiti veća pažnja. Da ćemo na jedan jednostavan način moći da napravimo sistem koji će dovesti do toga da mladi ljudi ne žele da se upuste u nasilje i da shvate da je diskriminacija nešto što je u Srbiji zabranjeno“, naglasio je Antonijević

Književnik Filip David zaključuje da celo društvo, ako želi bolju budućnost, posebno kroz poruke političara, treba da se suprotstavi različitim oblicima ekstremizma.

„Trebalo bi potpuno promeniti način razmišljanja, što je očigledno najteže. Mora se mnogo temeljitije prići tim problemima. Jer sve više mladih potpada pod uticaj razmišljanja koja zapravo glorifikuju stvari iz prošlosti koje su za najoštriju osudu“, ističe David.

Pred Ustavnim sudom Srbije nalaze se i zahtevi za zabranu nacionalističkih udruženja "SNP 1389" i "Naši". Tužilaštvo je u svojevremeno u zahtevu navelo da ukidanje 1389. traži zbog nasilnog rušenja ustavnog poretka, kršenja ljudskih i manjinskih prava, i izazivanja rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

(VIDEO: Deo iz filma "Vrela krv" u kojem vođa "Obraza" negira holokaust)
XS
SM
MD
LG