Dostupni linkovi

Niska kazna - vetar u leđa vođi Obraza


Mladen Obradović vođa "Obraza" ispred Prvog osnovnog suda u Beogradu, 27. mart 2012.
Mladen Obradović vođa "Obraza" ispred Prvog osnovnog suda u Beogradu, 27. mart 2012.
Vođa klerofašističke organizacije "Obraz" Mladen Obradović osuđen je na 10 meseci zatvora zbog širenja mržnje i pretnji ljudima homoseksualne orijentacije pred otkazanu Paradu ponosa 2009. godine. Predstavnici LGBT udruženja i nevladine organizacije, koje su prisustvovale izricanju kazne, ocenjuju da je kazna niska i da daje vetar u leđa Obradovićevoj i sličnim grupama da nastave sa nasiljem i širenjem mržnje.

Mladen Obradović je u sudnicu došao u jakni sa simbolima Obraza i u pratnji nekoliko desetina aktivista ove organizacije, koju je MUP Srbije još 2005. označio kao klerofašističku. Jedan od njih je na ulazu u gužvi udario aktivistu Žena u crnom, a pošto je stažarima ovo promaklo, u nastavku se zadovoljno smeškao. Pored članova Obraza, podršku Obradoviću je, svojim prisustvom, pružio i Luka Karadžić, brat haškog optuženika Radovana Karadžića.

Po izricanju presude od 10 meseci zatvora zbog organizovanja pisanja grafita "Čekamo vas", "Smrt pederima" i "Beogradom krv će liti, gej parade neće biti", koji su 2009. godine preplavili prestonicu, te štampanja plakata i nalepnica koji su pozivali na mržnju i nasilje protiv gej populacije, Obradović je pred novinare izašao sa osmehom.

„To će mi pomoći da u svim budućim borbama budem još odlučniji, da uz božiju i pomoć svih čestitih srpskih rodoljuba u toj borbi ostvarimo i pobedu. Dolazimo", poručio je Obradović, i dodao da „nije suđeno njemu, nego Obrazu i srpskoj mladosti“.

U obrazloženju presude, sudija Ivana Ramić navela je da je sud odbacio odbranu Obradovića da je njihov slogan "Čekamo vas" zapravo poziv „zabludeloj braći na pokajanje“, i istakla da se tim sloganom jasno zagovara diskriminacija prema gej populaciji, kao i da je slogan pretnja koja izaziva strah i osećanje ugroženosti. Obradović u brojnim javnim nastupima i izjavama u medijima 2009. godine govorio i da će Obraz učiniti sve da spreči "paradu srama", podsetila je Ivana Ramić.

Za ovo delo zaprećena je kazna do tri godine zatvora zbog čega predstavnici LGBT udruženja koji su pratili izricanje presude, podvlače da je kazna niska, te podsećaju da je Tužilaštvo iznenadnom odlukom 3. februara iz optužnice izostavilo deo u kojem mu se stavlja na teret da je svojim i aktivnostima Obraza doprineo da se Parada ponosa 2009. godine ne održi.

„Očekujemo od Tužilaštva da uloži žalbu i nadamo se boljem ishodu. Sudovi, tužilaštva i ostale institucije moraju jasno da pokažu da su spremne efikasno da rešavaju ovakve postupke, jer će jedino tako jasno staviti do znanja da su ovakva dela neprihvatljiva i da se moraju oštro kažnjavati", rekao je Lazar Pavlović iz Gej strejt alijanse.

Sveopšta klima nekažnjivosti

Obradović je 2011. osuđen na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda tokom Parade ponosa 2010., kada je povređeno više od 140 ljudi, od kojih 124 policajca, a uži centar Beograda demoliran, no ta presuda još uvek čeka pravosnažnost.
Zastava "Obraza" na jednom od skupova - ilustracija
Zastava "Obraza" na jednom od skupova - ilustracija

U međuvremenu, Obradovićeva i slične organizacija nastavljaju sa pretnjama i, prema oceni mnogih, pokazajuju da su jači i od države, kada prošle godine vlasti odlučuju da zabrane održavanje Pride-a. Ovako niska presuda, prema rečima jedne od organizatorki prošlogodišnje Parade Jovanke Todorović, samo će podstaći njegovu i slične grupe da nastave u tom pravcu.

„Sa jedne strane, možemo da budemo zadovoljni što je presuda uopšte doneta. Ali sa druge strane, visina kazne je vetar u leđa jer on vidi da se njegovo delo ne sankcioniše na adekvatan način. Organizacija Parade ponosa će ove godine ići veoma teško kao i prošle, i ovako blaga presuda može samo negativno da se odrazi na to. Odnosno, da Mladen Obradović bude ohrabren da poziva na linč svakoga ko je rođen drugačiji“, ocenjuje Jovanka Todorović.

U danu presude Obradoviću, Ustavni sud Srbije saopštio je kako je okončan postupak o inicijativi za zabranu Obraza, te da se odluka može očekivati uskoro.

„Sudija izvestilac je pripremio predlog odluke koji će ovih dana biti prosleđen meni kao predsedniku suda, nakon čega ću taj predmet uvrstiti u dnevni red sednice. To znači da će u najskorije vreme, koje će se meriti danima ili u najgorem slučaju dve do tri nedelje, ta odluka biti na sednici“, rekao je predsednik Ustavnog suda Dragiša Slijepčević.

Ni ova najava Obradovića „ne zabrinjava“.

„Samo neka sude, ničim nas ne mogu zaustaviti“, rekao je vođa Obraza.

Sud je do danas u Srbiji zabranio jedino delovanje neonacističke organizacije Nacionalni stoj. Sve ostale njima slične grupe još uvek nesmetano deluju, a neke od njih prerastaju i u političke stranke, pa Obradovićeva poruka ne treba da iznenađuje.

„To je posledica sveopšte klime nekažnjivosti u Srbiji. Vlasti ne pokazuju volju za kažnjavanjem odgovornih, sada je period izbora i oni žele da kupe izborne poene. Stroga presuda fašističkoj organizaciji Obraz dovela bi do toga da izgube podršku kod velike većine stanovništva u Srbiji koja podržava delovanje Obraza“, rekao je za RSE Miloš Urošević iz nevladine organizacije Žene u crnom.

Tako i novi pokušaj održavanja Parade ponosa u Beogradu i 2012. godine ostaje neizvesan. Uprkos izostanku oštrih sankcija za sve koji do sada nasiljem, pretnjama i promovisanjem mržnje, sprečavali grupu ljudi da jedan dan u godini prošeta ulicama prestonice, predstavnici LGBT udruženja poručuju da od toga neće odustajati.
XS
SM
MD
LG