Dostupni linkovi

Nasilnicima na severu diriguje Beograd


Kosovo -- The Serbia-Kosovo border crossing burns after masked Serb extremists set it on fire, Jarinje, 27Jul2011
Kosovo -- The Serbia-Kosovo border crossing burns after masked Serb extremists set it on fire, Jarinje, 27Jul2011
Za kosovske zvaničnike, kriminalna grupa sa severa Kosova koja je napala KFOR 27. septembra, dobro je poznata i bliska zvaničnom Beogradu.

Kao što je sada već poznato, srpske bezbednosne službe su pre nekoliko dana saopštile članovima skupštinskog Odbra za bezbednost da je grupa kriminalaca koju predvodi Zvonko Veselinović izvršila napad na KFOR. Iako je ovo bilo rečeno iza zatvorenih vrata, informacija je ipak procurela u javnost.

Ministar unutrašnjiih poslova Kosova, Bajram Rexhepi, u izjavi za RSE izrazio je ubeđenje da iza te grupe, barikada i celokupnog nasilja na severu, stoje strukture kojim diriguje Beograd.

„Realno gledajući, oni su podigli te strukture, pomagale im, i onda kada su one pokazale neuspeh, kada se Jarinje zapalilo, kada je u sve to uvučen kriminal kako bi oni sačuvali svoj obraz, nakon pritiska međunarodne zajednice, sada hoće da dokažu da je Srbija tu nevina, i da je nasilje prouzrokovano od strane određenih kriminalca, ali to je samo izgovor. Sigurno je da su kriminalci to uradili, ali sve je bilo pod uticajem Beograda“, kazao je Rexhepi.

Prelaz Jarinje nakon što je zapaljen, juli 2011
Prelaz Jarinje nakon što je zapaljen, juli 2011
Slično je kazao i premijer Kosova, Hashim Thaci, 27. jula, nakon paljenja graničnog prelaza u Jarinju.

“Nažalost kriminalna grupa pod vođstvom srpskih paralelnih struktura, motivisana od strane vlasti u Beogradu, napala je prelaz 1 i 31“, kazao je tada Thaci na konferenciji za novinare.

Distanciranje prebacivanjem krivice

Prebacivanje krivice za prouzrokovano nasilje na kriminalnu grupu sa severa koju predvodi Zvonko Veselinović, kosovski stručnjak za bezbednost Naim Maloku vidi kao napor zvaničnog Beograda da se distancira od nasilja, koje bi inače pogoršalo sliku Srbije.

„Ovo nam je sada već poznato. U trenutku kada srpska zvanična politika primeti da su počinjena mnoga dela koja štete njenoj slici i slici same Srbije, a u kojima je i sama učestvovala, onda se pronađe neka grupa, u ovom slučaju Veselinovićeva, i cela krivica se prebacuje na njih. Na isti ovaj način su radile i paramilitarne jedinice na prostorima bivše Jugoslavije“, navodi Maloku.

Iako predstavnici Srba sa severa kažu da iza barikada stoje ljudi koji se žele zaštiti, ministar Rexhepi navodi da su upravo Goran Bogdanović i šef srpskog pregovaračkog tima Borko Stefanović tokom kritičnih dana bili viđeni sa Zvonkom Veselinovićem.

Maloku navodi da nadležni organi na Kosovu trebaju da podignu optužnice protiv odgovornih za nasilje na graničnim prelazima. Maloku međutim dodaje da se nikako ne treba negirati činjenica da događajima na severu diriguje Beograd.

“Vlada Kosova treba da podigne optužnice za one koji su uključeni u nasilje na graničnim prelazima, ali se nikako ne sme prihvatiti da se u svemu tome nije umešala politika Beograda”, kaže Maloku, dodajući da politika zvanične Srbije upravlja situacijom na severu Kosova.
XS
SM
MD
LG