Dostupni linkovi

Za Kabašija zatražena zatvorska kazna


Šefčet Kabaši u sudnici Haškog tribunala, 31. kolovoz 2011.
Šefčet Kabaši u sudnici Haškog tribunala, 31. kolovoz 2011.
Na Haškom sudu održana je rasprava o odmjeravanju kazne Šefčetu Kabašiju (Shefqet Kabashi, 35) nevoljkom svjedoku na suđenju trojici bivših zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova - Haradinaju, Balaju i Brahimaju, kojima se trenutno ponovno sudi za zločine u logoru Jablanica 1998.godine.

Zbog nepoštivanja suda, trostrukim odbijanjem Kabašija da svjedoči o spornim događajima u spomenutom logoru gdje je bio stražar, tužiteljstvo je zatražilo kaznu zatvora, a obrana oslobađajuću presudu ukazujući na činjenicu da je optuženi već nekoliko tjedana u zatvoru te da je priznao krivnju.

Kabaši nije rekao da ne želi, nego da ne može odgovarati na pitanja o logoru Jablanica, rekao je sucima branitelj Michael Carnavas navodeći kao olakotne okolnosti PTSP optuženog te njegovo razočaranje postupcima haških istražitelja.

„A izjavu je dao 2004.godine dva puta. U drugoj izjavi za predmet Haradinaj (i ostali) on je bio jako razočaran načinom na koji je ta izjava sačinjena. Njemu su postavljana pitanja, nije bilo nikakve audio snimke. Njemu je predočen sadržaj koji je bio prepun činjeničnih problema. I po njegovom mišljenju, na žalost, on je izvukao zaključak da istražitelji pokušaju sažeti njegovu izjavu na način koji služi njima, a ne na temelju onoga što je on doista rekao“, obrazložio je Carnavas.
Michael Carnavas, branitelj Kabašija u Haagu, 31. kolovoz 2011.

Podsjetimo, Kabaši je kao prvi svjedok ponovljenog suđenja Haradinaju i ostalima odbio odgovarati na pitanja kao i u dva navrata 2007. godine, napominjući sucima kako su svi svjedoci koji su svjedočili ubijeni ili nestali.

Glasnogovornica Haškog suda Nerma Jelačić je pak odbacila njegove optužbe, navodeći kako je Haški sud ponosan na svoj program zaštite svjedoka. Branitelj Carnavas objasnio je pak sudu strahove svog klijenta zbog kojih je imao poteškoća odgovorati na pitanja o mučenju i ubijanju zatočenika u logoru Jablanica.

„Kada mu je u (slučaju) Haradinaju postavljeno pitanje – je li se boji za sebe, on je rekao – ne. A kada mu je postavljeno pitanje o njegovoj obitelji, pri tom mi moramo imati na umu da on ima majku, oca, sestru sa šestero djece i još jednu sestru s dvoje djece koji žive na Kosovu, on je na to pitanje odgovorio - ne znam. Dakle ja vas sada molim Časni sude da se stavite u njegov položaj odgovaranja na takva pitanja. I najbolje što on može učiniti je reći – da ne može svjedočiti, da ne može odgovoriti. Tako je bilo tada tako je i sada“, naveo je branitelj.

Sam Kabaši obratio se na kraju rasprave o izricanju kazne sucima pod predsjedanjem Alphonsa Oria, u kojem se izvinio sudskom vijeću „zbog problema koje je priredio“.

(Kabašijevo obraćanje sudu)


Strane će se sastati 16.rujna ove godine kada bi se presuda Kabašiju za nepoštivanje suda trebala objaviti.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG