Dostupni linkovi

Zbog krize u Libiji Turska izuzetno važna za bh. firme


Jedan od projekata firme Euroasfalt koja je sarađivala sa turskim firmama u Iraku i Libiji
Jedan od projekata firme Euroasfalt koja je sarađivala sa turskim firmama u Iraku i Libiji
U Sarajevu su se sastali bh. privrednici i privrednici iz Turske iz domena građevinskog sektora, ali i metalnog i elektroenergetskog, koji su uglavnom bili angažovani na tržištu Libije.

Kako se situacija u Libiji zakomplikovala, odlučili su da vide kakva je mogućnost saradnje i zajedničkog nastupa na nekim novim tržištima. Za bh. firme saradnja sa turskim kompanijama je izuzetno važna, jer su najjače firme imale 90 posto poslova u Libiji.

Za vodeće bh. kompanije iz građevinskog, metalnog i elektroenergetskog sektora Libija je bila najveće tržište. Kako se situacija u Libiji pogoršala i nema naznaka kada bi se situacija mogla smiriti, bh. privrednici odlučili su sagledati i mogućnost otvaranja novih tržišta.

Adnan Ibišević, generalni direktor firme Bosna es, koja se bavi inžinjeringom i izvođenjem radova u oblasti nafte i petrohemije, kaže kako je u razgovoru sa turskim privrednicima otvorio mogućnost saradnje u Venecueli.

„Ono što svi mi moramo pokušati da uradimo je da se preorijentišemo na druga tržišta, a ovo je jedna od prilika da sa našim iskrenim prijateljima iz Turske probamo nastupati na drugim tržištima Bliskog istoka, a upravo sad čujem ovdje da je Turska ozbiljan kandidat za razvijanje poslova posebno u oblasti nafte i petrohemije u Venecule, pa ćemo vidjeti. Pored toga na lokalnom tržištu svi moramo pokušati da uradimo što više. Nažalost, naše domaće tržište je poprilično ograničeno za kompanije iz oblasti inžinjeringa, kao i manje-više i za ove ostale firme o kojima je riječ i koje su radile u Libiji“, kazao je Ibišević.

Veselin Poljašević, foto: FTV
Saradnja sa turskim kompanijama čini se kao dobra prilika za zajednički nastup na tržištima na kojima bh. kompanije do sada nisu bile prisutne, kaže Veselin Poljašević, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

„Azijsko-pacifička zona jeste mjesto gdje se stvari dešavaju, odnosno gdje su aktivnosti na vrlo visokom nivou i mislimo da naše kompanije mogu naći zajednički interes. Kad je riječ o Rusiji, o pripremama za olimpijadu, u Azerbejdžanu, u Turskoj, na cijelom tom području stvarno dešavaju se krupni zahvati, a naša operativa mislim da može tamo da radi dobre poslove i da zaposli i mašine i ljude. S druge strane imamo dobru volju komore Turske, pa i privrednika da, da li u funkciji ili u obliku zajedničkog nastupa ili na duge načine, naši kapaciteti imaju alternativu u odnosu na ovo što imamo danas“, ocjenjuje on.

Otvoreni za saradnju


Faruk Čengić, porijeklom Bosanac ali rođen u Turskoj, ima građevinsku firmu i raspoložen je za saradnju sa bh. privrednicima na trećim tržištima.

„Zainteresovanost postoji. Naročito ako se udruže kapaciteti, možemo raditi zajedno i na većim projektima. Naravno, i projekti i ideje bh. firmi su itekako dobro došle“,
poručuje Čengić.

Sinan Civril, iz kompanije koja se bavi savjetovanjem za razvoj, kaže da je zainteresovan za saradnju sa firmama iz tog sektora. Inače, njegova firma angažovana je u Kataru i nekim drugim arapskim zemljama.

„Vjerujem da turski privrednici mogu investirati i u BiH znatna sredstva, ali naravno ukoliko dođe do političke stabilizacije ovdje. Trenutno je to glavna prepreka. Ako se situacija stabilizuje, mi smo itekako zainteresovani za investiranje u cijeli ovaj region, jer je ovo interesantno podneblje, sa velikim potencijalima. Naravno, mi smo imali priliku sarađivati sa bh. firmama u inostranstvu i imamo jako dobra iskustva“, navodi Civril.

Enver Ajanović, izvršni direktor firme Euroasfalt, članice grupacije BH. konzorcija, kaže kako su imali priliku sarađivati sa turskim firmama svojevremeno i u Iraku, potom u Libiji, te da ima još mnogo tržišta na kojima mogu nastaviti sardanju.

„Velike firme s kojima smo zajedno radili na izgradnji ogromne brane u Iraku. Taj projekat je bio vrijedan milijardu i 700 miliona dolara. Rat je počeo, učinio je svoje i imali smo velike gubitke i mi i oni itd. BH. konzorcij je velika firma. Pojedinačno svaka firma u konzorciju radi samostalno. Trenutno naša firma radi sa joint venture firmom jednom u Abu Dabiju, gdje radimo uglavnom inžinjering, znači menadžment. Radna snaga je njihova. I sad smo isto u fazi u dogovaranja sa joint venture firmom Al-sidijem iz Saudijske Arabije, koji je trenutno u Sarajevu. S te strane mi kao Euroasfalt već imamo neke saradnje sa drugim stranim firmama. Kao grupacija također idemo na vanjsko tržište. Sad je bio Balkan Biznis Forum, u Americi gdje su išli naši predstavnici iz Konzorcija i preko američkih firmi nastojimo da uđemo na iračko tržište, gdje bismo mogli sa turskim firmama zajednički napravimo joint venture i zajednički organizujemo projekata. Mi smo otvoreni za saradnju sa svima njima, tu smo da nađemo zajednički jezik i da izvršavmo projekte“, kazao je Ajanović.

Vanjskotrgovinska komora BiH uskoro priprema i poslovne susrete sa privrednicima iz Norveške, Pakistana, Češke, koji bi mogli rezultirati saradnjom i sa kompanijama iz tih zemalja.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG