Dostupni linkovi

Za svirepe zločine u Lovasu 128 godina zatvora


Jedna od sudnica Višeg suda u Beogradu
Jedna od sudnica Višeg suda u Beogradu
Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je 14 pripadnika JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije "Dušan Silni", na ukupno 128 godina zatvora zbog zločina nad najmanje 70 civila tokom oktobra i novembra 1991. godine u hrvatskom selu Lovas.

Stravična dešavanja iz jeseni ’91. u mestu Lovas, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, dobila su sudski epilog nakon četiri godine dugog procesa. Za jedan od najsvirepijih zločina počinjenih tokom ratova devedesetih, prvooptuženi Ljuban Devetak osuđen je na maksimalnih 20 godina zatvora, dok su ostali, među kojima četvorica bivših članova JNA, kao i bivši pripadnici paravojne formacije "Dušan Silni", dobili između pet i 14 godina zatvora.

“Po nama je adekavatna kazna za ovaj užasan i mogao bih reći jedan od najvećih zločina koji se desio na prostoru bivše Jugoslavije” , rekao je zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Tokom postupka, prema rečima predsedavajuće sudije Olivere Anđelković, dokazana je većina navoda optužnice, u kojoj su detaljno opisane svireposti, malretiranja i ubijanja civila hrvatske nacionalnosti u Lovasu, oktobra i novembra ‘91. godine. Tako su i pred sudom potvrđene zastrašujuće ispovesti preživelih, koje govore o tome da su 18. oktobra ‘91. godine pripadnici lokalne vlasti, grupu Hrvata naterali u minirano polje, sa namerom da ga razminiraju živim ljudima. Vrlo brzo su usledile eksplozije u kojima je stradalo 22-oje civila.

U mesecima terora u ovom pograničnom selu, većinsko hrvatsko stanovništvo bilo je obavezno da nosi bele trake oko ruku, mučeno je i prebijano, primoravano na rad i sakupljanje leševa ubijenih sunarodnika. Ukupno je ubijeno 70 civila. Njihove porodice, koje su u Beogradu pratile izricanje presuda, smatraju da je svaka kazna mala za ono što se događalo u Lovasu.

“Ja sam izgubila muža, a moja deca oca… ja to ne mogu nikada prežaliti. Zakon je takav kakav jeste, 20 godina za toliki zločin je mala presuda”, kaže jedna stanovnica Lovasa.

“Nema te kazne… ne znam koja bi kazna bila… Neka im Bog sudi, ne znam šta bih više rekla. A sudiće im, verovatno, ali ja od toga opet nemam ništa. Ja o mome sinu ne znam ništa”, rekla nam je jedna od majki iz Lovasa.

Nezadovoljstvo optužnicom

Branioci osuđenih, nisu želeli da se obrate novinarima. U kratkom, neformalnom razgovoru, rekli su da su šokirani presudama i da će tek odlučiti o narednim koracima, obzirom da je presuda prvostepena i da imaju pravo žalbe. Jedina koja se kratko obratila medijima, bila je supruga prvooptuženog Ljubana Devetka.

“Vidite kako se ovde sudilo… ovo je sraman postupak”, kaže Marica Devetak

Nataša Kandić
Nataša Kandić
Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, koja slučaj Lovas prati od samog početka, ocenila je s druge strane, da je izrečena presuda koja vodi računa o žrtvama.

„Mislim da smo danas imali prilike, pre svih porodice žrtava, da se svi osećaju da ima pravde i da je izrečena presuda koja u prvom planu stvarno vodi računa o žrtvama. Slušali smo sudiju koja je vrlo jasno, svojim rečima oslikala i stanje ’91. godine i sve što se događalo i koja na jedan vrlo jasan način govori o odgovornosti i sramu oficira JNA“, rekla je Nataša Kandić.

Direktorka Fonda za humanitarno pravo dodaje međutim da, iako zadovoljna presudom, nije i optužnicom, jer se, prema njenom mišljenju najodgovorniji nisu našli pred sudom. Optužnica je selektivna, najviše se optužuju pripadnici dobrovoljačke jedinice i civilne vlasti koja je uspostavljena, a najmanja je odgovornost na pripadnicima JNA i to je nešto što sud ne može da ispravi, dodaje Kandić.

Aktivistkinja antiratne organizacije „Žene u crnom“ Staša Zajović, takođe smatra da optužnicom nisu bili obuhvaćeni oni koji bi trebalo da snose komandnu odgovornost.

„Najviši oficiri JNA pod čijom je komandom izvršen ovaj zločin nisu obuhvaćeni i to je problem ove optužnice. Problem je što je time iskrivljen karakter ovog rata. Ovde se ne radi o unutrašnjem oružanom sukobu, nego o agresorskom, zločinačkom poduhvatu jedinice JNA vršile zločine nad civilima, jer je tokom ovog suđenja dokazano da nije bilo oružanog otpora stanovnika Lovasa“, rekla je Staša Zajović.

Suđenje za zločine u Lovasu počelo je 17. aprila 2008. godine. Tokom četiri godine, saslušana su 194 svedoka, koji su, prema navodima tužilaštva, zajedno sa članovima sudskog veća, bili izloženi brojnim pritiscima.
XS
SM
MD
LG