Dostupni linkovi

Analitičari i obitelji različito o presudi za Lovas


Spomen obilježje žrtvama Lovasa
Spomen obilježje žrtvama Lovasa
Aktivisti za ljudska prava i analitičari u Hrvatskoj pozdravljaju prvostupanjsku presudu za egzekuciju 70 hrvatskih civila u Lovasu u Slavoniji. Za preživjele Lovašane i obitelji 70 ubijenih kazne su preniske.

Za sada još nema službenih reakcija na prvostupanjsku presudu beogradskog suda četrnaestorici za ratne zločine nad hrvatskim civilima u selu Lovas u Slavoniji u listopadu i studenom 1991. godine.

Hrvatski mediji prenose nezadovoljstvo preživjelih Lovašana presudom donesenom u utorak prvooptuženom Ljubanu Jednaku na 20 godina, koji je tada bio šef lokalnih paravlasti i po svjedočenju mnogih –– gospodar života i smrti.



„Suradnja država u procesuiranju ratnih zločina način je da se zaobiđe prepreke poput nemogućnosti izručivanja,“ kaže za RSE predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić.

„Mislim da je to još jedna potvrda dobre suradnje, posebno Specijalnog suda za ratne zločine iz Srbije i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, i daje nadu jer znamo da su neki počinitelji tih zločina u situaciji da ne mogu biti izručeni, u ovom slučaju hrvatskom pravosuđu i da je to jedini način da se dođe do pravde. Mislim da je ovo dobar signal!“ ocjenjuje Pusić.
Fotografije žrtava masakra i Lovasu
Fotografije žrtava masakra i Lovasu

Među inkriminacijama za Jednaka i druge je i tjeranje hrvatskih civila iz Lovasa u minsko polje, a potom pucanje po preživjelima, kojom prigodom je 20 ljudi ubijeno, a 12 teže i lakše povrijeđeno. Lovašanin Lovro Gerstner jedan je od preživjelih.

„Mi smo se morali držati za ruke. Tjerali su nas, i kada smo došli do špaga, do mina jednog našeg su gurnili, četnik jedan ga je gurnio, on je pao preko mina i mine su eksplodirale. Poslije te eksplozije oni su pustili rafale po nama, po leđima su nam pucali“, prisjeća se Gerstner.

U suđenjima za ratne zločine u Hrvatskoj čest je slučaj da prvostupanjski sudovi sude loše, ali da to onda ispravlja vrhovni sud Hrvatske. U Srbiji je pak čest obrnut slučaj – da niži sudovi sude kvalitetno i pravično, ali da im Vrhovni sud Srbije onda ukine presudu.

Kako god bilo, politički analitičar i jedan od utemeljitelja Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava Žarko Puhovski u izjavi za RSE pozitivno vrednuje prvostupanjsku presudu.

„Ja mislim da je jako važno da njihov Specijalni sud prvostupanjski sudi za ratne zločine najbolje od svih sudova na području bivše Jugoslavije i iznad razine kvalitete koju u prosjeku pokazuje haško sudište. To je nešto što je socijalno, moralno i politički jako važno. Činjenica je da imate stare ljude u Vrhovnom sudu koji to napadaju i obaraju - moguće je da će se ta činjenica opet ponoviti – ali ona je drugorazredna jer ipak to pa makar i prvostupanjsko odlučivanje je nešto što je promijenilo atmosferu u Srbiji, a dijelom i u takozvanoj regiji“, smatra Puhovski.
XS
SM
MD
LG