Dostupni linkovi

Cele porodice žele u Irak i Siriju


Zastava Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), 2016.
Zastava Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), 2016.

Pored toga što je oko 300 građana Kosova učestvovalo u stranim ratovima u Siriji i Iraku na strani organizacija koje su međunarodno proglašene kao terorističke, interes za odlazak i život u tim zemljama nedavno je izrazilo i nekoliko porodica sa Kosova, potvrđeno je RSE u Policiji Kosova.

Iz Odeljenja za borbu protiv terorizma u sklopu policije navode da se trenutno radi na istrazi, identifikaciji i sprečavanju takvih sumnjivih slučajeva.

Bljerim Rama iz ovog odeljenja navodi da je do sada identifikovano oko 20 porodica koje su želele da odu u ili Irak.

"Nije veliki broj onih koji pokušavaju da odu na taj način, ali - u poređenju sa 2013. i 2014. kada su pojedinci išli samo radi ratovanja - sada je to malo izmenjeno, odnosno organizacija odlaska, jer su sada zainteresovane i porodice da idu tamo, što je veoma zabrinjavajuće ukoliko to urade", kazao je Rama.

"Zna se da iz Sirije beže mnoga deca, stari ljudi, žene, dok sa Kosova muškarci pokušavaju da odu tamo sa svojim ženama i decom", kazao je Rama.

Na Kosovu se vodi istraga protiv više od 100 lica zbog povezanosti s terorizmom.

Veruje se da je od 2012. oko 300 državljana Kosova učestvovalo u sukobima na strani militanih organizacija Al Nurse i Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), a policija navodi da njih 80 trenutno učestvuje u tim sukobima. Veruje se da je oko 50 državljana Kosova poginulo u borbama.

Policija Kosova, Odeljenje za borbu protiv terorizma, apelovala je na institucije, razne organizacije i porodice da budu oprezni i da brane svoje bližnje kako ne bi podlegli propagandnim pozivima za odlazak u Siriju ili Irak.

"Policija Kosova je orjentisana ka identifikaciji osoba čiji je cilj mobilizacija za učešće u konfliktnim zonama i koje su na čelu organizacija koje su proglašene terorističkim", navodi Bljerim Rama.

Potrebna dodatna edukacija

Na Kosovu je prethodno usvojen zakon koji sankcioniše one koji učestvuju ili organizuju odlazak na strana ratišta, a koji predviđa zatvorske kazne od 5-15 godina. Pored toga, Kosovo je usvojilo i "Nacionalnu strategiju za sprečavanje nasilnog ekstremizma i radikalizma koji vodi ka terorizmu".

Bivši poslanik Skupštine, Burim Ramadani, poznavalac bezbednosnih pitanja, za RSE navodi da zakon i strategija ne mogu da spreče širenje takve ekstremne ideologije.

Ramadani dodaje da je odlazak mladih i porodica u strane ratove je glavni problem sa kojim država treba da se suoči, ali i društvo uopšte.

"Uzroci toga tiču se loše vladavine, velikog broja ljudi koji živi u siromaštvu, ali i loših uslova za život. Radi se o političkoj i društvenoj krizi. Visok nivo korupcije takođe doprinosi tome, naročito kada mladima nedostaje perspektiva", kaže Ramadani.

Nedavno je premijer Kosova, Isa Mustafa, izjavio da se treba uložiti napore u obrazovanom sistemu kako bi se mlade generacije edukovale o ovoj pojavi.

XS
SM
MD
LG