Dostupni linkovi

Za deset godina nebo biti puno dronova


Dron

Amazon predlaže da se u svim gradovima i predgrađima na svijetu odvoji čisti zračni prostor kojim bi letjeli samo dronovi i da se tako olakša i ubrza dostava bespilotnim letjelicama. Dronovi bi tim zračnim koridorima mogli letjeti velikom brzinom, čak i oni programirani kojima ljudi ne bi upravljali u realnom vremenu.

Amazon je plan predstavio u utorak na NASA-inoj konvenciji u Kaliforniji. Cilj mu je razviti sustav dostave dronovima koji bi kupcima omogućio da pola sata nakon narudžbe dobiju robu i ovo je prvi put da ga detaljnije objašnjava.

Zrakom će letjeti stotine tisuća dronova

Očekuju da će takva ekspresna dostaviti biti moguća za najviše 10 godina i da će zrakom letjeti stotine tisuća manjih dronova, ne nužno njihovih niti dostavnih. Većina tih dronova, predviđa Amazon, bit će roboti.

Zrakoplovni stručnjaci Amazona predlažu da zračni koridori budu široki 60 metara i barem 60 do 80 metara iznad tla. Trebali bi biti izolirani i rezervirani samo za vrhunske bespilotne letjelice, opremljene sofisticiranim komunikacijskim uređajima i senzorima, koje mogu letjeti brzinom od najmanje 60 čvorova.

Zračni prostor širine 80 metara, na visini od 80 do 120 metara, bio bi tampon zona između dronova i konvencionalnih letjelica poput putničkih i teretnih aviona.

XS
SM
MD
LG