Dostupni linkovi

Zašto je ukinuta mjera neposredne kontrole cijena nafte u Federaciji BiH?


Rafinerija Bosanski Brod
Rafinerija Bosanski Brod

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je na 178. hitnoj sjednici u četvrtak 30. jula izmijenila Odluku o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za Federaciju BiH, kojom prestaje važenje odluke o utvrđivanju marži u trgovini za naftne derivate.

„Donesena je Odluka o prestanku važenja Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, kojom je privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo 0,25 KM po litru derivata“, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz sektora za cijene i analizu tržišta Federalnog ministarstva trgovine.

Vlada Federacije je 9. aprila donijela mjere o neposrednoj kontroli cijena nafte, koje će, kako je rekao predsjednik vlade Fadil Novalić, primorati naftaše da svoje cijene prilagode svjetskom tržištu, da bi se pomoglo građanima i privrednicima da što lakše prebrode ekonomski teret krize izazvane pojavom korona virusa.

Na području ovog bh. entiteta 29. maja 2020. godine je ukinuto stanje prirodne nesreće. Odnosi ponude, potražnje i kretanja cijena ovog energenta su se stabilizovali i oba entiteta su u koordinaciji pripremili odgovarajuće propise kojim se ukida mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanja marži u trgovini za naftne derivate, navode iz Vlade Federacije.

U rubrici Zašto? Radija Slobodna Evropa, Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata Federacije BiH, kaže da je ovakva odluka bila očekivana odmah nakon ukidanja stanja prirodne nesreće.

„Zakonsko uporište je da se donese ograničenje i propisivanje cijena unutar nekakvog izvanrednog stanja. Kada je ukinuto vanredno stanje logično je bilo da tada prestaje ta odluka, međutim, čekalo se malo duže vremena, ne znam zbog čega, pogotovo što je bila ukinuta odluka za živežne namirnice“, kaže Bošković.

Cilj donošenja odluke o kontroli cijena nafte, kako navode iz Vlade Federacije BiH, bio da se u periodu proglašenog stanja nesreće usljed pandemije virusom COVID-19 blagovremeno interveniše na tržištu naftnih derivata u FBiH i spriječi špekulativno i neodgovorno ponašanje svih učesnika u lancu snabdijevanja naftnim derivatima. Milenko Bošković tvrdi da je tržište nabolji regulator cijene i da je cijena trenutno ispod marži koje je propisala Vlada.

„Burza zbog smanjene potrošnje skoro da miruje iz dana u dan, neznatna su kretanja, tako da nismo imali značajnije udare. I zbog smanjene potrošnje ne vidimo da se može bilo šta spektakularno desiti unutar ovih par mjeseci. Znači, tržište je najbolji regulator i tržišno formiranje cijena samo to uredi. To što se desilo na početku ove krize, što su neke kompanije, hajmo reći, koje su htjele uspostaviti nekakav monopol ili su zaboravile skinuti cijene, pa je došlo do ovakve odluke, mislim da se to ne bi trebalo desiti više“, smatra Bošković i dodaje da je evidentan pad potrošnje nafte i naftnih derivata, da ovaj sektor trpi znatne posljedice krize izazvane pandemijom korona virusa.

„Po našim procjenama i kroz razgovor s distributerima i trgovcima, pad potrošnje je 20-30 posto po gruboj procjeni, jer je usporena industrijska proizvodnja, nemamo transporta, tranzita ljudi, nema dijaspore, manje je odlazaka na odmore zbog pandemije. Da ne govorimo o padu potrošnje kerozina. Taj avio prevoz skoro da je stao. Tamo gdje je najveći pad bilježi se potrošnja svega 5-10 posto u odnosu na lanjsku“, kaže Bošković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG