Dostupni linkovi

Novalić: Niko se u krizi neće obogatiti


Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić
Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić

Predsjednik Vlade Federacije BiH rekao je u četvrtak prilikom redovnog obraćanja predstavnika institucija Federacije BIH zbog epidemije korona virusa, kako se u ovo vrijeme krize niko neće bogatiti na račun drugih.

"U ovoj krizi neće biti nikog ko će izgubiti sve. Također neće biti nikog ko neće izgubiti ništa, i konačno, neće biti nikog ko će se na njoj obogatiti", rekao je na konferenciji za novinare premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Vlada Federacije je 9. aprila donijela mjere o neposrednoj kontroli cijena nafte, koja će, kako kaže Novalić, primorati naftaše da svoje cijene prilagode svjetskom tržištu, da bi se pomoglo građanima i privrednicima da što lakše prebrode ekonomski teret krize izazvane pojavom korona virusa.

"Svjedoci smo da su se u zadnjih mjesec dana cijene nafte na svjetskom tržištu gotovo prepolovile. Za to vrijeme na domaćim benzinskim pumpama nismo imali priliku vidjeti neko značajnije pomjeranje cijena. Ovom odlukom smanjujemo marže na 25 feninga. Najvjerovatnije ćemo vrlo brzo čuti naftaše kako nam kažu kako je ovo miješanje u slobodno formiranje cijena. Međutim, takva primjedba u ovakvim vremenima nije opravdana”, objasnio je Novalić.

Premijer Novalić je rekao da se nikada od rata do danas vlada nije miješala u slobodno tržište, ali je ponovio da nikada nije ni bila u ovakvoj krizi.

Ministar trgovine Federacije BiH Zlatan Vujanović nagovijestio je da se obavještavanje resornog ministarstva o promjenama cijena i marži može obaviti elektronskim putem.

Svi prometnici naftnim derivatima dužni su korigovati svoje cijene do četvrtka u ponoć.

Ukoliko to ne urade, kaže ministar Vujović, čine prekršaj, a nadležne tržišne inspekcije već u petak na teren.

Na konferenciji je bilo riječi i o drugoj mjeri neposredne kontrole za trgovine, proizvodnju i trgovine na malo, prema kojoj su obavezni da utvrde i provode marže na način da one ne prelaze nivo marže proizvoda na dan 05. mart 2020. godine.

Ministar Zlatan Vujović objasnio je da je riječ o osnovnim životnim namirnicama, higijenskim proizvodima, zaštitnom opremom i neophodnim sredstvima za poljoprivrednu proizvodnju.

Ovakve i slične mjere, prema riječima premijera Federacije BiH Fadila Novalića, usvojila je i Vlada Republike Srpske s kojom je izvršeno usaglašavanje radi funkcionisanja jedinstvenog tržišta.

XS
SM
MD
LG